неделя, 15 септември 2013 г.

Прясно зеле на фурна с наденица / Cabbage with sausage


Тези дни ми е някак есенно, макар тя официално да не е дошла. Да, ама пък на мен официално ми се припи червено вино, което е много голям показател. Освен това онзи ден се наложи да си сложа чорапи и си дадох сметка, че нещата стават сериозни :) Ето затова реших да питам стомаха си дали му се хапва вече по-зимно ястие и се оказа, че е така. Ето къде щяха да отидат две зелки от градината, които тихо и кротко чакаха реда си.

И докато малко се съмнявах дали да качвам толкова проста и традиционна рецепта в блога, Митко се тъпчеше щастливо и ми каза, че всеки трябва да може да си направи такава вкусотия, пък било то и начинаещ кулинар. Убеди ме, какво да се прави :) И ето ги необходимите продукти:

1 бр. по-голяма зелка
2 бр. наденица
3 бр. домати
1 бр. люта чушка
1 ч.л. захар
червен пипер
черен пипер
чубрица
олио
сол

Започваме, като измитото и почистено зеле нарязваме на средно големи парченца.
 

Слагаме в купа и добавяме две-три щипки сол, с които го омачкваме. В малко олио запържваме зелето, докато омекне и намали обема си. Добавяме една ч.ч. топла вода и оставяме да поври няколко минути.

През това време измиваме и нарязваме доматите на малки кубчета. Аз предпочитам да добавям една малка люта чушка (не много люта), вместо чесън. Нарязваме я и нея на ситно.



След като водата е поизвряла, прибавяме доматите и чушката, и добавяме 1 ч.л. захар и още сол / олио -  на вкус. Ако е необходимо, прибавяме още малко топла вода - 1/2 ч.ч.. Разбъркваме хубаво и прибавяме подправките - чубрица, черен и червен пипер. Разбърквайки пържим още няколко минути.


Прехвърляме всичко в подходящ съд за печене. Слагаме във фурната на 200 градуса, докато заври. След това намаляваме и печем до готовност - около 15-20 минути.


През това време нарежете наденицата във форма по желание. Обичам да пека месото отделно от зелето, тъй като ястието запазва лекия си вкус на постно, въпреки наличието на месо отгоре.



Подредената наденичка печем още няколко минути, докато се запече.



Ястието сервираме още топличко, в комбинация със салата от домати или...чаша хубаво червено вино.


Крехкото зеле можете да похапнете и върху филийка, докато навън тихо се сипе хладния дъжд :)


Есента дойде!


вторник, 10 септември 2013 г.

Пинджур




Eсента вече е на прага ни, а това ни подсеща, че е време за затваряне на зимнини. Спомням си,  че когато бях малка, този процес траеше със седмици, и почти всички роднини се изсипваха на село и щъкаха бързо напред-назад, приготвящи различни видове компоти, сладка и туршии :)
С развитието на големите магазини тази традиция позамря, тъй като повечето хора си направиха сметката, че цялото отглеждане, бране, миене и въртене около огнището не си струва за няколко бурканчета с лютеница, които можеш да закупиш на промоция под левче.


Вкусът обаче никога не същият и ето защо има неща, които моето семейство приготвя и до днес. Едно от тях е този любим пинджур, тъй като съдържа много чушки. А повечето ми приятели знаят, че аз съм нещо като Чушковото чудовище и ги ям под всякакви форми. Уникалното на този пинджур е, че може да се приготви в студен вариант като салата с чесън олио и магданоз, или пък просто да го намажеш на филия като лютеница. В студените зимни дни обаче, когато няма време за готвене, ако го запържиш с 2-3 яйца, става страхотна пърженица, която е бърза и лесна вечеря :)

Ако и вие сте сред хората, които все още намират време и възможност за приготвянето на зимнина, може би тази рецепта ще стане любима за вас.
Намирам невероятно очарование в old school готвенето на огнище, и нямах търпение да снимам целия процес.

 
Естествено не може без изненади, като например това да завали в най-неподходящия момент. Добре, че всички у дома сме с инженерна мисъл :) и бързо спретнахме един навес. Преди да премина по-нататък, ще ви кажа необходимите продукти:

5 кг червени чушки
7 кг домати
1 ч.ч. оцет
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. олио
4 с.л. сол (непълни)
още : сол, черен пипер, млян кимион на вкус

Първо измиваме и изчистваме чушките. Те заминават веднага на горещата ламарина, където се опичат хубаво.


За да се белят по-добре е хубаво опечените чушки да слагаме в затворен съд, където да се задушат. Досадната част с беленето им поне няма да е толкова трудна :)


Следващите на ламарината са доматите. Те стават доста по-бързо от чушките и целта ни е да запечем кожата така, че лесно да се бели, но да има и лекия печен вкус :)
 

 Готовите зеленчуци нарязваме на кубчета :

 

През това време в подходяща тава смесваме продуктите за саламурата: захар, олио, оцет и сол.  Разбърква се и я преместваме на огъня. След като заври, бързо и едновременно се изсипват нарязаните чушки и домати.
 

Разбърква се хубаво и се оставя да заври.

След като заври, огънят се намалява и се бърка до извиране на течността - дълъг процес, идеален да си опечете някоя царевица :)

 

Крайният резултат е ето такъв: 


Готовия пинджур мажем първо на филия :), а после затваряме и в буркани, които изваряваме. Можете да овкусите пинджура с изброените подправки или да го оставите така, като добавяте подправките, когато решите как ще го готвите.


вторник, 3 септември 2013 г.

Вкусът на лятото: Гаспачо / The Taste of Summer: Gazpacho

  
Не може само таратор да се яде! Трябва да има и гаспачо! : ) Особено, ако у дома се навъртат няколко поомекнали домата, парче сух хляб и някоя друга краставичка. Тази лятна студена супа е идеална за разхлаждане, а става само за броени минути. Рецептата си харесах по телевизията, когато британският сладурко Джейми Оливър я приготви в неговия типичен джаста-праста начин и се влюбих в нея. Аз обаче пак си я направих повече по мой вкус, като сложих повече чушка, и по-малко краставичка, защото ..ами защото обичам много чушки. :) Супичката става първоначално по-гъста, тип крем-супа, но ако я сервирате с няколко ледени кубчета, бързо ще се разводни, без да се налага да я съхранявате в такъв вариант в хладилника. Според мен така е по-добре и се придържам към него.

Ето ги и моите продукти:
5 домата
1 краставичка (по-малка)
2 зелени чушки
1/3 суха франзела (стар хляб)
3 скилидки чесън
сол
зехтин
черен пипер


Започнете приготвянето, като обелите доматите от ципата им. За целта ги поставете за няколко минути в съд с вряла вода.


През това време в по-висок тесен съд, подходящ за пасиране, поставете нарязаната на 2-3 големи парчета чушка, хляб и обелената краставичка. Сложете и обелените домати и чесъна. Накрая добавете зехтин на вкус.


Всичко това пасирайте хубаво и овкусете със сол и черен пипер.


Можете да сервирате гаспачото в чашки за пиене или в дълбоки чинии, както съм направила аз. Задължително полейте супичката с още малко зехтин!


Гаспачото се съчетава идеално, ако в менюто добавите и едно бързо Начос и халба студена бира :)

Опитайте и вие!
 



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...