неделя, 2 януари 2022 г.

Супа от карфиол/ Cauliflower soup

 

Какво яде българинът след коледните празници? Хем трябва да се готви, хем да се дояжда, хем само при мисълта за поредната гозба и ми иде да се обърна като морски лъв на дивана и да въздъхна тежко. Моля ви, като на човек ви се моля, кажете ми какво смятате да готвите тези дни и най-вече какво ви се яде? Аз лично нямам желание почти за нищо, освен за някоя лека супичка, която да дари стомахчето ми се усещането за топла прегръдчица.

Сестра ми прави една прекрасна супа от карфиол, която искам да ви споделя сега. Тя я сервира с два вида песто, но това не е задължителния елемент. Аз даже бих я поднесла на половинката с малко хрупкав бекон, но това е защото, в деня в който той няма да иска да яде месо, аз ще запея на площада немски шлагери, облечена в сутиен от кокосови орехи и ще танцувам луау. Но ето набързо и рецептата, защото вярвам, че ако искате да я направите, ще ви трябва: 

Необходими продукти:
1 средна глава карфиол
4 глави кромид
4 скилидки чесън'
250 мл готварска сметана
1 л зеленчуков бульон
сол и черен пипер
олио

Започваме като почистваме и нарязваме карфиола на по-малки парченца. Слагаме го в тенджера и го заливаме с бульона ( може да ползвате и такъв на кубчета, 2 броя ще ви стигат) . Сваряваме карфиола за докато омекне. 

През това време в малко олио запържваме нарязания на по-едро кромид и след като омекне, добавяме нарязания на ситно чесън. Прибавяме ги към карфиола и пасираме. Добавяме готварската сметана и разбъркваме.

Овкусяваме със сол и черен пипер на вкус, и поднасяме с песто.

Ето от това имах нужда! 

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.  Благодаря ви, приятели!





сряда, 29 декември 2021 г.

Новогодишна Салата Елхичка / Christmas Tree Salad

 

Никаква ме няма тези дни, знам, но така е като съм на гости при сестра ми. Образно казано, защото всъщност ставам покорен слуга на моя племенник, който иска леля му да бъде навсякъде с него и ако недей си боже седна дори за минута, вади такъв тъжен поглед, че аз самата се съмнявам в чистотата на намеренията ми. До момента успяхме да направим само една нова торта и добре познатите обичани от всички Кашкавалки, тъй като са страхотна закуска за всяка сутрин. Той ми помагаше да месим, като нагледно му обосявах каква е текстурата на неговите бузки защо леля му се го заплашва да го нахапе като комар в гореща, лятна вечер. 

Вече започнахме да обсъждаме и Новогодишното меню, като и мама, сестра ми и зет ми са на мнение колкото по-лесно, толкова по-добре. В Холандия сме в локдаун към този момент, така че ходенето до хранителния магазин е така да се каже" the highlight of the day".

И тъй като нямам много време да пиша, преди Ноата да дойде и да ме почне пак с "леляяя, да играеш ти с мене на сляпа баба", тази "баба" преминава направо към рецептата за тази апетитна салатка:

Необходими продукти:
100 г шунка
100 г грах
2 средни картофа
4 кисели краставички
майонеза
за украсата:
1 връзка копър
морков
нар

Навярно разпознавате добре позната руска салата пременена под украсата на таз елхичка. Каква Нова година е ако няма руска салата на масата, а аз съм човек, който може да се каже, че я яде само тогава. Не защото не я обичам разбира се, а защото наистина тогава се сещам да я направя.

Всеки човек има своя рецепта за руска салата и нямам никакво намерение да защитавам оригиналност или произход, тази публикация не е за това, а по-скоро за тези от вас, които или не са я правили досега или никога не им е била фаворит заради някои фактори.
Искам да ви предложа да я опитате САМО с тези продукти, тъй като понякога в нея се слагат и варени яйца или моркови, което ЛИЧНО на мен ми идва в повече.
 
