![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiiQMV3i5278gl9xWhS9rafuEKlukw0yqBYh5w6bBLSwnaAtmE4dI-qiJrCUTiJ6kLaHPsVPgAvUWcC60R5TNDtm2BtS8PG7pIicPwKV0WDJLVto9YKWFu-gm8yt9J-jVik-gGFrCIhALfB84RZ-NCFHCA_FBQcsLTKS9PufjiQ_oqSftfaODXooFEW4zu1/s16000/pt4b18f.JPG)
Навярно вече сте попадали на тази рецепта в Инстаграм, You tube и хилядите клипчета в нета, защото е много актуална и аз просто нямаше как да я подмина. Не можех да спя докато не я направя, а пък все по-рядко ми остава време за тези по-изпипани десерти. Хубавото на тортите е, че в повечето случай можеш да ги сътворяваш два - три дни, а ако е с палачинки - с още някой друг ден отгоре.
Та, както казах, влюбих с в тази шарка преди доста време в един десерт с пластове от желе и се радвам, че някой ( не, аз) се е сетил, че има и по-лесен вариант - с палачинки.
Следващият път, ще я направя с цветни палачинки за да достигна нещо средно между първоначалната идея и тази, и вярвам, че ще се поучи много забавна торта :)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiXG1oVVlBtr3fxn0U79JfvRP8dg28-8f2_0Wb_EDr-MR73ePfyhbWzUrnw37EGVQhCv_eK68sgGHwafrK6d5l8xdw-kodoNXWthsd82HbQ5p0EKSVmoV1BhfFRFj1EsnrdPDLz56Xe8W8-55ceyUNVkfIIDhKzpJWMsnRqNt-XBhTxTG8qxD_6rlSFNw0T/w640-h428/pt4b15.JPG)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEja89wSWXLy2_QDpLkhNLY9qnSZT1V8Q4Au9FkNdEQaNixe91K9QdyV2LX3leTOpRbG3rBfR7R5UJZ9EXxNSNFYlR0TasYceReXeE4B6vd26yQVfNlqEPhwJ1UWW4RJT5zfU6CSc7-WCZFjcz7u3q8aNkp5p0026zW4N8SOHSYQXXWo2jjaDBF_Ca6HuKaY/w397-h224/tumblr_m2wxfmqv8L1r4v9kno4_250.gif)
За днешната торта не ви трябва много: само рецепта за любимите ви палачинки! Аз ще се ви дам моята, макар да си призная, винаги ги правя на око. Тези от вас, които са ветерани в парването на палачинки, знаят че тестото за тях се прави на усет, тъй като много зависи от яйцата, процента на млякото и т.н.
Хубавото е, че докато се научите ще изядете много несполучливи палачинки, а още по-хубавото е, че сместа може да си я натаманявате през цялото време, така че не губите нищо.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjuawM2yJW0wd-r6PtXyXOm0-MJQO0veLwWhfDxXI9ZkR8ve1Fgf8JUxQFMWBYa-qOEKkqQutAiU0HaN8GJL0jPAiWtd4Gwa2ncz7emW0lMmklaVIF6twGmkWwrYCiD6EY6AnpSHfa0jgZQ1Rx52Nh_c3BCYPo3OMp0KwCmvKxpRxQlarHpxRLYA7p3B4WZ/w640-h428/pt4b25.JPG)
Освен яйца и мляко е добре да имате и една малка фуфка, която да си топне пръстчето вътре и да я подслади по неповторим начин. Аз се сдобих с моята преди седем месеца и съм много доволна от този модел, макар да е малко шумен и не е много енергоспестяващ.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj08rj6lGoDH-pEFPTFl_AdEiC0ZNdnIGDvfkqsfTiYivH1UkfTNrGGFpWu5-9IE2tOBwkejeyA2_zfKOnfwux62oIx-oAU2Yed4fZoZU4w_P-G_wYhDEBhggacF6bi7TXVrvrnQb4mo5hiLf32LL6eodo9jIFcoyz9mJN7mh_57d4ipkBu60cXVRC1Qd1c/w640-h428/pt4b21.JPG)
Много бях притеснена дали ще ми се получи шарката за тортата, защото знаех, че нямам времето да я правя бавно и да я доизпивам, но ето още една хубава новина - не е толкова трудно колкото изглежда и явно не е и много важно да е чак толкова изпипана да се получи.
Затова, хващайте тигана за палачинки и да я почваме тази торта!
Направила съм и ВИДЕО рецепта, защото вече почти никой не чете блогове и трябва да викам Стивън Спилбърг да ми държи телефона, докато жонглирам с тиганите, ама такова е вече през 2024 година.
