сряда, 8 ноември 2023 г.

Канелени рулца с ябълки/ Apple Cinnamon Rolls

 

Ех, така да ми липсва да потъна в творческо готвене значи! Бебо заема почти всяка свободна, будна и спяща минута от мен и вече започнах да си го представям поръсен с пудра захар, канела и черешка он топ. Нямам търпение да порасне още малко и да имам верен помощник в кухнята, защото сега определено предпочита да мама да го гушка, храни и разхожда всяка свободна минута, но така да бъде. 

За щастие имам още несподелени рецепти с вас, които да си представя, а неговите крачета и бузки все повече започнат да ми на пoмнят именно на такива тестени вкусотии. Toлкова са пухкави и сладки, че трябва да си хапна някое канелено рулце, за да не го заръфам него. Ако не сте яли досега канелени рулца, но такива, домашно приготвени, не се лишавайте от този кеф за в бъдеще.

В тях има всичко-ядки, плодове, карамел и пухкаво хлебче "Зашийте" му един чай или кафе, и просто ще си седите на прозореца, гледайки я златната есен, я хладния дъжд от прозореца и тайа никой няма да знае, че сте дебели. Дебели в блаженство :) 

В мен постоянно се борят желанието за дълъг и здравословен живот и дълъг и щастлив живот, Някои казват, че може да си щастлив и без десерт, но аз лично смятам, че тази максима не работи за мен. Колкото и да ям този лапад, пак бих предпочела малко канелени рулца, качествено вино, гореща паста и ароматни сирена в живота си, пък било то и с риск от това да кача някое и други килце, което после трябва да сваля във фитнеса. Ако и вие сте като мен, елате да си направим едни канелени рулца. 


Необходими продукти:
За тестото:
450 г брашно бяло София мел
7 г суха мая ( 1 пак)
150 мл прясно мляко
70 г масло
50 мл вода
50 г захар
Щипка сол
1 бр. яйце

За плънката:
1 бр. ябълка
150 г кафява захар
1 ½ ч.л. канела
¼ ч.л. индийско орехче
50 г меко масло
50 г счукани орехи
150 мл карамелен сос* по желание

Пресейте брашното и отделете 2/3 от него в купа. Направете кладенче в него, в което изсипете маята. В подходящ съд сипете водата, млякото и маслото и ги загрейте на котлона. Ако станат много горещи, ги оставете леко да се охладят, а след това прибавете към тях едно яйце, което сте разбили леко с телена бъркалка. Изсипете всичко това в кладенчето на брашното, като започнете да месите с дървена лъжичка, а после на ръка тестото. Прибавете от заделеното брашно със солта, докато получите хубаво, меко, нелепнещо тесто, което се отделя от стените на съда.
Оставете го да втаса на топло, покрито с кърпа или стреч фолио, докато удвои обема си.

През това време смесете кафявата захар с подправките и разбъркайте добре. Измийте, обелете и нарежете ябълката на кубчета.
След като тестото е готово, го прехвърлете на плота и го разточете на правоъгълник. Намажете го с мекото масло и поръсете отгоре захарта, ябълките и орехите. Залейте с половината от карамеления сос и завийте на руло.


Разрежете го на 12 равни части. Поставете ги в тавичка, с хартия за печене на дъното, и ги оставете да втасат още веднъж за около 10-15 минути, докато запълнят тавичката.


Сложете ги да се печат в предварително загрята фурна на 180 градуса с вентилатор до зачервяване – около 20 минути. След като са готови ги залейте с останалия карамелен сос или бял айсинг. Сервирайте топли.


Ще останете очаровани, обещавам ви. 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - следвайте, коментирайте и споделяйте 💓

📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на !
cussivalo@yahoo.com

Кулинарното ми пътешествие продължава още във :

Страницата на блога във Facebook:
👉Lussi`s World of Artcraft

Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:

👉Тik Tok:

Бъдете здрави и добри,
всичко друго ще се нареди! 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? 
Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти ! 
📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на cussivalo@yahoo.com 
Благодаря ви, приятели! 




петък, 3 ноември 2023 г.

Пълнено свинско с кладница / Meat Log with Oyster Mushrooms

 

Настройвате ли се вече на коледна вълна? Знам, че е трудно при все, че в началото на ноември се разкарваме по къс ръкав навън, но съм сигурна, че рязко ще стане студено и ще се радваме да прекарваме повече време у дома. Пак ще се ровим в нета за нови рецепти, с които да изненадаме близките, нали?