Друг елемент който намирам за важен е да нарежете продуктите на малки кубчета, за да не са онези ми ти големи късове, в които в даде момент ядеш или само месо или само кисела краставица. 

Препоръчвам да не разварявате твърде много и картофите, защото тогава стават на каша и се получава нещо като картофено пюре с "елементи на разсъждение".


След като нарежете всички продукти на кубчета, прибавете грах. Сестра ми го слага в салата и намирам нейната салата за най-вкусна, но изберете дребен грах, а не някой голям, както и се доведете на някоя марка, в която сте сигурни, че грахчетата ще са меки, а не хрупкави ( понякога има някои консерви в нашите магазини, които са точно такива и колкото и да ги вариш, няма увиране) 


Не съм написала количеството майонеза. Може да сложите 200 г или повече, някои хора я правят по-постна, но аз искам да се усеща майонезата. Аз сложих от майонезата, която ви показах тук  и наистина много ми харесва. 


След като салатата е готова, я оформяме на кула, 


и почваме да я покриваме с листенца копър плътно. После я украсяваме със зрънца нар и грах, а от по-голям морков изрязваме звездичка, която забучвам с помощта на клечка за зъби на върха. 


Всеки ще ахне при вида на тази салатка, а децата ще се радват да имат още една малка елха на масата. Нека празниците не спират - все пак те са за да честват живота, а в него има толкова много красота. 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 
Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.  Благодаря ви, приятели!



петък, 24 декември 2021 г.

Коледни сладки "Коледарчета" / Christmas carols cookies


"Ех, бе Люска, защо сега ги пускаш тези сладки, та и тях да правя тепърва" Ами какво да ви кажа, знаете ли колко рецепти чакат още да бъда споделени, но няма време за всичко преди Коледа. Специално тази рецепта съм я правила ( както и снимките) преди години, когато попаднах на нея съвсем случайно тук. От тогава все не ми достига време да ги направя, но сега, когато отново съм с цялото ми семейство в Холандия и с племенника търсим какво още да играем по време на локдаун, смятам, че едни такива коледарчета ще ни дадат няколко часа занимания, които ще зарадват всички накрая.


Малко кътче от България и българския дух, с който да допринесем към празничната вечеря днес. Не са постни сладките, но пък са идеални за раздаване на следващата сутрин и всеки който ги види ще ахне :) 

Рецептата е много лесна и бърза и вярвам, че ще обикнете. Ето я нея:

Необходими продукти:
550 г брашно
200 г мед
5 с.л. захар
1 бр. яйце
100 мл олио
2 ч.л. сода бикарбонат
1/2 пакетче канела

Започваме като смесваме меда и захарта, които после загряваме леко загряваме на водна баня и разбъркваме добре. Внимаваме да не кипне. След това добавяме яйцето и олиото и разбъркваме с миксера. 


След това към сместа  постепенно добавяме пресятото брашно, содата и канелата. Омесваме хубаво нелепнещо,  меко като пластелин тесто, като ако е необходимо добавяме още брашно, затова го добавяйте на порции. Готовото тесто охлаждане в хладилника за около 30минути.


След  това време разточваме кора с дебелина около 6 мм. и изрязваме с нож квадрати със страни 8 см. Прехвърляме ги в тава застлана с хартия за печене и  продължаваме да оформяме както е показано в приложените снимки. През това време нека сме загрели фурната на 180 градуса. 


Завиваме едната страна, после слагаме солетка и претцел, после другата страна. Винаги правете първо една сладка и изпичайте - ако се разлива, сместа има нужда от повече брашно. Ако има нужда да промените начина на оформяне, също, ще може да го коригирате при следващите. 

    

Не забравяйте да оформите и крачетата по този начин.


Слагаме сладките да се пекат за около 10-15 минути, докато порозовеят. Изчакваме да изстинат напълно и ги украсяваме с разтопен шоколад, в който сме сложили малко олио или прясно мляко, за да не стяга веднага. 

Ако желаете може да украсите с малко захарна украса за детайли. 

Нямам търпение да видя вашите коледарчета. 

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!

Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.  Благодаря ви, приятели!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...