събота, 6 март 2021 г.

Шоколадово мляко с черен ориз / Chocolate black rice pudding

 

През последната година и половина, откакто се присъединих към изцяло женския колектив във фирмата в която работя, не спрях да се удивлявам на това колко невероятни, силни, красиви жени познавам и имам щастието да работя. Повярвайте ми, това не е платена публикация от тях, макар да има продуктово позициониране в нея, но пък и те са заринати дотолкова с работа, че на бас, че нито една от тях не ми чете блога. И все пак, възхищавам им се!

 Майки, дъщери, сестри, лели, съпруги, партньорки, началнички, служители, счетоводители, свръхпочистители ( специално за Роси се отнася), умни, забавни, жилави  и яки каки ( бая тежко си вдигат да ви кажа) и с чудесен вкуса за сладичко и за всичко в чашка, ако ме разбирате. :) 

За наближавания празник Осми март се чудех какъв десерт да създам, който да подхожда на това уникално описание от качества и характери, да вдъхновява, да е интересно, да различно, да е свежо и да чества дамите по нов и неповторим начин. Да бъде като един истински букет ..в чашка ;) 

И тъй като повечето от екипа сме все на някакви режими и честно казано им е втръснало от обикновени сладкиши, този път реших да ги изненадам с нещо ново и наистина уникално- Шоколадово мляко с черен, имеператорски ориз, сметана и плодове. Избрах черен ориз на Крина, защото определено е нещо, което няма да разпознаете лесно и не остава чак такова усещане за ориз, колкото за ядки в десерта и пасва идеално. Освен това знаех, че момичетата ще оценят още, че е:

-е източник на желязо, витамин Е и антиоксиданти, дори повече от боровинките, а нивата на антоцианини са едни от най-високите, намерени в храната. 

-количеството фибри е подобно на пълнозърнестия кафяв ориз.

-има неповторимо ухание и нетрадиционен вкус. 

Ако и вие искате да направите десерт, за който може би ще ви смъкнат кожата в скъп ресторант, но няма да ви затрудни и да ви излезе скъпо у дома, вижте как го направих аз. 

Необходими продукти:
1 ч.ч. императорски черен ориз Крина
1/2 ч.ч. захар ( 100 г) 
800 литър прясно мляко
4 с.л. царевично нишесте
1-2 с.л. тъмно какао
100 г тъмен шоколад
Още:
манго / праскови
заквасена сметана

Рецептата си измислих сама, като за вдъхновение ми послужи един подобен азиатски десерт. Тъй като оризът е сорт подходящ повече като за салата и не набъбва, в препоръчвам задължително да го накиснете от предната вечер във вода. 

На следващия ден го слагаме да се свари на котлона, заедно със захарта, като след сваряване зрънцата запазват формата си, придобивайки тъмно лилав цвят и характерен аромат. 

             

Не очаквайте да придобие текстурата на  мекия ориз, който познавате. Препоръчвам ви да оставите млякото да покъкри с ориза поне 15 минути на тих огън, 


докато след това в купичка смесите какаото и нишестето. Прибавете малко от топлото мляко, така че да ви помогне да смесите двата компонента с телена бъркалка и да може да върнете шоколадовата кашичка по-лесно към сместа на котлона. Бъркаме енергично, докато сместа започва да се сгъстява и стане с консистенцията на пудинг 


Дърпаме от огъня и прибавяме начупения шоколад, като аз си съветвам да изберете някакъв качествен, млечен или черен, който да засили шоколадовия вкус. Покриваме пудинга със стреч фолио, така че то да допира сами крем, за да не хваща коричка и го оставяме да изстине.
Като изстине сглобяваме десерта, като слагаме на дъното на подходящи чаши.
Аз ви препоръчвам да изберете плод с жив цвят като праскови или манго, като мангото е наистина чудесен избор, но ако намете такова, и белени праскови от компот ще свържат чудесна работа. 


Редуваме ги с пудинг и заквасена сметана, за да има нещо, което да балансира този вкус, като слагаме и плодовете по страните на чашката, за да могат да се образуват красиви пластове.


Мисля, че и с ананас ще стане много хубаво, а накрая завършваме всичко с поръска от малко кокос за още повече екзотика.


Това определено не е типичния и познат за вас десерт, но и определено няма да ви остави равнодушни. В него има сладост, свежест, сочност и разбира се, невероятната мистичност на черния ориз, който е като вкусни и меки ядки в шоколадовия крем.


Ще се радвам да ви хареса и ако търсите къде да намерите черен ориз близо до вас, може да потърсите ТУК или да попитате на страницата на Крина във фейсбук, където би трябвало да ви кажат къде има най-близо до вас :) 
На изпроводяк ви давам по една чаша от тази невероятна разхлаждаща, пухкава фантазия и пожелавам на всички дами да намерят сили и подходящи обувки, защото празникът се пада в понеделник тази година, но заведенията работят :) ...все още.
Сложете любимото си червило и нека се почерпим!


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястие, присъедините се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.  Благодаря ви, приятели!










петък, 5 март 2021 г.