Ще искаме да са хем нови и различни, хем не твърде нетипични за техния вкус, за да не се окаже да си го ядеm сами. В това забързано ежедневие вече или плануваме нещата от рано или в последния момент, определено да уцелим точния момент -  няма. 

Аз ви предлагам заедно да опитаме новите рецепти подходящи за идния зимен и празничен сезон, така че да знаем какво ще се хареса и изяде до трохичка, когато всички от семейството или гостите се появят. Първото ми предложение е за това чудно и много вкусно свинско каре, пълно със сос от сирена и гъби кладница.

Много есенно, уютно и същевременно засищащо, както казва баба, "яж без хляб". Върви даже и с туршия и червено вино. Изпитано и проверено, а сега е ваш ред :) 

Необходими продукти:
1 кг св. каре
500 г гъби кладница
80 г меко масло
100 г крема сирене
2-3 скилидки чесън
5 с.л. магданоз
2 с.л. копър
лимон
сол, черен пипер

Много лесна рецепта, без много продукти и може да я приготвите още днес. Минете набързо през хоремаг-а и купете един свинско каре. Напрaвате разрези почти до края на месото на разстояние около 1 см. 


Почистете гъбките и изрежете вътрешната част, която е по-жилава и оставате само крехката част от периферията. Nарежете част от тях на ситно, а други оставете така като ветрило 


Отделно си нарежете чесъна, лука и копъра на ситно.


Сложете ги в купичка, заедно с парченцата гъбки, мекото масло и кремата сирене. Разбъркайте докато получите еднородна смес. 


Овкуснете месото със сол и черен пипер, както отгоре, така и между прорезите.


Сложете между прорезите от сместа равномерно, 


а между някои от тях сложете от по-големите парченца гъбки ето така. Започва да прилича на пънче с гъбки, нали? :) Забиваме два дълги дървени шиша по дължина на месото, така че да държи всичко стегнато докато го пече. 


Откосяваме отгоре с малко лимонче и слагаме малко водичка в тавичката на дъното. Самите гъби, месото, маслото и сиренето ще пуснат течност и ще се образува сос, но е добре да има половин чашка вода за всеки случай. 


Печем ястието под фолио около час. Винаги пека първо на висока температура, около 200 градуса, докато се загрее фурната и заври водичка, после намалявам на 180-170 с вентилатор и пека докато месото стане крехко. 
Махаме фолиото и запичаме докато покафенее ето така:


Останалия ни в тавата сос прехвърляме в сосиера, а месото в голяма продълговата чиния. Махаме дървените шишчета и режем


на пържолки. Много ароматно, много вкусно и сочно. Опитайте и ми споделете впечатленията си в коментари, а най-добре, ми изпратете и снимка ;) Ако пък имате някакви нови интересни идеи, които искате да сготвя и пробвам за вас, не пропускайте да ги заявите по същия начин :) 



Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - следвайте, коментирайте и споделяйте 💓

📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на !
cussivalo@yahoo.com

Кулинарното ми пътешествие продължава още във :

Страницата на блога във Facebook:
👉Lussi`s World of Artcraft

Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:

👉Тik Tok:

Бъдете здрави и добри,
всичко друго ще се нареди! 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? 
Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти ! 
📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на cussivalo@yahoo.com 
Благодаря ви, приятели! 



вторник, 31 октомври 2023 г.

Невъзможен сладкиш ВИДЕО рецепта/ Immpossible dessert

 

Ново!>>>Последвай ме в ТИКТОК тук!  

Няма невъзможни неща, дори и този "Невъзможен сладкиш". Виждала съм рецептата многократно в Pinterest, а наскоро ми попадна и във фейСа и реших, край, време е да го опитам. За мен лично е като малко по-зафатната братовчедка на сладкиша Кодрит Кадир, който си е по-скоро кекс с крем карамел. Тук обаче се използва кондензирано мляко, а основата е като фъдж или брауни. Знам, че повечето хора се прехласват по арабския сладкиш така и така, но този на мен лично сякаш ми е по-вкусен. Мама пък е повече фен на кодрит, но пък на мен и името даже ми е трудно да му кажа :) ама така сме ние блондинките, винаги ни се разминава заради единия цвят на косата. 

