петък, 16 септември 2022 г.

Торта "Вечен огън " / Eternal flame cake

Опитвали ли сте торта, която е като дългоочаквана целувка. Жадувана, сладка, страстна, и искаш още и още, но знаеш, че може и да те убие, ако прекалиш. Такава торта ви представям днес - нежна и сладка на външен вид, но тежка и завладяваща в основите си, лепкава и криеща още повече вкусове, така че докато се осъзнаеш и вече си в нейния плен. Какво е десертът ако не една любовна афера с храната?! Не е като да не можем да живеем без него, чисто физически, но струва ли си да живееш без такава любов и сладост, като често тайно мечтаем точно за това. 

Тази торта не е като обикновените торти, няма и да я запомните така, защото няма и да я забравите въобще. Тя е за любителите на шоколада, на изненадите , на кремообразните торти и плътни вкусове, които те завладяват и се чудиш дали много хубаво всъщност е на толкова хубаво. И точно като любовта, и тя гори с пламък, който може да смени цвета си, но няма да угасне. Самият "огън" в тортата е от целувчена смес, защото по-тематично няма накъде повече. 


В шоколадовата основа сложих ядки, като вие може да изберете какви да са спрямо вкусова ви - лешници, бадеми, шам фастък, защото във всяка любов има bumps on the road, които трябва да преодолеем. 

Много драма , много чудо, но какво очаквате от най-голямата романтичка на планетата. Рано или късно ще хване шоколада и яйцата и ще намери начин да каже "Обичам те, по дяволите" и с десерт :) 

 

Не се страхувайте, тортата не е трудна за правене, пък и любовта обича смелите. Понякога просто трябва да се престраши човек и да скочи в дълбокото...или да изгори в този розов пламък. 

За вкуса ще говоря повече после, а сега ви напомням, че вашето лакомо момиче, има нужда от твоята ( да, точно ти, който четеш това) помощ. Остава още малко време, в което може да ме подкрепите в тазгодишния конкурс за Инфлуенсър на България в категория "Храна". За мен едно такова признание ще значи много, най-вече заради вашата подкрепа, тъй като знам, че гласуването не е никак лесно, поне по мои разбирания и доста приятели вече се оплакаха, но това прави усилията ви още по-ценни и сладки. Ако човек може да получи награда от нещо, това е, че някой ще се пребори с вписването и гласуването във всичките 12 категории, само за да даде гласа си за мен, което оценявам изключително много. Ето какво трябва да знаете преди това:

❗
изисква регистрация или вписване с Гугъл акаунт (имаше проблеми с вписване със Фейсбук , но ми казват, че някои успяват вече) , но се надявам да се преборите заради мен
☺️🥰
Истината е, че с регистрацията става най-лесно.
❗
необходимо е да се даде глас поне за един човек във всички категории за да се зачете гласа, така че дори и да гласувате за мен, няма да се отчете докато не гласувате и в останалите категории ! Признавам си , не бях запозната с останалите номинирани и стрелях на посоки.
Благодаря на всички, които ще отделят време да ме подкрепят в това начинание. Надявам се тези, които ме считат за свой приятел или вдъхновител да го направят най-вече.



Необходими продукти:

3 бр. белтъка
300 г шоколад
300 мл течна сладкарска сметана
1 / 2 ч.ч. вишни/ малини ( пресни или замразени)
1/2 ч.ч. ядки ( лешници, бадеми, шам фъстък)
1 1/2 ч.ч. захар
1 ванилия
няколко капки лимонов сок
червена боя
ром (по желание)

В различни сезони може да я направите с различни плодове, но според мен най-добре е с вишни или малини - пресни или замразени. пасват идеално с леката си резливост на тежкия черен шоколад, като не е нужно да бъде съвсем черен. Аз имах замразени вишни, които леко накиснах в Ром "Кракен". Вие може да пропуснете, разбира се.
В касерола слагаме сметаната, като може да ползвате растителна или животинска, и я затопляме на котлона до точка на кипене


и после прибавяме нарязания на ситно шоколад. Той може да е млечен или черен или микс от двата, като трябва да ви допада на вкус, защото такъв вкус ще има и самата торта после. След като стане на хубав шоколадов крем, 


си подготвяме форма с махащи се стени, с диаметър 18-20 см, като е важно да  е плътно затваряща се, за да не изтече сместа.
Слагаме на дъното на формата малко от плодовете и ядките разпръснати и част от ганаша. Прибираме в хладилника да стегне, а после повтаряме същата процедира още веднъж. Така ще имаме плодове и ядки на два пласта и няма всичко да падне на дъното. 


Докато тортата стяга в хладилника, в купа слагаме три белтъка и захарта и както са си така ,ги слагаме на водна баня, като периодично разбъркваме с лъжица, за да може  захарта да се разтвори. 


