четвъртък, 3 октомври 2013 г.

Мързелива картофена запеканка със салам и топено сирене / Lazy potatoes with salami and cheese

Ето такива ястия се раждат, когато човек трябва да си прочисти хладилника. Уж на шега обаче, това ястие си остана в този вид и си се готви по този начин вече няколко години у дома. По принцип обичаме супер запечен салам, да хрупка. Като бях малка, казвах, че искам салама на лодчици. Ето защо обикновено тази запеканка има този вид (снимка от старите архиви):

 Малко бие на изгоряло, но не е!:)

Сега отново се оказах със същите продукти в хладилника и си казах: "Защо да не споделя с вас тази рецепта за мързелива запеканка" ?!

Съвет: Можете да пропуснете чушките, но аз имам много за изразходване, така че не ги пестих:



Ето ги и необходимите продукти:
3-4 бр. по-големи картофа
4 бр.чушки
100 гр пушено топено сирене
100 гр шпек салам
чубрица
олио
сол

Нарязваме картофите и чушките на кръгчета. (Отделете малко от чушките за накрая, по желание) Овкусете хубаво със сол, олио и чубрица, разбъркайте всичко и изсипете в подходяща тавичка за печене.
 

Долейте вода, колкото да облее леко картофите. Печете в силна фурна, докато водата заври, а след това намалете и печете, докато картофите станат готови. Проверявайте ги, тъй като различните сортове картофи имат различно време за приготвяне.

 

Когато са готови и водата е поизвряла, извадете от печката и наредете отгоре нарязаните на кръгчета - шпек, топено сирене и още малко чушки. Върнете в печката и допечете ястието.


Много вкусно и лесно за приготвяне ястие, само за няколко минути.

 

Бих казала да сервирате още топло, но внимавайте, защото не случайно се казва "горещо като горещ картоф" :)


Опитайте и вие!




Bon Appetit!


понеделник, 30 септември 2013 г.

Торта "Зебра" / Zebra Cake


Вярвате или не, за първи път приготвям тази торта. Класика във всеки смисъл на думата, защото едва ли има български дом, в който не се е разнесъл ароматът на печената "зебра". Дали ще е просто във формата на кекс или торта, почти всеки е опитвал вкуса й. Аз също, но не у дома, а на гости.

Така се стекоха нещата, че у мен се озова рецептата на мама, на която от едната страна е "зебрата", а от другата - торта "Гараш".  Без много да му мисля реших, че трябва да я приготвя.
Ще ви напиша оригиналната рецепта така, както е при майка ми, въпреки че аз не се сдържах и промених крема. Използвах този от торта "Наполеон", но половин доза, защото просто такъв крем ми се хапваше.

Така или иначе се получи изключително сочна, сладка и нежна торта, която в момента я няма. Казвам ви, приготвих я вчера!

Ето ги и необходимите продукти (оригиналната рецепта) :
за блатовете:
8 яйца
1 1/2 ч.ч. захар
4 к.ч. брашно
1 к.ч. какао
2 к.ч. млени орехи

за захарния сироп:
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. вода

за глазурата:
125 гр масло

3 с.л. какао
5-6 с.сл. захар
5 - 6 с.л прясно мляко

Започваме като разбиваме хубаво с миксер яйцата със захарта до побеляване:


Готовата смес разделяме на две равни части. В едната част се слагат 3 к.ч. брашно. В другата част се слага 1 к.ч. брашно, 1 к.ч. какао (аз сложих едно пакетче какао на Д-р Йоткер от 50 гр) и 2 к.ч. млени орехи.


В оригиналната рецепта се пече един голям блат в подходяща намазнена и набрашнена тавичка. С чашка изсипваме в центъра на тавичката първо от жълтата смес, а после с друга чашка изсипваме в центъра на жълтата смес - кафява. Така се редуват до изчерпване на смесите.
Аз обаче реших да направя три по-малки блата и използвах тези тавички за еднократна употреба от по 20 см в диаметър. Разпределях сместа посредством лъжички, една върху друга.


Ако ви се иска, си поиграйте още малко, ето така:


Блата (блатовете) печем около 35-40 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна, докато забучена клечка в тях излиза суха.

