![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj5jX1l5VSxZ7lsGecBcKq-VcxWpZkgsI-eGsFdhpkMtjxIDox1JY-_4kI1tmjcBOGmGi-sXP690joP_pj3a_ZAQ3yYGrDyhO-EWeZrJhb2bbbhRqX9VZpEONrc7HbUBT0lPauAxROujg2vPfRdobzSaELunHbbCxYhQfo7yZv8_CTh7ddY92gu02a9eA/w428-h640/tk3.JPG)
Чакането си заслужаваше, а? Гледайте каква съм подмазвачка, защото нямам време да ви отвърна на всички коментари и запитвания, но само да свърши ремонта на банята и вярвам, "че само след 800 дни "( или поне толкова ми се струват) всичко ще бъде наред! Липсва ми кухнята, ароматите в нея и нямам търпение да се нахвърля на десертите, защото такива красоти съм намислила, че само време да имам, ще създадем заедно на трапезата незабравими картини.
Като днешната!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgxKMAVdBwuMcQJeHpXinzZ-q8qrc_z2BYWch6S3YRamC4vu-l7ag-R7TwDRv3NBRCsc9rXlj__oCVjKO2g_lKX9aXjNhp8MvqRXG990JmRkxb9Ad3zG7dH5cmlvFuHFeTbK8THDILp19GRImXVhCgW45wEWjrnfwGrwA5lLwERDBSYuS4keFrfq14mcg/w640-h428/tk11.JPG)
Отдавна бях запланувала такава тортичка, щайга с ягодки и тъй като те все по-често се появяват в зеленчуковите магазинчета, сметнах, че сега й е времето. Човек никога не може да сбърка с шоколада, затова заложих на шоколадова торта с мока усещане, за тези от нас, които обожават кафето. Ако не сте от тях обаче, винаги може да го пропуснете и да заложите само на какао и шоколад.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhKlU1VpQGkzKRmOfqKnPgCwyeB2kvje0cjxl7Sh9oOO1US8VRjcBOzHLeHYIIKmq3mAR-LEbaWyf-cbEIJuKHWNS1XElQRZgLbjAIVjccHbTwNkXum6vQqkAIU5H_zDgZOZdc7pernlXrdMIhju5XzWq2g4q5JqZB1nl14APgEutlwiggrieGmGUDcdA/w640-h428/tk7.JPG)
Вярвам, че тази торта ще ви направи усмихнати и щастливи, защото има това свойство като първи клиент пред току-що отворила каса в супермаркета в 17 часа. Кефът е неописуем, когато късметът е толкова на твоя страна. Няма да ви бавя много, защото знам, че ще трябва да напазарите продуктите след работа, за да може уикенда да я спретнете, а аз ще протъркам ръчички в очакване на първите ви снимки, с които да се похваля!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg0sVQ9f6QYIyTtetKmcoP1xlg8QZANLXBm45GfpRHUnNK5ewOTTlig1ui-VrfnTscMlQqLSp8wdwfsEGpHsPgc1nXEv_9zc-hu8VR4pMJ8SpoRc2JpA6G1osJYPqtEihWcx22MFwdz-e6mrkYP0wJleXJ8Ihxa7Mpk3f_43g2O1nycCrXQ_Fzb0VdmVA/w428-h640/tk8a.JPG)
Необходими продукти:
За блата:
300 гр брашно
100 гр какао
300 гр кафява захар
250 мл мляко
250 мл олио
250 мл вряла вода
3 яйца
1 ч.л. сода
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. ванилия
За сиропиране:
500 мл топло леко кафе с какао
Крем:
300 г шоколад
400 мл сметана
250 мл маскарпоне
40 г мед
1 ч.л. нес кафе ( по желание)
Още :
14 бр бишкоти саворяди
16 бр вафлички за щайгата
натрошено Орео за "пръстта"
700 г ягоди
Започваме с направата на блата. Съставките са от любимата ми Руска черно- бяла торта, но съм заменила бялата с кафява захар.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiPy7iuSFczrpWMRkKWQ-aoTjViAKtoCjFeaKxPGdnoJ6hWvfN61_M9LEC5JwpyCJQdaTJ0KEExk5AkR8NTBQfLH7OCxEu8n6skRf04Sx_OF4WEkOQ5jCXo0gAcX0Sv-WfxG-3jp4J3u5nYS9YFI1lae4_eVAubrjVB0NN2Rh-i2U-cm8dzJKZ-CEdBCw/w429-h640/tsq1.JPG)
Може да видите по-подобно в линка по-горе как да направите блата, но иначе е на принципа 1. Яйца със захар се разбиват на крем. 2. Сухи съставки се смесват в купа. 3. Прибавят се към яйцата и поетапно с течните съставки се достига хомогенна смес.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgPpz1T92JVnniJkQ5ictI5jSubhNrPzP5mHVu336FKG38PcALYgGs34niFWqfM1QOmXaGN91ZS8xOwI8beqGJHWCsrb4vzbVc6KsTg--sBTWdFDtPw9s0lY3s8nUFwWp7d0If8T2kkhZmdVNvP0pP1vsFUdtn7MorxxYYVsBVXMzo81n-dMWuyKq6q4w/w268-h400/tsq3.JPG)
Печем блата на 170 градуса за около 15-20 минути в тавата от фурната, застлана с хартия за печене. Размерите на тавичката ми са 26х36 см.