Тази рецепта може да видите и във
Необходими продукти:
4 яйца
350 мл мляко
150 мл айран
30 г тъмно какао
130 г брашно
2-3 с.л. олио
За кремовете:
500 г маскарпоне
400 мл сметана за разбиване ( подсладена)
2-3 с.л. течен шоколад или разтопен черен, какао
Както казах, продуктите за палачинките са приблизителни, а и като цяло аз не използвам всички палачинки за тортата. Мой съвет е като за първи път да направите по-малка торта, с около 8-9 палачинки.
Започваме като разбиваме яйцата за тях,
и към тях добавяме брашното, какаото и
прясното мляко. Добавям малко кисело мляко и вода или айран ако имам, тъй като според мен стават по-копринени и нежни, когато има кисело мляко. Аз не слагам в палачинките захар или набухвател, поне не в този им вид, но вие винаги може да сложите. Слагаме малко олио и разбиваме всичко отново. ( Боян е нетърпелив да му дам и на него да се включи)
Готовата смес трябва да е по-рядка от боза.
В нагорещен тиган за палачинки, намазан с малко мазнина, изсипваме около едно черпаче от сместа и разпределяме по цялата повърхност на тиган. След като почне да се отделя с помощта на шпатула от сраните обръщаме палачинката и запичаме за още половин минута.
Готовите палачинки изразяваме с диаметър около 18-20 см.
В купата на миксера разбиваме изстудената сметана и прибавяме максарпонето. Тъй като сметаната е вече подсладена не слагаме допълнително захар, но ако нямате такава, сложете на вкус.
Отделяме половината бяла сметаната в купа, а към останалата част прибавяме течен шоколад, разтопен или само какао, така че да я оцветим в кафяво.
Прехвърляме двете смеси в еднократни пошове по отделно, на които сме отрязали връхчето. Съобразете да не е твърде малък отвор, трябва да ни шприцованата лента да има обем.
Започваме сглобяването като върху една палачинка шприцоваме от белия крем около 5 ленти, на еднакво разстояние една от друга. Отново казвам, лентите трябва да са обемни и нагоре, тъй като след поставянето на втора палачинка отгоре, трябва да се получат вълнички.
Помагаме си с помощта на дървена тръбичка или химикал за да натиснем втората палачинка плътно до всяка лента, без да я сплескваме и да запазим обема й.
Между тях шприцоваме вече от втория, кафяв крем и повтаряме процедурата.
Редим така останалите палачинки, като накрая измазваме тортата с останалия ни крем по желание.
Аз използвах общо осем палачинки за торта с диаметър 18 см.
Останаха ми от кремовете, но ги използвах за друг десерт. И все пак по-добре да имате повече крем, отколкото да не ви стигне. Тази торта е доста кремообразна, много лека и вкусна.
Оставих я за една нощ в хладилника, за да съм сигурна, че ще стегне и ще мога да я разрежа.
На другия ден още с първия разрез шарката се разкри :)
Не знам дали защото Боян помогна, но тортичката стана чудно от първия път.
Уикендите са дни за палачинки, затова отделете си няколко и си спретнете тази грабваща и съблазнителна тортичка.
Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - следвайте, коментирайте и споделяйте 💓
📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на !cussivalo@yahoo.comКулинарното ми пътешествие продължава още във :Страницата на блога във Facebook:👉Lussi`s World of ArtcraftПриятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:
👉Тik Tok:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhUFxwe6z4wOiYqcqlI_CLvQzYjN3dM8sr0u4tZnbBe5ic3RqHgE6xogpbAKCFoB5pr4Pc24WTzQBsOSXjM2Hw-CRDwxpsT6UbEeHezAc7CrP2lqXYiF42H5lP2A-Ou7_L66c7aj24zBn92x_28kUYuyszfdr1POdE330FHNUIn5OyUzxd47kf7CuDtuFEC/w428-h640/pt4b19.JPG)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgDDFnkDkrWS3qbtBz4hdMG-cWvSMLS8Zdt09TqUJ1jui7MrYVd0TGJpAgrEngX9RU90YIc7r7uB3wu20EVVk__7IV8xvBVufq71_c1NDPbiROeCPRNrWMWRnyVEu9Io-KxTvt2UeAesekJtLyRkn1PbGqKgoLrKbLm70TOtVcxKUhaI0lLyY7CpusTctSZ/w428-h640/pt4b22.JPG)
Харесва ли ви публикацията и моя блог?
Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти !
📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на cussivalo@yahoo.com
Благодаря ви, приятели!