неделя, 19 декември 2021 г.

Солено Панетоне / Savory Panettone Recipe

 

Панетонето взе, че се превърна и у дома в традиционна рецепта за Коледа, но ето, че тази година искам да ви изненадам с нещо различно - солено панетоне. Не си мислете обаче, че тази версия на познатия ни италиански хляб е моя измислица, защото именно приятелката ми Жени, която от години живее там и e собственик на магазинчето Вера Италия, от където пазарувам ( ив същност ни запозна)  ми подшушна за него. Често я питам какво ново италианско изкушение да ви представя и след като миналата година ми сподели много за традиционното Коледно меню на италианците ( може да го видите тук) , тази година реших да поглезя и себе си , и надявам се вас с тази чудесна рецепта. 

В нея се съчетават идеално класически италиански вкусове и както сме разбрали досега - тази кухня определено допада и на българския вкус.

Знаят какво и как да си похапват, а соленото панетоне е уникално хлебче, което може да приготвите с най-различни плънки. Може да бъде основно ястие, може да бъде страхотна закуска на другия ден, а според мен пък е и идеалното ястие за Нова година, когато често сервираме по-коктейлна храна, тъй като голямата част от вечерта прекарваме на крак. 

Сигурна съм, че в рецептата все ще си харесате нещо - я вида тесто, я някой деликатес, който съм "внедрила", като таен агент. И този път си  позволих да опитам някои неща, които си бях набелязала от магазинчето, и мога да ви кажа, че имам мнения, които бързам да ви споделя ( Тъй като често ме питате къде и как може да ги намерите, съм сложила линкове в удебелените букви) . Но ето и рецептата: 


Необходими продукти: 
За соленото тесто:
300 мл прясно мляко
2 ч.л. захар
50 мл олио
1 жълтък за намазване отгоре
сол

За пълнежа:

Още: 
домати
краставици
салата
маруля/ рукола

Форма за панетоне

Започваме  с приготвянето на тестото, като ви обещавам това тесто ще искате да си го запишете. Толкова ми хареса, че почти веднага направих втора доза, но с  него оформих едно чудесно коледно хлебче, което ако имам време, ще ви споделя също.


Смесваме двата вида брашна. Аз лично не бих променила нито съотношението, нито вида им, но тъй като знам, че ще ме питате - ако решите го направете. Като цяло брашното Манитоба се използва за приготвянето на панетоне ( сладката версия може да видите тук) и всеки разбирач ще ви каже, че хубавото брашно винаги е от значение, а подходящото - още повече.

      

В купа смесваме брашната и сухата мая, а след това захарта и леко затопленото мляко. Слагаме солта по ръба на съда и започваме да месим ( на ръка или с миксер на режим "месене") докато прибавяме малко по малко от олиото по ръба на купата.
Целта  е да стане меко, нелепнещо тесто, което само се отделя от съда и се оформя на топка в средата. Винаги може да добавите още малко брашно или мазнина за целта, ако ви се стори необходимо. 

Прехвърляме тестото в леко намазана с олио купа и правим кръст отгоре с ножа. Завиваме със стреч фолио и слагаме във фурната на 50 градуса за да втаса и да удвои обема си. 


След като е готово, го оформяме отново на гладка топа и прехвърляме във форма за панетоне. Аз си взимам книжни, за еднократна употреба от магазинчето също. По-удобни са ми, няма миене, не се мажат с олио, и честно казано самото тесто не се нагрява така както с металните форми и се изпича по-приятно.
Оставаме да втаса още веднъж и после мажем отгоре с размит с малко прясно мляко жълтък.
Пъхаме да се пече в загрята на 180 градуса фурна за около 40 минути.

