сряда, 29 януари 2020 г.

Яйца на очи и гарнитура от топла зелева салата с бекон / Sunny side eggs with warm cabbage salad


Когато си на диета времето тече различно. Ето например почнах я поне седмица след края на коледната ваканция при семейството, което значи поне седмица от първия месец на 2020-та. Не е кой знае колко, а на мен ми се струва, че вече половин година не съм близвала шоколад. Спирането на захарта е най-трудното нещо и само човек, който наистина обича сладичко знае какво е да не може да си хапнеш НИЩО, АМА НИЩО със захар. 

Да, обаче няма по-голям инат от жена, която е осъзнала, че не се пъха в любимите си дънки и това не е нещо, на което мога да затворя очи. Само две седмици от месеца и дънките за фаза 1 ми стават, което е добре. Имам още два чифта - фаза 2 и фаза 3, като напъхам ли се в последните, спокойно мога да си сипя чаша винце или бира. ( Няма как, ако не спрете алкохола докато сте на диета, само се мъчите излишно) 

Хубавото е, че благодарение на диетата започнах да събуждам вкусовете си рецептори и най-сетне се наслаждавам истински на неща, до които едва ли бих достигнала да си приготвя, ако не се налагаше. Намаляването на солта и спирането на захарта сякаш първо доведе до слепота, а сега вече виждам като прилеп - по-добре от всички :) Толкова ми е вкусно броколито, че не мога да му се нарадвам да му измислям рецепти. Зелето също! Напълно заменям всякакъв вид паста с леко запържено зеленце, което още хрупка и това се превърна в любимата ми лека гарнитура.

Днес ви представям любим обяд и вечеря в едно - Яйца на очи и гарнитура от топла зелева салата с бекон. 
Всичко правя на око и затова продуктите ще са примерни, но са както следват:
Необходими продукти:
2 бр. яйца
2-3 с.л. кисело мляко
2-3 скилидки чесън
магданоз
1 двойна шепа прясно зеле
2-3 резена бекон
ябълков оцет
лют пипер
кокосово масло/ зехтин

Започваме като слагаме малко кокосова мазнина или зехтин в тиганче и чукваме две яйца, за да изпържим на очи. Може да ги напарвам без мазнина, ако имаме подходящ тиган, но в случая все тази, не е проблем. Не слагам сол.

През това време в купичка слагам пресован чесън, накълцан магданоз и малко кисело мляко и разбърквам. Магданоз и чесън яжте колкото можете повече в този период и го пъхайте където намерите за възможно. :) 

След като яйцата са готови, сложете нарязания на кубчета бекон в същия тиган и след като се позапържи, той ще пусне и аромат, мазнина и сол. Хвърлете вътре нарязаното на средно зеленце и го объркайте два-три пъти, докато го хване топлината, но остане хрупкаво. 
Извадете го и го сложете за гарнитура. 
Овкусете с няколко капки ябълков оцет, който също е полазен и поръска от лют червен пипер.
Подправките са ваш приятел и ги използвайте да донесете вкус на ястието, вместо да ползвате сол или захар.
Получава се супер вкусно ястие  и определено е нещо, към което посягам често. Надявам се да ви харесва и ако е така, не забравяйте процедурата : Ударете ми едно рамо ( лайк) на страничката във фейсбук и ме последвайте в инстаграм! 


 До нови срещи, приятели и ако рецептите ви харесват, последвайте ме в Истаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята


Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук и моя инстаграм акаунт тук!
Благодаря ви, приятели!




понеделник, 27 януари 2020 г.

Профитероли / Profiteroles


Choux Profiterole by Sangdad PublishingНали не си помислихте, че щом съм на диета, ще спра игрите с шоколада. Знаете, че творецът не твори, защото иска да покаже нещата си, а защото просто няма как да спре. Е, аз наистина не мога да спра с приготвянето на вкусотийки. 

След като пораснем се отказвамe от толкава много занимания, които ни карат да проявим креативност, въображение и да създавамe нещо с ръцете си, затова и готвенето е едно от най-хубавите и интересни неща, които можем да развиваме и да ни носи същото удовлетворение ако му позволим. Да виждамe как няколко прости съставки водят да пухкава смес, която само с едно-две движения вече се превръща в още по-пухкаво еклерче, което ще напълним с вълшебен крем, и всичко това ще завършва със съблазняваща шоколадова баня, която е почти огледална, отразяваща светлината на деня. Да, говоря днес за профитероли!
Каква е разликата всъщност между тях и еклерите - най-основно е формата. Еклерите, знаете са в по-продълговата форма, а тези профитероли са в кръгла, почти с размерите на топче за пинг-понг ( много обичам таи дума :) )



На английски обаче има и още една разлика, защото докато малките еклерчета са cream puffs, то profiteroles  са същите, но замразени.
Аз лично ще оставя това на вас да решите, дали ще ги искате охладени или пресни, но истината е, че което си е вкусно, си е вкусно. 

И все пак, идеята да имате вкусен десерт, който ви чака във фризера по всяко време е също толкова изкушаваща колкото и снимките. 