Когато сместа стане течна и еднородна, забърсваме хубаво купата, за да не падне нито капка вода и прехвърляме в купата на миксера, където разбиваме до твърд сняг. Окусяваме меренга с червен боя, като моята беше някаква нова и сложих сто топна, а стана само розова, та няма да купувам от нея вече, и добавяме ванилия и малко лимонов сок за свежест.


Когато тортата е напълно стегнала, 


прехвърляме отгоре крема от белтъци и правим изтегляйки с лъжицата пламъци, които запичаме леко с горелка. 


Украсих с малко сушени малини и рози и готово. Все пак всяка истинска дама заслужава да бъде засипвана с цветя, не мислите ли?


Прекарвайки лъжичка през тази торта ще усещате толкова много емоции, които не може да си обясните - сладост, нежност, хрупкава коричка с лек захар и ухание на захарен памук, ароматни алкохолни вишни, вкусни и леко солени ядки ,всичко това облечено в тежък и пътен шоколад. 
Ще запомните тази торта, ще я сънувате, искате, жадувате и когато я вкусите, ще знаете, че сте живели :) 

 Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!









сряда, 14 септември 2022 г.

Шарено руло "Стефани" със заливка / Colorful Meat Roll "Stephanie"

 

"Ей, това му липсваше на рулото, мило. Винаги ми е било леко сухо, но така е идеално!!!  Tака да го правиш вече." 

 Това са първите отзиви за моето малко по-шарено и по-вкусно руло "Стефани", което спретнах тези дни, наред с няколко торти, които също ще ви покажа скоро. Навъртайте се в блога повечe, защото новият сезон започна and it`s about to go down!

Днес по път за работа видях първото паднало кестeнче в парка и рязко осъзнах, че е вече есен. Кога мина това лято? Няма ли да има циганско поне, или директно минаваме на зимнините? Ех, как не ми се искаше да свършва толкова бързо. И все пак - аз съм като малките деца. Щом видях кестенчето веднага ми захлупка сърцето как ще започна да украсявам всичко у дома с есенни мотиви, ще си приготвям ароматно чайче и ще извадя пухкавите одеяла на Хари Потър. Менюто също ще стане по-ароматно и уютно като днешното ми предложение.

Преди рецептата обаче, да ви напомня, че остава още малко време, в което може да ме подкрепите в тазгодишния конкурс за Инфлуенсър на България в категория "Храна". За мен едно такова признание ще значи много, най-вече заради вашата подкрепа, тъй като знам, че гласуването не е никак лесно, поне по мои разбирания и доста приятели вече се оплакаха, но това прави усилията ви още по-ценни и сладки. Ако човек може да получи награда от нещо, това е, че някой ще се пребори с вписването и гласуването във всичките 12 категории, само за да даде гласа си за мен, което оценявам изключително много. Ето какво трябва да знаете преди това:

❗изисква регистрация или вписване с Гугъл акаунт (имаше проблеми с вписване със Фейсбук , но ми казват, че някои успяват вече) , но се надявам да се преборите заради мен ☺️🥰 Истината е, че с регистрацията става най-лесно.
❗ необходимо е да се даде глас поне за един човек във всички категории за да се зачете гласа, така че дори и да гласувате за мен, няма да се отчете докато не гласувате и в останалите категории ! Признавам си , не бях запозната с останалите номинирани и стрелях на посоки.
Благодаря на всички, които ще отделят време да ме подкрепят в това начинание. Надявам се тези, които ме считат за свой приятел или вдъхновител да го направят най-вече.


А сега ето и рецептата:

За месото:
Около 500 г кайма
2 глави лук
1 бр. яйце
3 с.л. галета
сол/ черен пипер

За плънката:
3-4 бр. варени яйца
2 кисели краставички
1 червена чушка
1 зелена чушка
2/3 ч.ч. замразени зеленчуци ( моркови, грах, царевица) 

Заливка: 
100 мл доматен сос
2 с.л. майонеза
80-100 г кашкавал

Най-вкусна е каймата, когато престои повече време със съставките, затова може да я забъркате от предната вечер или няколко часа преди това ( Например сутрин, преди да тръгнете за работа)
Рецептата е сходна с класическото руло, което вече съм ви споделяла Тук. Слагаме каймата в купа и прибавяме останалите съставки. Хубаво е лукът да е рендосан или минат на ситно на чопър, за да се меси по-лесно с каймата и рулото да има нежна структура. Овкусяваме с черен пипер и сол на вкус. Готовата кайма пъхам в хладилника да отлежи.

   

Самото оформяне на рулото правя върху разрязана на две найлонова торбичка или стреч фолио, което ще ми помага да го завия добре.
Разпределяме каймата на правоъгълник. 

Нарязваме киселите краставички и чушки на ленти, сваряваме яйцата, а върху самата кайма разпределяме от от замразения микс. Така рулото става по-шарено и с повече вкусове. 

Слагаме разрязаните наполовина яйца на два сантиметра над долния край на рулото, но ако са по-малки - може и да сложите цели. До тях нареждаме от лентите краставички и шушки и завиваме на руло. 