Следващите стъпки са приготвянето на захарния сироп и глазурата. Захарният сироп се приготвя като водата и захарта се слагат в тенджера на котлона, докато заврат. Аз предпочитам да карамелизирам захарта преди добавянето на водата - тоест карамеления сироп. 


Глазурата се приготвя като се смесват съставките за нея и се слага на слаб огън на котлона да се хомогенизира, като разбъркваме. 

Сладкишът се сглобява като изстиналият блат се сиропира със захарния сироп, а отгоре се излива и глазурата. Можете да украсите и с още орехи.

Аз обаче реших да заменя глазурата с крема от торта "Наполеон", като направих само половин доза. Тоест използвах:
500 мл мляко
1/2 ч.ч. захар
65 гр масло
2 яйца
4 с.л. брашно
1 ванилия

Начинът на приготвяне е като в посочения линк. Сиропирах блатовете и намазах обилно с леко охладения крем. Сложих и малко счукани орехи върху всеки пласт крем, като завърших и с тях украсата на тортата отгоре. Реших да не слагам по страните, тъй като ми хареса как се запазиха редуващите се цветове на "тортата зебра" - бяло и черно.



Чудесна домашна торта с вкус на спомени :)


петък, 27 септември 2013 г.

Торти за рожденни дни / Birthday cakes



През изминалите месеци имахме няколко рожденни дни, включително и моя. За щастие този път нямах торта, което може да ви изглежда на пръв поглед странно. Просто ако имам торта, значи съм някъде у дома, а това не е сред любимите ми неща за рождения ми ден. (е, понякога е добре, защото иначе нямаше да имам от моите рисувани торти :) )  Тогава обичам да правя нещо по-интересно, с което да запомня празника - ходене в пещера, увеселителен парк, летене с парапланер или нещо от този род. За щастие - тази година беше от хубавите и прекарах рождения си ден далеч от печката :)

За сметка на това обаче успях да направя две празнични торти за мои много скъпи хора - бащата на моя приятел - Христо и вече порасналата ми братовчедка Криси.

И за двете торти са използвани блатовете на моята лесна шоколадова торта, която е любима на всеки, който я опита.

В сладкишите за Христо обаче има две правила - голямо "не" за канелата и голямо "за" зелените смокини. Ето защо неговата торта беше с крем от крема сирене и парченца зелени смокини.

Кремът вътре беше от тортата с кайсии, но с нарязани на парченца плодове от сладко от зелени смокини.

Искаше ми се да има някакъв интересен елемент, затова реших да мариноваме няколко смокинки в алкохол, и да ги запаля вместо свещичките. Пламък се получи, но доста по-малък от очакваното, така че има какво да се поработи по пиротехниката на моите торти :)



Втората направих преди броени дни и бе за братовчедка ми Криси - очарователно, красиво и забавно момиче, което навърши 17 години. Как лети времето...сякаш вчера беше времето, когато я разнасях на ръце като бебе и снимах, седнала в чекмедже или заспала (до поставена от мен бутилка уиски : ) ) 


Като голямо момиче заслужава и подобаваща торта, затова се спрях на тази елегантна торта в черно и бяло. Към шоколадовия ганаш обаче добавих парченца орехов крокан, а блатовете напоих леко със захарен сироп..с уиски :) 

Да си призная, че честно това не е първият път, който правя тази торта, поне що се касае до украсата. Първият път обаче я направих - вита торта с готови блатове и крем сметана и пияни вишни - ето и снимките от тогава:


Криси обаче е момиче на шоколада, и затова се спрях на този вариант.



Още един рожден ден измина неотдавна.  Той бе на едно вече голямо момиче - Надежда, за която ви разказах в публикацията за моя първи кетъринг. Тя направи своята първа годинка, а темата на партито беше - калинката. Ето защо и се постарах да и направя такава торта:



Надежда си е малка кокетка, така че червилото за калинката си беше задължително. 
Тортата беше с пълнеж от два крема - шоколадов мус и сметанов крем, като имаше пластове бишкоти и резенчета банан.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...