петък, 13 декември 2013 г.

Зелена салата с нар и синьо сирене / Green salad with blue cheese and pomegranate



Има си традиционалисти, а има и хора, които са готови винаги да изненадат себе си с нещо ново. Е, аз съм от втория тип и затова и ви представям тази вкусна, отвсякъде не-българска салата, която обаче може да разкраси Коледно-Новогодишната ви трапеза, а с това и да запълни очите и стомасите ви с вкус и щастие :)


Този път реших да приготвя без месен продукт, но следващия път обезателно ще добавя и няколко резена хубава пражка шунка или прошуто :)

Ето и необходимите продукти:
1 бр. маруля
1 бр. краставица
1 малка глава воден кромид
1 шепа зрънца от нар
1 шепа счукани орехи
синьо сирене (с големината на кубче мая)
 * по желание шунка / прошуто
олио/ зехтин
олио

Нарежете краставицата и водния кромид на тънки кръгчета.

 

Измийте марулата (най-досадната част), отцедете и след това нарежете (или накъсайте), като я разпределите в отделни или една голяма порция, както съм направила аз. Прибавете останалите продукти, като последни добавете орехите и зрънцата от нар.

 

Овкусете салатата със сол и олио/ зехтин. Аз не сложих оцет, тъй като според мен нарът допринася достатъчно за кисeлинността, но ако все пак решите да сложите още, препоръчвам да изстискате малко лимон. Това ще допринесе за натуралния вкус на салатата.

сряда, 11 декември 2013 г.

Солени хапки "Коледен венец" / Christmas Wreath Appetizer Recipe




Коледната трапеза трябва да изобилства от храна, приготвена с любов и разбира се, всеки път поднесена по нов и интересен начин. Точно такава идея ви показвам и аз днес, с тези вкусни домашни хапки от франзела, с топено сирене и украсени със свежа салата по избор.
Реших да направя тази рецепта, когато нямах много налични продукти, но пък хубавото е, че можете да  я направите много по-богата и чаровна от моя първи опит.

Необходимите продукти са;
1 бр. франзела
100 гр крема сирене (с подправки по желание)
1/2 бр. свежа маруля
1 домат или няколко чери доматчета
1 морков
1 голяма червена чушка
Други продукти по желание:
зрънца нар
кашкавал
и др.

Нарежете франзелата на равни по дебелина филийки. Подредете и премерете колко голям искате да бъде венеца.


След това намажете хлебчетата с крема сирене. Аз използвам натурално, но вие можете да го овкусите с подправки по желание. Върху топеното сирене ще е по-лесно да залепват парченцата от марулята, като аз ви препоръчвам да използвате предимно къдравите краища на листата.




Украсете венеца с малки кубченца нарязан домат, или още по-добре половинки чери доматчета, които ще стоят като малки коледни украшения. Украсете с парченца морков или кашкавал, за жълт-оранжев цвят в композицията. Много красиво ще стоят и зрънца от нар, които реших да не използвам, тъй като вече ги включих в следващата супер-коледна салата, която ще ви представя.



От голяма месеста червена чушка изрежете елементите за панделката.

Използвайте въображението си и създайте свой уникален коледен венец...за изяждане : ) Прекрасно предястие за Коледната трапеза, което ще зарадва семейството и гостите ви!

Весели Празници!

понеделник, 9 декември 2013 г.

Закуската на хобита: Пухкави пържени филийки с мармалад / The Hobbit`s breakfast : Fluffy french toast with jam recipe



Може и да няма сняг навън, но зимата определено се усеща навсякъде около нас. Но за мен едно от най-прекрасните усещания е да се събудиш от топлината на горящата камина и аромата на топла закуска. Така, като в приказка, може да се почувствате, ако си спретнете такова вкусно угощение още с началото на деня. Ето защо ги нарекох "закуската на хобита", отново вдъхновено от прекрасните книги на Толкин "Хобитът" и "Властелинът на пръстените". Премиерата на втората част на "Хобитът" е тази седмица, затова и реших отново да я посрещна с нещо вкусно. 


Вече ви показах моите хобитски мини пайове с месо, но днес ще сме на сладка тема.
Както знаете от книгите, хобитите са си големи чревоугодници, ето защо им симпатизирам много ( А също така и сестра ми ме нарича така понякога :) ) .
Да се наслаждавам на спокойствие на храната си е също толкова важно за мен, както и за Билбо, така че и аз бих реагирала така, ако някой ми се изсипе на вратата неканен точно  в този момент:


Да започнеш деня с хубава, богата закуска е много важно за хобитите, ето защо намирам, че моето предложение е идеално за целта да бъде наречено "Закуската на хобита".

Представям ви пържените филийки на мама, които познавам от детството си. Разбира се и аз съм хапвала от обикновените филийки със сирене, но мама винаги е правила тази супер пухкава панировка, която обожавам и до днес.


Искам да я споделя и с вас, за да може и вие да си хапнете от тази вкусотия :) А ето и самата рецепта стъпка по стъпка (без частта с изяждането :) )
Необходими продукти:
1 бр. хляб
3 яйца
2 с.л. кисело мляко
3 с.л. брашно
1 щипка сода
(олио за пържене)

мармалад по избор
пудра захар за поръсване

Започваме първо като групираме филийките две по две и ги слепваме с мармалад (или сладко) по избор. 


В купа разбиваме яйцата. В отделен съд шупваме содата в киселото мляко. След като шупне, прибавяме брашното към киселото мляко. На всяко яйце, което ще използваме, се пада по супена лъжица (равна) брашно. Смесваме всичко на хубава каша, която след това прибавяме към яйцата и отново разбъркваме.
 

В тази смес потапяме двойните филийки и след това пържим по около минута от всяка страна.


Филийките стават много пухкави и вкусни, ако искате можете да ги отцедите върху парче кухненска хартия.


За да придадете още по-интересен вид на филийките, можете да изрежете с помощта на формичка "прозорче", от което да се вижда прекрасният пълнеж на филийките.


Награбвайте ги, докато са още топли, че гладните хобити не чакат ! :)

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...