Друг плюс е, че от една сравнително икономична на продукти рецепта излизат не малко бройки ( моля не ме питайте колко са, защото в процеса на пълнене, бяха погълнати не малко такива и пак забравих да преброя), че даже ще ви останат да си спретнете някоя и от любимите ми рецепти с мини еклерчета като тези две торти - ( тази и тази)



За направата им пък пак се доверих на любимата с рецепта, позната ви е от тук, където може да я видите и стъпка по стъпка

Необходими продукти:
150 г брашно
125 мл прясно мляко
125 мл вода
100 г краве масло
3-4 бр. яйца
щипка сол
1 ч.л. захар


Започваме като си отмерваме продуктите за тестото. Избрах брашно София мел екстра тъй като е с по-високо протеиново съдържание, което го прави чудесно за парено тесто.
В тенджера смесваме млякото, водата, захарта и маслото. След като маслото се стопи, захарта се разтвори и течността тръгне да завира, изсипваме изведнъж брашното, смесено с щипката сол.
Започваме да бъркаме енергично и дърпаме от огъня, докато тестото почне да се отделя от стените на съда и стане на хубава топка. Оставяме тестото да се охлади за кратко,  достатъчно, че да може да го държим с ръка и да не ни гори.
Започваме да прибавяме едно по едно яйцата, като всяко следващо слагаме след като предишното е абсорбирано добре в тестото.
Тестото от своя старана става доста по-тежко и плътно, затова може да преминете да бъркате с дървена лъжица. Аз сложих четири яйца, тъй като бяха по-мънички.
Прехвърляме тестото в пош с голям накрайник и шприцоваме малки топки с големината на малък орех.

Имайте предвид, че те ще се надигнат по време на печене, затова оставяйте разстояние между тях.


Преди да ги пъхнете във фурната ги намажете с леко размит с вода или прясно мляко жълтък. 
Пъхаме ги да се пекат в предварително загярта фурна на 200 градуса , без вентилатор за около 20-30 минути, и след това намаляваме на 180 градуса. 


Не отваряйте вратата на фурната. Важно е влагата да излезе от тях, за да запазят формата си след изпичане и да не спадат. Според мен най-лесно е за целта да се пекат без вентилатор, защото повече изсушава.
Ако нямате опит с еклери досега или пък са ви били по-неуспешни, препоръчвам ви да започнете от малкия размер - на профитеролите. Стават по-лесно, защото изсъхват по-бързо и след като ги овладеете, ще може да прецените как да правите и по-големите еклери. 


След като ги изпечете, изгасете фурната и открехнете леко вратата да излезе въздуха и да изстинат в нея. След това пробийте малка дупка на дъното им и ги напълнете с любимия си крем по желание. 
Може да ползвате някои от кремовете, които съм ползвала в другите рецепти за еклери или пък пък друг - с маскарпоне, домашен а защо не и със сладолед :) 


Когато са готови и охладени ги залейте с шоколадова завивка от 50/ 50 сметана и шоколад или масло и шоколад.
В блога има толкова постове за еклери и еклероподобни, че този път ви спестих тези обяснения, но е хубаво, че може да намерите всичко на едно място, а кой знае - може да ви вдъхновение за някой нов десерт. 
Ако рецептата ви е харесала и искате още такива, не забравяйте да ме последвате в социалните мрежи ( виж по-надолу) и да я споделите. 

А сега...минута мълчание за този невероятен кадър! :) 


п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;) и  харесайте страничката ми във фейсбук тук.


Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


неделя, 26 януари 2020 г.

Пилешко с лимон и чесън с лека гарнитура / Skinny Lemon Garlic Chicken with veggie garnish


Обещах ви да ви споделям и рецепти от менюто ми по време на диета. Досега ги отбягвах, защото ги намирах за твърде елементарни, но все повече хора искат да научат какво точно ям, когато съм на МОЯ си режим. Затова реших да направим един тест, за да разбера дали ви харесват тези прости идеи и да знам дали да включвам повече такава публикации в блога. :) 
Днешния ми обяд-вечеря е за 🍜Пилешко с лимон и чесън гарнитура от печени чушки с магданоз и цедено кисело мляко. 👇👇👇👇 
За да ми покажете, че искате да виждате такива публикации, последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/
и харесайте страничката ми във фейсбук тук - https://www.facebook.com/Lussis-World-Of-Artcraft-492229107474274/
А ето и рецептата ( порция за мен в специална чинийка за да не си правя своеволия с порцията )
Количеството е за една порция!

Необходими продукти:
1/2 пилешка гърда ( половин пеперуда)
2-3 скилидки чесън
1 с.л. зехтин или коксово масло
няколко капки прясно изстискан лимонов сок
щипка хималайска сол
щипка черен пипер

Гарнитура:
3-4 печени чушки, нарязани с магданоз ( без сол) .
1-2 с.л. цедено кисело мляко ( може да се добави малко орехчета или кисела краставичка) .

Приготвяне: 
Разрязваме месото на половина по дължина, получавайки два плоски парчета,. начукваме леко с чукче, за да станат по-тънки и широки, а след това овкусяваме със сол, пипер, накълцания на ситно чесън. Намазваме ги с няколко капки зехтин.

.

Загряваме грил тигана в който също може да сложите лъжица зехтин или кокосово масло.
Запържваме пържолките от двете страни до златисто.

Изваждаме ги и ги заливаме с малко прясно изстискан лимонов сок. 


Ползваме киселото мляко за сос, към по-сухото месо, а чушките са чудесен източник на витамини, като ги консумираме неподправени, тъй като е добре да намалим като цяло консумацията на сол. 
Винаги изпивам една топла чаша вода с лимонов сок рано сутрин и вечер след хранене, но по време на диета пия "този чай" и през деня.

Надявам се моето предложение да ви хареса, а аз вече съм готова и с второ такова, което ще ви споделя тази седмица, ако проявите интерес :) За целта последвайте линовете по-горе!

Усмихната неделя приятели! 


Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...