Такова готвене се е заформило тези дни у дома, че вече всеки се реди пред вратата с кутии и съдове за вкъщи. Но ако не сега, кога човек да (или аз най-точно) да се накани да сготви всички рецепти, отлежаващи сума си време. Навън е студено и не е за излизане - тоест, е за готвене :)
Най-сетне доживях и аз да си приготвя пататник. Съвсем сама, с тези две и ръце. То пък не, че е голяма работа, но пък се каня да го направя от 2010 г. някъде, когато го опитах за първи път. Със семейството ми бяхме в Триград по стъпките на Ам гъл от "Властелина на пръстените" или по друг начин казано - да посетим пещерите : ) Разбира се, че видяхме Ягодинската пещера и Дяволското гърло, но за мен най-хубавото преживяване бе в Харамийската пещера. Тя се намира високо в скалата и достъпа до нея става само с катерене, ето така:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEizJg_bGn6lavZpB_5bneGS1CdWgKGqqQJgf4guwyHtfsdrNcrtfCMunbXI3sl6_BPcyZTmkzOcpvs1j7SPsLHxlyAs1NrHfXXw3_Owsg7UP5Xi8YKmIqq2jrEngCvQQlwkSbG7YBk9Y5A/s640/40955_147262411967363_4034753_n.jpg)
Тази цвъцка там съм аз: )
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjOgac3bmAABsw31F_qCd6liBGeRdLeYL92D5fiLhx1CbqxJBgQuNqVOuXi8RRtLAvGONwy4LOKwYyBPqD5PS3U-aN2uINH69i0Wd81T_uqzyt32lWrIHDKpjequGngMBsdbDDhm_dZtNU/s640/38915_147540531939551_3731543_n.jpg)
В пещерата:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgO6C-xchihfoYF4Pwsge-PHrwkZz0g3NysvOFwmBvhu1v_YJqLsxQeBQNpno7ZrjVJTLlUw1TT9zqz2QWuuyMbb9AW9dyGZIME7sGDieVGmU-xUKTGq7E1NFZUi0RahiyKdBoQsAZZN-I/s640/39503_147260261967578_452541_n.jpg)
При изхода на пещерата:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiXohJsSwjGbyMvzRpClWP-vFirln-yCt0dCM6kTTibSiMEeu67IsvAqtMWOFwRDi6XOZZGKZ-8Ci2I7ocQx_RBF2twqJzrI8b9nbchyphenhyphenccMEcMFAW770nqwqlamdZF31Lo1XeEinDqXp6E/s640/39503_147260268634244_385101_n.jpg)
Невероятно преживяване, което всеки, който може, трябва да опита.
След такъв изтощителен и изпълнен с емоции ден, вечерята бе най-прекрасният завършек. Именно тогава си поръчахме пататник и аз се влюбих в него. Реших, че ще го направя някой ден и този ден дойде. Дами и господа, представям ви моя пататник.
След щателно разглеждане на рецепти в нета, се спрях не на родопски, а на кърджалийски пататник, който ме грабна много. Рецептата е от тук. Аз разбира се не можах да я спазя съвсем изцяло, защото аз, ако трябва да спазя изцяло рецепта, сигурно ще се метна под някой самолет :)
И без повече лирически отклонения, ето какво ви трябва :
Необходими продукти:
1 кг картофи
1 голяма глава лук
200 гр дърпани кори на сач
100 гр масло
150 гр сирене
3 яйца
сол
джоджен
Първата ни задача е да сварим картофите в малко сол и олио. Нека да не са напълно готови, а все пак твърди, за да можем да ги рендосаме след това. След като картофите са готови, отцедени и достатъчно охладени, ги рендосваме, а след това същата съдба сполетява и лука. Прибавяме джоджена и сол на вкус. Аз реших да добавя сирене, но то не е задължително. Накрая прибавяме яйцата и разбъркваме всичко хубаво.
Докато приготвяме сместа, е добре да загреем фурната на 180 градуса и да сложим сача, който сме намазнили хубаво с масло, да се затопли.
Когато температурата е достигната, изваждаме сача и поставяме 2-3 листа от готовите кори ето така. Намазняваме отново леко с олио/ масло.:
аз използвах от тези кори:
След това разпределяме плънката равномерно, покриваме с още два листа от корите, като капака можете да изрежете с големината на съда за печене или да втъкнете всички листа отстрани, както съм направила аз :
Слагаме още малко масло отгоре и пъхаме в печката за около 20 минути.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgHpkGl_FHj5HpfAkXBpWMCimsIcFUjjmZ2rOerynYchuJ8vV-ReLFRaWKBOx1WTiHHxiDsfc_7x6qLCKOOCsnxYSqsdnWvmjsKje9ww-ZnpBy6BcQGuJRoWAufRgavuwW_sabQoiNubpI/s640/pat8.JPG)
След това изваждаме, обръщаме пататника с помощта на голяма чиния и го връщаме отново във фурната за още 20 минути, или до готовност.
Сложете отново масло. И при повторното печене е хубаво да сложим една-две чаени лъжички масло върху корите. Аз похарчих около 100 грама масло и затова толкова са посочени и в продуктите.
След това изваждаме, обръщаме пататника с помощта на голяма чиния и го връщаме отново във фурната за още 20 минути, или до готовност.
Накрая се получи невероятен вкус, който си заслужаваше чакането.
Занесох пататника същата вечер на гости на село при баба и дядо, (заедно с поничките с крем) и всички много го харесаха.
Опитайте и вие!