Сладки „Калии” / Calla Lily Cookies


Сутринта не го усетих, може би защото сутрините са още хладни и слънцето не беше напекло цъфналото дръвче, но на връщане от работа минах покрай него и ...OMG!!! Случвало ли ви се да се радвате на нещо малко в живота като простосмъртен, в което за миг да ви мине през глава мисълта "Ето това ще ми липсва един ден като умра"?! Ако не, значи само аз съм странната, но аз нося това звание с гордост като веган на барбекю, така че нИ ме е срам. Но наистина! 
Всяка година, при смяната на сезоните, сякаш определена част от мен открива колко е хубаво си жив точно тук и сега и да можеш още една година да се насладиш на уханието на пролетните цветя. I`m a slut for spring flowers, така че ако ме видите да съм завряла нос в лалета, нарциси и разни цъфнали дървета, накацала като маймуна, ще ме познаете. 

И по този повод, днес ви черпя с цветенца под формата на калийки - толкава обичани стари сладки, които и баба знае. Тази рецепта е част от рецептите, които създадох за книгата на София мел, за която не веднъж съм ви говорила. И тъй като е за тях, можете да немерите пълната рецепта на сайта им, а аз ще използвам възможността да ви поканя да се включите с НОВАТА ни съвместна игра с марката, която тече в Инстаграм. Може да си спечелите ей чудесни формички за торта( можбе да ги видите в публикацията на играта), а за целта трябва само да изпълните няколко простички условия, които няма да ви костват нищо повече от две минути на телефона, на който така или иначе висим. Тази игра този път е само за потребителите на Инстаграм, тъй като предишната беше за Фейсбук, а аз искам да се подмажа на всички. Но ако имате акаунт - опитайте си късмета, като Цъкнете тук :) 
А, ето и какво ще ви трябва ако искате да си приготвите тези вкусотийки: 

Необходими продукти:
2 яйца
140 г пудра захар
1 ванилия

За ганаша:
100 г бял шоколад
100 мл течна сметана
Жълта сладкарска боя

Още:
Пудра захар за поръсване


Налична на приготвяне на рецептата може да видите на сайта на София мел тук ( натисни линка)!



Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястие, присъедините се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.  Благодаря ви, приятели!



неделя, 28 февруари 2021 г.

Кето чийзкейк с кафе без печене/ No Bake Sugar Free Coffee Cheesecake

 

И какво стана сега? Оказва се, че 1 март ни носи повече вълнение от Нова Година Всички се питаме къде ще сме след работа и съм сигурна, че навън ще има повече хора отколкото на манифестация. Заведенията отварят и докато някои от нас го виждат само като икономическо решение, аз мога да кажа "Хората имат нужда от хора!!". Дори и за фон, но когато животът около нас кипи, когато седим се наслаждаваме на чаша ароматно кафе, а около нас деца изгарят и чуваме смеха им, ние самите сме част от този живот, наречен човечество.  Ние имаме нужда един от друг и колкото и да си намираме кусури, истината е, че нямам търпение да седнем на една маса. 

И тъй като на празна маса няма смисъл да сядаме, реших, че ще е чудесно да ви почерпя с един десерт, за който приятелите ми говорят вече с дни. Това е една супер лесна за изпълнение, кето торта, за да отговаря почти на всеки от режимите на хората, които спазват сега, но с необикновени продукти...истинско качество, което се забелязва във всяка хапка. 

Десерта направих по случай наближавания 8-ми март, защото знам, че тогава няма как да не поглезим себе си, мама, приятелките и въобще дамите в нашия живот. Ако сте от господата, които четат това и решите да ги зарадвате с нещо домашно приготвено, от сега ви казвам, че е много простичка за напарва и няма да ви затрудни.

 Както и друг път за празника, така и тук заложих като основа за дамския десерт - кафе. Не всеки го обича, но ако го обичате, значи го обожавате. Жените често живеят "на кафе" и то не едно и две. То е причина да останем насаме за 5 минути със себе си, да топкаме сладки бисквитки в него докато събираме клюки от фейса, да се виждаме с приятелки, да ни даде още една идея сили да довършим чистенето, готвенето, домашното на децата и да учим по нощите, когато се налага. Затова и за този осми март реших да си направя един специален подарък за който мечтаех от години - старовремска, метална мелничка за кафе, с която да приготвям винаги най-прясното и ароматно кафе на моите гости и най-вече на мама. 

Намирам я не само за най-красивият модел, който съм виждала, но и практична и изключително подходяща дори за декорация. За три дена у дома кой ли не се изреди да ме моли да я види, а аз съм влюбена  в нея. Отдаван чаках да я заредят отново в моето магазинче Вера Италия, тъй като първия път докато й се чудех за цената и се отказах, този път обаче я взех и въобще не съжалявам...наистина е масивна и здрава и не може да останеш равнодушен пред вкуса на кафе от току-що смилени зрънца кафе. 