   

Завиваме с помощта на фолиото, като оформяме на салам и затягаме от двата края, така че рулото да се запечати. Прехвърляме в подходяща тавичка с олио на дъното и слагаме картофки от двата му края. Слагаме още малко олио върху тях , а самото руло надупчваме с шиш, за да може парата от него да излиза и да не се напука при печене. Доливаме малко вода в тавичката и завиваме с фолио.  

Пъхаме да се пече на 200 градуса, докато водата заври, а след това намаляваме на 170-180 и печем до готовност, около 30 минути. 

  

След като рулото се запече, правим залива като в купа смесваме доматения сос, с майонезата и повечето от рендосания кашкавал. Разбъркваме добре и с тази смес намазваме рулото, а отгоре слагаме още малко кашкавал.

   

Пъхаме да се запече още 10-15 минути, като се образува страхотен сос на дъното на тавичката. 

На картофчетата сложих малко пикантен, пушен пипер, но вие може да пропуснете. У дома лютото е на почит, което само една люта македонка може да предизвика :)

Много по-сочно, пъстро и вкусно, това руло ще ви очарова!


Пригответе го и ми споделете какво мислите ( най-добре и снимки) :) 

п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!

Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!

понеделник, 12 септември 2022 г.

Изкусителни крилца с кока кола / Coca-Colа Chicken Wings


Не знаех, че човек може да пита нa сериозно дали има свински крилца в магазина, но явно през 2022 всичко е възможно. Докато не пуснат змийски бутчета обаче, ще се придържам към пилешките крилца, а рецептите за тях са толкова много, а плюсът им- стават бързо и почти е невъзможно да ги окалпазаниш. 
Днес ви претягам една бърза и супер вкусна рецепта за пържени пилешки крилца с лепкава заливка от кока-кола. 
У дома не се консумира газирано, но когато по някакви непредвидени обстоятелства се окажа с такава, и тръгне да ми изветрява и да ми задръства хладилника, отива веднага в тази рецепта. 
Видео рецептата може да я видите вече и в моя Инстаграм ТУК, но ще я публикувам навсякъде :) в последствие.


Ако смятате, че искате да ме подкрепите, може да го направите и без пари ( не, че отказвам), но както знаете, тази 2022 година съм номинирана за Инфлуенсър на България в категория Храна ( Food) от @thehashtagawards_bg !
Да, това са съвсем нови за мен награди, и отново ще имам нужда от вашата подкрепа, защото след две години пандемия и тотална изолация от "сцената", такова признание значи много ! Много ще се радвам, ако гласувате за мен на този адрес:
❗изисква регистрация или вписване с Гугъл акаунт (имаше проблеми с вписване със Фейсбук , но ми казват, че някои успяват вече) , но се надявам да се преборите заради мен ☺️🥰 Истината е, че с регистрацията става най-лесно.
❗ необходимо е да се гласува във всички категории за да се зачете гласа, така че дори и да гласувате за мен, няма да се отчете докато не гласувате и за всички !
Благодаря на всички, които ще отделят време да ме подкрепят в това начинание.

Надявам се тези, които ме считат за свой приятел или вдъхновител да го направят най-вече. А, сега ето и рецептата:

Необходими продукти:
1 кг пилешки крилца
1 ч.ч. брашно
1с.л.сол
1 ч.л. черен пипер
1 ч.л. червен пипер

За соса:
1 ч.ч. кока кола
1/2 ч.ч. кетчуп
1/4 ч.ч. лют сос
1 с.л. Уорчестър сос
1/2 ч.л.черен пипер
1/2 ч.л.чеснов пипер

олио за пържене

Горе долу това са необходимите ни продукти, като може да добавите соев сос вместо Уорчестър - според мен не си приличат, но ако няма месо, и рибата е месо. Моят кетчуп е домашен и имаше малко парченца от друг доматен сос, който трябваше се доизразходва, затова и странната консистенция на снимката.
И като тръгнахме със смешката за свинските крилца, търсени от една дама в магазина, с приятелки си споделихме всички странни думи, с които са им описвали нашите продукти, та реших да ги включа - ей така на майтап.


В една купичка смесваме всички съставки за соса. 
Ако нямате кетчуп е добре да сложите гъст доматен сос с вода и малко кафява захар за да докарат този вкус. На мен често ми се намират по някоя малка разфасовка, защото мъжкото тяло у дома яде пици често и остават.
Слагаме тази смес на котлона да покъкри за една минута, за да се хомогенизира.
В друга купа смесваме продуктите за крилцата -брашното, месото и подправките.


Реших да хвърля малко картофки в олиото за гарнитура, 


а после в същата мазнина запържваме крилцата до златисто..


 от всички страни. 


Правим кладенче и изсипваме соса..


в който овалваме добре крилцата от всички страни отново.


Изваждаме в чиния и нападаме :) 


Който обича, може да си сложи и малко лют сос - ние не пропускаме.


Опитайте! 
Няма да съжалявате! 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 



Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...