За да не се притеснявате щЪ станИ ли , няма ли да станИ, съм ви спретнала и едно клипче показно дет се вика, всичко да е ясно, че даже и аз, която не съм от най-пипкавите кулинари, успявам да направя невъзможни неща. 

И преди да премина към рецептата, да ви поканя да участвате в една чудесна игра, в която подарявам БЕЗПЛАТЕН ГОТВАРСКИ КУРС на тема по ваше желание ( избор от теми и дати), в Академия изпечи с любов на София мел. 

Повече за това как да участвате във Фейсбук може да намерите ТУК.

Както винаги на клипа може да се насладите в 
а в рецептата по-надолу ще прочетете всички подробности, които е добре да имате наум, докато го правите.


Необходими продукти:
За първи пласт- карамел:
100 г захар
100 мл вода
За втори пласт - крем:
4 яйца
300 мл прясно мляко ( топло)
400 г кондензирано мляко 
1 ванилия
За трети пласт - фъдж:
2 яйца
80 г захар
200 мл прясно мляко ( затоплено)
100 мл олио
6 с.л. тъмно какао
250 г брашно с набухвател София мел Кекс


Първите два пласта ги правим едновременно, защото не ни пречи. В блендер (или миксер) слагаме продукти за крема: яйцата, 


двата вида млека и ванилията 

 

и пускаме да се блиндират. Внимание, използвайте кондензирано мляко от консерва, която е тежка и усещате млякото вътре да не се разлива. На пазара вече има много видове кондензирани млека, в Кауфланд видях поне 5 вида с различни проценти сладост, затова пояснявам :) 

 

През това време на котлона сме сложило захарта и водата да се карамелизират. Първоначално ще стане нещо като захарен сироп, после той ще изври и ще се образуват по-тежки балончета, които ще се пукат все по-бавно, а накрая тази течност ще почне да придобива кехлибарен цвят. Аз започвам да бъркам тогава, тъй като рядко има котлони, които нагряват тигана ( ама понякога пък си е от тигана) равномерно и не искаме да има горчив карамел. Когато придобие меден цвят, дърпаме от огъня и 

  

изливаме  във формичка за кекс. С металните като чели става по-хубаво и лесно от силиконовите. Слагаме карамела на дъното на формата и леко със силиконова шпатула разнасяме и по страните. Оставяме да се охлади напълно. 


Последната ни стъпка е приготвянето на тестения пласт, за него използваме миксера. ( Имаме си три станции, които не се припокриват , така че може едновременно да си ги правите, ако сте от този тип хора) 


Разбиваме яйцата със захарта и прибавяме постепенно олио, прясно мляко, а

 

към тях сухите съставки като брашното и какаото. Аз увеличих леко течността тъй като ми се струваше твърде гъсто, но такива са мерките в оригиналната рецепта. И все пак ако виждате, че нещо в рецептата, която правите не е много наред, не се страхувайте да я променяте на момента, както направих аз. Получаваме кексово тесто като за брауни. 


И така, след като карамелът е стегнал напълно, изсипваме крема, като го прецеждаме през цедка. Така ще отделим евентуално неразбити парченца и ще стане възможно най-гладък. 
Отгоре изсипваме и тестената част, като тя ще потъне, но не се притеснявайте, ще изплува след изпичане. 

 

Печем десерт на 160 градуса за около 90 минути, на най-ниско ниво във фурната, като сме го покрили с фолио. Важно е водата да не завира.


След като десертът е готов, охлаждаме на стайна температура, а след това за една нощ в хладилника. Аз ви препоръчвам тази нощ да си е направо 24 часа, тъй като ако го направите късно вечер и го обърнете рано сутрин, може  все още да има част от карамела, който да не се е отпуснал. 


Обръщаме десерта върху гокяма чиния и го режем на парченца.


Може би най-кремообразния и я вкусен крем карамел , който съм яла. Също така основата от лепкаво тесто е толкова шоколадова, че направо да си оближеш пръстите. Може да приготвите десерта и в други форми, в кръгла или правоъгълна тавичка, а защо не и в чашки :) Аз май така ще опитам следващия път. Вие опитвали ли сте тази версия? 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - следвайте, коментирайте и споделяйте 💓

📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на !
cussivalo@yahoo.com

Кулинарното ми пътешествие продължава още във :

Страницата на блога във Facebook:
👉Lussi`s World of Artcraft

Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:

👉Тik Tok:

Бъдете здрави и добри,
всичко друго ще се нареди! 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 

Благодаря ви, приятели! 



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...