      

Оставаме го да изстине напълно, преди да го разрежем на равни блатове. Казвам ви, че тестото чудесно - гледайте колко равни стават :) 


Започваме реденето на вкусотиите между пластовете. Отдавана се канех на някои продукти от магазина, и след като Жени ми каза с какво го хапват те по Коледа, си избрах следните деликатеси. 
Обичах мортадела и преди, но мортадела  с шам фъстък...ей това е нещо, което трябва да се опита. (Знаете ли, че мортаделата има многовековна и интересна история. Италианците се шегуват, че това е колбас, който винаги го е имало, защото е един от първите такива. Следите за него датират още от I век от н.е.: В Археологическия музей на Болоня има римска стена, която изобразява от едната страна прасета изведени на паша, ​​а от другата хаванче с точилка. Древният „ферцимен миртатум“ (сегашната мортадела) всъщност се приготвяла от свинско месо, намачкано в хаванче, което след това се е сварявало и е ароматизирало с подправки и мирта. Името и вероятно произлиза от латинския термин "mortarium", което представлява съд, в който древните аптекари и готвачи намачквали лекарства, билки или храна - хаванче.)


Другата звезда в ястието е този пушен кашкавал, като си се поглезих доволно тази година, признавам си. Взех си целия "патладжан" и не съм спряла да се тъпча с него по всякакъв начин. Този кашкавал доста се доближава до българските, но пък  за разлика от тях, поне знаеш, че е направен от мляко :)  и всъщност до ден днешен се прави по същата технология.
Снабдих се и с малко свежа салата - домати, краставички и рукола. Краставичките комбинирах на пласт с маслинена паста, защото смятам, че много си подхождат. 

     
Последно искам да похваля тази майонеза. С нея направих и руска салата, която имаше между пластовете, но и отделно намазвах от нея по хлебчето. Ако искате да опитате наистина вкусна майонеза, която си има вкус на яйца, препоръчвам тази с две ръце.
Харесва ми, че не е толкова мазна и има естествено кисела нотка, която я прави наистина свежа за салата и сандвичи.


Оставям подредбата от тези неща на вас, но аз слагах руска салата на два пласта, маслинена на други, а на трети само майонеза - между тях - богато количество кашкавал, салам и салати.

     
След като сглобих панетонето, сложих един дървен шиш да държи конструкцията и направих малко снимки още същата вечер и после на сутринта. На другия ден бяха слегнали и се бяха зелепили по-добре. 


В разрез ми изглеждаше сух, но после видях, че именно това помогна да се отрежат идеални парчета, и да се хапва на малки сандвичи, без да се размазват сосовете. Разбира се, вие може да сте още по-щедри с плънката :) надявам се да ви хареса и ако го приготвите, не забравяйте да ми изпратите снимки :) 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 
Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.  Благодаря ви, приятели!








четвъртък, 16 декември 2021 г.

Бохча а ла Люси / Bohcha - Meat Stuffed Bread Loaf

 

"Приготви се, защото това ще ми го правиш често", каза половинката ми с пълна уста докато въртеше очите назад дотолкова, че щеше да си види врата. Обожавам да го гледам как яде с кеф и май това се случва винаги, когато готвим за любимите си хора. Мама също едно време казваше, че като сме били малки най е обичала да ни гледа със сестра ми как спим и хапваме с апетит, но се чудя дали все пак не е било и заради това, че тогава сме млъквали поне за малко. 

Днес искам да ви вдъхновя да си приготвите едно уж познато, но не и точно по тази рецепта ястие, защото смятам и ще ви обясня защо според е мен е идеалната вечеря за предстоящите празници. За него ме вдъхнови коледното пакетче на Пикантина, което ви показах тук


Чували сте за уникалното ястие Бохча, предполагам? Може би дори и да сте го приготвяли, но не по този начин, обещавам ви. Като цяло представлява пълнен с месо и вкусен сос издълбан хляб, запечен отгоре с кашкавал. Името на ястието пък идва от парче плат, което се използва да си направиш вързоп и тъй като пълнената питка прилича точно на това - вързопче с дробче, :) ясно от къде и асоциацията. Едва ли знаете обаче, че това е името и на българска тютюнева кооперация от Горна Джумая ( Благоевград), от където ви и пиша тази рецепта - моят роден град. 