След като блата се изпече го оставяме да се охлади и разделяме на две равни части.
И двата блата се сиропират при сглобяването на тортата, но тъй като нямам снимка на самия сироп ще го опиша тук. Аз правя много слабо , разредено кафе или мляко с какао с кафе, зависи кой вкус ви допада повече и сиропирам много. Тъй като четката не винаги ми върши работа, си слагам сиропа в шише с дупки на капачката и така попитва много повече в блата,
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhD-ScPE_5xjlYwUhPtyTOvMe1RAdc90RY4uhvK1uI5JdBpLpVG_nnwXBXlM2y7r4tWKAMbF7B54hO3msZByBOLnUSNPDip1d6nit3hH1cfmIfeu7WI4EV8b5QgmsHxwQ16X_EqSoDQy7bC8L2SfqIeV5dtt9ctrUOOM1Sm_2n5DCb0WKf-hc_nXsvB-A/w268-h400/tsq9.JPG)
Кремът правим като разтопяваме шоколада ( аз избирам микс от млечен и черен) в 250 мл гореща сметана на крем. Към тях прибавяме и меда и кафето, ако искаме още по-засилен мока вкус.
Останалата сметана, разбивам задно с маскарпонето на пухкав крем.
Слагаме малко по малко от пухкавия крем, към охладения ганаш, така че да им изравним температурата и разбъркваме, а
после прехвърляме шоколада към сметаната и маскарпонето създавайки тази шоколадова фантазия като мус.
Върху сиропирания блат редим бишкотките за да видим колко ще ни отидат като бройка.
Предполагам, че ще има разлика от вида на тавата и бишкотите, но идеята е да имаме още един сочен елемент в муса.
Намазваме един пласт от крема върху сиропирания блат, а после редим и бишкотите, които също потапяме в сиропа.
Завършваме с още крем, с който измазваме и тортичката отстрани. Не заравяйте да сиропирате и втория блат.
По крема ще бъде лесно да залепите и вафлите, като слагаме страничните по хоризонтал, а в краищата по вертикал. Вместо "пръст" слагаме натрошено Орео.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjjdVYHGgocc720mNuo36kE_DboPhQEUl1CEqyl_XrSkJUcTxSDV-mvgIziiflGPGt7eLHGxiLGtSEL4UrgYR7Dash1KcNHMYsWgrByJLZoTviT65kKZRk9XX3nNdc0OgGoI8Y1712_lIl0I08daf8imqzgnxtPWv2P5UT2E-p0Wo3cwLRjhD-zOqNFQA/w268-h400/tsq16.JPG)
Пълним щайгичката с красиви и свежи ягоди, като за повече автентичност не махайте дръжките - те придават повече чар и свежест.
Не мажа ягодите с нищо, вярвам, че така се запазват свежи също и честно казано понякога просто искам да хапна плода в най-естествена му форма.
Tака де...това преди да ги залея с шоколад, защото аз просто не мога да се спра :D
Хора, слушайте ме сега! Не знам през какво преминавате, не знам на коя страна сте, в който и да е конфликт, но както едно малко детенце наскоро ме попитат "Защо възрастните никога не се усмихват?", се сетих, че е наша задача да си намираме поводите за усмивки. Ако не намираме, да си ги създадем. Е, кажете сега, това не ви ли усмихва?!
Обичам да създавам торти и десерти с характер, защото Господ знае, аз имам такъв в излишък! Искам да ви заредя с енергията ми и напоследък ви създавам по-живи или различни десерти именно с тази идея, всичко това е около нас, детското също :)
Хващам ножче и режа парчета, защото кой би отказал на тази магия от шоколад, сочни бишкоти, шоколадов мус и ароматни ягоди?
Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
Бъдете здрави и добри,
всичко друго ще се нареди!
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. Благодаря ви, приятели!