Така и така бях тръгнала да си пазарувам, сложих в кошницата още качествено кафе, защото щеше да е безумие да пропусна, както и животинска сметана за разбиване, тъй като много от вас ме питаха от къде могат да си намерят ( заради друга рецепта) и им казах, че във Вера Италия има вече такава - за сладкиши и такава за готвене. 
В списъка с "Необходими продукти" ще посоча всичко, което съм закупила от магазина с активни линкове, за да може да отидете да ги разгледате и да си напазарувате, ако решите да се поглезите и вие като мен...или пък някого, когото обичате за 8-ми март. 

Освен, че в самата торта има кафе, искам да ви подчертая, че не е агресивно. Не търсих онзи горчив елемент, а по-скоро въздушността на пяната в капучиното с хубаво кафе. И наистина, тортата е много лека и нежна, а използването на истинско италианско маскарпоне и животинска сметана я прави много различна.  Но нека ви разказвам за използваните продукти и в процеса на готвене, като линковете ще ви отведат от където съм ги закупила, за да не отговарям в коментарите на тези въпроси "от къде купихте това и това" ;) 


Необходими продукти:

За основата:
1/2 ч.ч. сурови слънчогледови семки
1/4 ч.ч. подсладител ( ксилитол)
4 с.л. масло
щипка сол


Пълнеж:
1 пак. желатин
500 г маскароне Cepparo 250 g ( или 250 маскарпоне и 250 крема сирене)
1 ванилия
подсладител на вкус ( ксилитол)

Украса: 
шоколадов ганаш

Започваме като си смиламе малко прясно кафенце за рецептата. Ароматът на кафените зърна е чудесен само по себе си, но след като смелят е просто неустоим. Мелницата пристига в изцяло сглобено състояние и само се слага дръжката й, а освен класическата й форма, може да е регулира едростта на смилането.


Аз избрах такова :


Започваме десерта с направата на кората. За целта смиламе малко сурови ( или печени) слънчогледови ядки на чопъра, докато станат на трохи.


В подходящ съд ги смесваме с какаото, кокосовите стърготини, подсладителя ( тъй като е кето десерт избрах ксилитол, но вие може да изберете и друг по ваше желание), солта и маслото. 


Разбъркваме всичко докато получим тази еднородна смес. 


Разпределяме в по дъното на тавичка за торта, с махащи се стени с диаметър 20-22 см. и прибираме в хладилника да стегне.


През това време се заемем с пълнежа на десерта като накисваме едно пакетче желатин в малко студена вода. Дали ще ползвате желатин на пакетчета или листа, колко грама е пакетчето  не е от значение - вижте инструкциите просто и преценете количеството, което ще ви трябва за желирането на 500 мл течност. Не всички желатини имат еднакъв грамаж, но желират отново същото количество, затова и добре да съобразете това. 

Като ще правя хубав италиански десерт се снабдих и с такова маскаропоне, разбира се. Тези продукти пристигат вкъщи с термо опакова и охладител, затова и няма проблем да ги поръчате и онлайн. Маскарпонето препоръчвам с две ръце.


Докато оставям маскарпонето да се отпусне леко на стайна температура, разбивам на сняг изстудената животинска сметана заедно с подсладителя. След това прибавям постепенно и маскарпонето ( или микса с крема сирене), в зависимост какво повече ще ви допадне. 


Към тази смес добавям и 2 ч.л. прясно смляно кафе.


През това време сваряваме и силно кафе от гореспоменатото и в него разтварям набъбналия желатин, бъркайки докато се разтвори напълно. 


Постепенно прибавяме леко охладената течност към сметаново- маскарпонената смес, като е добре да бъде на тънка струйка. Топлината ще отпусне сместа, но не бива да ви притеснява, пак ще остане пухкава. Не мога да ви опиша колко всъщност...като сладолед, гъсто, плътно, вкусно и ухайно ..на лате макиато. 


Изсипваме тази смес върху изстудената вече кора и изравняваме с шпатулата. Прибираме в хладилник аз около 2-3 часа да стегне.


Украсата вече е въпрос на вкус, като моята си я измислих в движение както и си личи, тъй като не е много доизпипана.
Като цяло шоколадът не е допускан в кето рецептите, затова може да завършите и само с поръска от  какао. Може да си направите  и по-диетичен ганаш от тъмен шоколад и кокосово масло, но аз заложих на традиционен - тъмен шоколад и сметана.


Допълнително украсих със зрънца кафе за по-голяма ефект.


Наистина не очаквах такъв фурор от тази рецепта, но определено бях споменавана с добро и трябваше многократно да описвам съставките й, за да обясня защо всъщност е толкова вкусна. 


Използването на хубави продукти определено си казва своето и едва ли някога ще си сменя позицията по въпроса. Много съм щастлива и заради хубавата мелничка, и няма търпение да науча дали и на вас ви е харесала, какво мислите за сладкиш, а защо не и как ще отбележите празника.


Ще се радвам да ми споделите дали и вас аромата на кафе ви мотивира за по-добро настроение и дали искате още Кето рецепти или вече да минавам към по-тежки такива :) Ще отслабваме ли или ще си оставаме красиви? :) 

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястие, присъедините се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като 
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.  Благодаря ви, приятели!









 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...