От толкова време се каня да направя такъв десерт, че направо не мога да повярвам, че успях. В сериозна заплаха бяха и прасковите, които не се задържат у дома много - много. Исках да създам десерт с украса от плодови рози, но да е нещо мое като творение и разбира се - по-икономично и диетично, но все пак запазващо всички необходими вкусове на добрия десерт.
С няколко намиращи се почти винаги съставки в семейния хладилник се роди тази прекрасна тарта с праскови (или нектарини), като стана много бързо, ако не броим направата на самите рози. Да си кажа честно, те ме поизмъчиха, но не съжалявам. Знам, че с ябълки става по-лесно, тъй като са сухи и не се плъзгат така по пръстите, което ги прави много по-удобни за оформянето на цветя. Но аз бях твърдо решена, че искам да направя тартата с рози от праскови, затова и вроденият ми инат най-сетне влезе в положителна роля.
Спрях се на пълнеж от типа на чийзкейковете, който според мен подчертава идеално вкуса на прасковите, но същевременно запазва десерта много лек и не толкова сладък. Ако и вие обичате свежи, лесни и много вкусни десерти, опитайте този :)
Ето и необходимите продукти:
за коричката:
1 1/2 ч.ч. брашно
3 с.л. захар
1 ч.л. сол
1/2 ч.ч. мазнина (олио, масло)
2 с.л. прясно мляко
За крема:
200 гр крема сирене
2 жълтъка
1 ванилия
2 -3 с.л. пудра захар
80 мл. течна сметана
за украсата: 3-4 праскови (нектарини)
Започваме, като приготвяме тестото за коричката. В купа смесваме сухите съставки, като към тях прибавяме смесените - олио и прясно мляко.
С вилица се обърква всичко, като се оформя средно меко тесто. После с ръце оформяме коричката в избраната от нас форма за сладкиша. Аз имам керамична форма за тарти с диаметър 20 см. и използвах нея. С пръсти притискаме тестото по дъното и стените на съда, създавайки по-възможност равномерен пласт навсякъде. С вилица правим дупки по дъното на коричката, така че да не се надигне при печенето. Слагаме тестото да се запече за около 10 мин. във фурната на 160 градуса.
През това време смесваме всички съставки за крема, получавайки хубав, пухкав крем. Когато извадим коричката от фурната, оставете малко да се охлади, а след това изсипете крема.
През това време нарежете прасковите на много тънки резенчета.
Започнете да оформяте розички, като завивате лентичките на рулце и надграждате по този начин с останалите резенчета, докато се получат ето такива розички. Разположете ги върху крема:
Можете да поръсите розичките с малко кристална захар, която да се карамелизира при печенето и да добият още по-златист цвят.
Печете сладкиша във фурната на същите градуси, докато кремът стане плътен, а розичките станат тъмночервени.