петък, 15 май 2015 г.

Шоколадов сладкиш с крем / Chocolate cake with surprise filling


По петъчно исках да ви изненадам с един сладкиш, който да ви изкуши дотолкова, че да го приготвите още този уикенд. Поне при мен така стана. Още щом го видях, си казах "Ауу, това ще трябва да го направя днес".


Още повече, че е толкова лесен и става бързо, така че успях да го приготвя и в делничен ден!
Продуктите за десерта не са нито много, нито изискващи, а вкусът може да се конкурира само с това очарователно и креативно оформление! 
В оригиналната италианска рецепта украсата е само на повърхността на сладкиша. Но вие си ме знаете, винаги се опитвам да добавя нещо от себе си, затова реших да сложа крем и отвътре!


Описала съм подробно всичко в рецептата, за да се убедите, че не е никак трудно! А щом видите изненаданите лица на любимите си, когато им сложите парче от това шоколадово изкушение, ще си обещаете да го приготвяте по-честичко! 


Но да не се бавим повече! Да слагаме престилките и да готвим! 


Необходими продукти:
За блата:
300 г брашно
190 г захар
4 яйца
50 г какао
100 мл олио
150 мл прясно мляко
1 пак. бакпулвер
1 ванилия
За крема:
2 жълтъка
250 мл прясно мляко
3 с.л. брашно
70 г захар
1 ванилия

Започваме с приготвянето на крема, за да може да се охлади преди употреба. За целта слагаме млякото заедно със захарта и ванилията в подходящ съд на котлона. В друг смесваме жълтъците с брашното, като добавям няколко лъжици от млякото, за да може да стане по-течно като консистенция. Това ще улесни прибавянето към млякото впоследствие.


Когато млякото тръгва да завира, добавяме жълтъчената смес на тънка струйка, като през това време бъркаме енергично с телена бъркалка. Кремът ще започне да се сгъстява, като скоро след това дърпаме от огъня, за да не загори.


Готовия крем изсипвам в пош за еднократна употреба и оставям настрана за да поизстине. През това време се захващам с блата.
За него разбиваме яйцата със захарта, докато последната се разтвори напълно, а сместа стане пухкава. Прибавяме олиото и млякото и разбъркваме отново.


После прибавяме сухите съставки - брашното, бакпулвера, ванилията и 


какаото.


Така получената смес изсипвам в тавичка с размери 25-26 см, в диаметър, на дъното на която съм поставила хартия за печене.


Шприцовам половината крем върху блата във формата на спирала и пъхам в предварително затоплената на 180 градуса фурна.







След няколко минути блатът ще започне да се надига около крема, а той да потъва надолу. Когато кремът започва да изчезва, но все още са останали следите от спиралата, изваждам сладкиша и шприцовам останалата част от крема на тяхното място. Отново пъхаме във фурната да се доопече.

Тази част от крема ще остане вече на повърхността, докато първата ще оформи сладкиша отвътре по този невероятен начин :) 


Общото време за печене на сладкиша е 30-40 минути, като готовността му проверявам със стария изпитан метод със сухата клечка.
Ако и вие искате да впечатлите някого с лесен десерт, който освен невероятен вкус и интересна визия, крие и малка изненада отвътре, то не си хабете изкуствените нокти :), а направете този сладкиш! 

Харесва ли ви тази рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Благодаря ви, приятели!  



сряда, 13 май 2015 г.

Скариди на шиш с пикантна глазура / Shrimp with Spicy Garlic and Tomato Sauce Recipe

 

Аз съм си горско животно! Винаги, когато ми се отвори възможност, паля колата и бягам от града в някое забравено от Бога място! Не винаги обаче имам възможност да избягам толкова надалеч, затова пък край града ни има много подобни местенца, където човек спокойно  да прекара уикенда! Далеч от телефони, интернет и статичен шум. Където сипещият се проливно дъжд и жуженето на насекомите са единственият възможен саундтрак, а акустиката на балкана може да превърне в гръмко изказване дори и най-тихото пръц! :) 
Ех, простичък живот! Какво ли не правим ние хората да се отдалечим от него, да успеем да се заобиколим с удобства и стандарт, който да крещи, че сме постигнали мечтите си. А накрая, уморени от битката, пак желаем да се върнем към него - към тишината и покоя, към красотата на природата, която попиваме с очите си в чиста форма, а не чрез известни фотографии, които красят десктопа ни. Към готвенето на истински огън, който ни кара да се прехласваме по вкуса и на една запечена на скара филия хляб! Знаете за какво говоря, нали?!


Според мен природата има способност да лекува душата! Със своето упорство да се възстановява след всяка зима, след всяка буря, след всяко бедствие. Да се пробужда и появява в цялото си изящество, напомняйки ни, че и ние като нея, сме способни да се преборим със "зимата" и да се завърнем по-силни и красиви от всякога. Та нали сме създадени от едни и същи градивни частици!


 Ако и вие имате нужда от това усещане, ако искате да се презаредите, не инвестирайте единствения си свободен ден в кварталния мол. Събирайте си партакешите и хващайте гората!