И тъй като от Пикантина ми изпратиха подправки именно познати и използващи се в нашата национална кухня, ( кои са те, може да видите тук), то нямаше по-подходяща рецепта за целта от тази. 

"Да знаеш кое е точно твоето място и да го обичаш, 

те прави една особена порода романтик - прави те родолюбец".

А, сега без много обяснения, преминаваме към рецептата, а после ще ви кажа защо смятам за идеалното ястие за Коледа.


Необходими продукти:
600 г свинско месо 
400 г заквасена сметана
300 г кашкавал
250 г гъби печурки
100 г топено сирене
3-4 средни питки хляб
1 червена чушка
1 зелена чушка
1/3 стък праз
1 морков
олио/ сол

Използвани подправки: 
Балканска ръсеница Picantina
Машерка Picantina
Чубрица Picantina
Сушен магданоз Picantina

Както винаги прилежно си подготвям продуктите, тъй като смятам, че готвенето така върви по вода :) 
Нарязваме гъбите на по-едро, а на средно ситни парченца праза, чушките и моркова. Важното е да се усещат в ястието като вкус, но и да изпъкват с цвета си. 


Започваме като в подходящ тиган загряваме олио и запържваме гъбите до светло кафяво. Овкусяваме с ароматната мащерка и изваждаме от тигана, подправяйки със сол едва след това.


В същия тиган доливаме малко олио и запържваме месото, което също сме нарязали на кубчета и след като станат готови, подправяме с неподправените подправки


 - чубрица, мащерка, и балканска ръсеница. (Това последното пък се е утрепало за една циганска баница!) 
Изваждаме месото и в същия тиган, с още малко олио последно запържваме нарязаните зеленчуци. Не готвим на максимална сила на огъня, 


а по-скоро умерена до силна. Важно е да се запържват вкусотийките, но не и да изгорят отвън, а да останат сурови от вътре. Щом усетите, че зеленчуците са тръгнали да омекват и ароматите им са се слели в един изкусителен такъв


прибавяме и месото и гъбите при тях.


Следват заквасената сметана и топеното сирене. 


Разбъркваме на тих огън, докато те се разтопят напълно и се слеят в този "леле майко мила" вкусен и пъстър сос.


С тази вкусотия пълним предварително издълбаните ни хлебчета, като аз им правя първо едно капаче, а после издълбавам вътрешността. По ръбчетата на хляба намазвам от мазнината на месото с ръсеницата, която си бях заделила, защото така тя овкусява и самото хлебче. 


Тъй като само по себе си ястието е готово, няма нужда от много готвене. Само завършваме с рендосан кашкавал и хоп.....


пъхаме ги във фурната да се запекат за около 10-15 минути на 180 градуса. 
Може да сложите и отрязаните капачета, но поне няколко минути преди да извадите хлебчетата, тъй като те ще станат по-бързо, и отново бих ви препоръчала да ги намажете с мазнинката с подправките. 


Може да напълните и една голяма питка / хляб с ястието, но не само ще отнеме повече време да се запече, но и ще е по-трудно да се нареже. Аз ви препоръчвам да го сервирате в тези индивидуални порции, от които лесно може всеки да похапва. 


Може да чукнете и яйце в средата, като ако искате жълтъка да "заблести", обезателно го отделете от белтъка и го сложете след това. 


Пробивайки кашкаваленото капаче отдолу ще се крие истинска приказка от аромати, за която няма да ви се налага да миете много съдове....да не кажа никакви.


Другото предимство на рецептата е, че може да ги приготвите по-рано и когато решите да хапвате, само ги пъхате да се запекат във фурната за 10 минути, без да се налага да ядете бързо салата, защото ястието ще изстине или да напускате празничната трапеза, за да разбърквате яденето. 
Определено моят фаворит тази Коледа, надявам се и вашият.

Ако е така, не забравяйте да ми споделите мнения и впечатления :) 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!



Още малко ...


кадри бъркащи с виличка в душата....


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.  Благодаря ви, приятели!







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...