А пък аз ще ви предложа идеалното ястие, с което да се подкрепите. Ако нямате много време, няма как да  къкрите боб в гърне. Старата изтъркана скара от пържоли и кюфтета пък може и да е типична за нас, българите, но идва време, когато ни се иска да опитаме нещо ново. Да  бъде хем вкусно, хем да не бъде тежко, така че да не обезсмисли изгорените калории от прехода в гората. Ето защо се спрях на скариди! 
Тази седмица за пръв път ги пуснаха в Кауфланд и веднага реших, че тяхното време настъпи. Бях си харесала рецепта за тях от много време, но така и никога не се бях изправяла пред препятствието да ги чистя. Оказа се много лесно, но за всеки случай направих стъпка по стъпка, за да се убедите.
А какво да кажа за вкуса...просто нямам думи. Да ядеш прясна морска храна е несравнимо удоволствие, при което сте напълно лишени от натрапчивата тежка миризма на замразените такива. Месото на скаридите е крехко, доближава се до бялото месо, а пикантната глазура ги прави просто неустоими.


Но ето и самата рецепта:
Необходими продукти:
Около 500 г скариди
За соса:
2 с.л. кетчуп ( пълни)
100 мл бяло вино
2-3 скилидки чесън
1/2 глава лук
1-2 люта чушка
черен пипер
щипка-две кайенски пипер
сол на вкус

Можете да приготвите соса предварително в бурканче, така че да може да престои поне един час, за да се освободят ароматите. Смесваме всички продукти, като ги нарязваме в големина по желание.





Следващата стъпка е почистването на скаридите. Измиваме ги. Махаме краката ( сн.1), а след това и главата, която се издърпва много лесно ( сн.2). Обелваме твърдата им обвивка ( сн.3), като се разкрива крехкото им месо ( сн. 4).  В средата му се вижда черна точка, която е червото на скаридата, което трябва да премахнем ( сн.5) Някои хора я консумират и така, но аз предпочитам да ги изчистя.


За целта правя разрез с нож по гърба на скаридата, от където лесно се издърпва тази тънка "нишка".


Почистените скариди нанизваме на шишчета, като глазираме с направения предварително сос.


Глазирането със сос продължава по време на цялото печене, от двете страни на шишчето. Времето за печене зависи от силата на огъня, но като цяло стават бързо.


Дали просто като предястие или към салата, или пък в плосък хляб, тези шишчета ще ви останат в ума като лека и вкусна храна, която ще искате да консумирате още по-често.


Следващите почивни дни са на прага ни. Кой знае, може би точно това ще е следващото ястие, което ще шашне вас и близките ви :)


Харесва ли ви тази рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Благодаря ви, приятели! 

неделя, 10 май 2015 г.

Пиле "Италия" / Italian-Style Chicken Breast Recipe


Появят ли се първите слънчеви дни и започвам да жадувам за италиански вкус! Така ми се отваря апетитът за паста, ароматите на босилек, домати, паприка, сирена и въобще всичко, с което може да свържем тази обичана от почти всички (да не кажем всички) хора кухня.



Последният път, когато я посетих, си набелязах няколко ястия, сред които ризото по милански, пица "Диаболо" и разбира се, класическата лазаня. Последната съм правила и яла много пъти по ресторанти, на гости и у дома, но едва в Милано успях да "разчовъркам" една достатъчно, че да разбера всички елементи, които се пропускат в повечето рецепти, а наистина правят голяма разлика във вкуса. Сега сигурно ви възбудих любопитството, но това е един вид "трейлър" на скорошна рецепта, която смятам да ви представя съвсем скоро. До тогава ще ви подкупя с днешната рецепта за пиле "Италия", което съвсем подходящо наименувах.
Искам да създам ястие, лесно за приготвяне, само с няколко съставки, но недвусмислено да представя италианската кухня.
Смятам, че рецептата е идеална за сезона, пък и можете да го приготвите само за половин час, което го прави и идеалната вечеря. Въпреки наличието на сирена, бих определила ястието като леко и диетично.



Можете да го гарнирате с паста или салата, но аз предпочитам да го гарнирам само с хубаво изстудено бяло вино :) Ето и необходимите продукти:

Необходими продукти:
2 бр пилешки гърди (една пеперуда)
3-4 печени чушки ( да не са от маринованите с оцет)
125 г моцарела
пресен босилек
сол/ черен пипер
зехтин
галета
кашкавал (по възможност  пармезан)


Разделяме гърдите на две. Всяка част разрязваме хоризонтално на три с помощта на остър нож. Нареждаме по-широката части в тавичка, намазана със зехтин. Поръсваме със сол и черен пипер.



Върху месото започваме да редим последователно печените чушки, нарязаната на филийки моцарела и листата пресен босилек. Подправяме отново със сол.



Последно поставяме останалите парчета пилешко. Поръсваме с галета, сол и малко зехтин и пъхаме във фурната. Печем на силна фурна за около 20 минути.





Преди да ги извадим, поръсете отгоре с кашкавал и запечете за още няколко минути.


Гарнирайте с още малко пресен босилек при сервиране :) 


Всяка хапка ще ви кара да искате още и още..ама няма! :) Така че яжте бавно и се наслаждавайте!


Харесва ли ви тази рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Благодаря ви, приятели! 



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...