четвъртък, 10 декември 2015 г.

Питки "Цвете" с червен лук и маслини / Bread Buns "Flowers" with red onion and olive


Днес няма много да се размотавам да ви убеждавам във видимото - виждате ли това, което и аз? Това са едни чудесни, очароващи със сладка визия и страхотен вкус домашни питки с червен лук и маслини. У дома много обичаме червен лук, а сега, през зимата, особено обичаме да хапваме тестено. Логично бе да намеря начин да ги комбинирам, нали! И макар вече да знам какво ще получа за Коледа - очевидно поне още 5 килограма, въпреки това не мога да се спра да правя тесто с миксера на Делимано. Наистина е улеснение, а резултатът винаги е чудесно тесто!
Като гледам в кулинарните групи, много дами или вече са или се надяват да получат точно такъв помощник в кухнята и напълно ги подкрепям. Голяма помощ си е, като не само скъсява времето за приготвяне, но и най-сетне няма нужда да изтъргваме три часа залепналото тесто по пръстите под студена течаща вода.( може би най-неприятната ми част при месенето)
Напоследък му вадя душата на моя Делимано, но пък той се не предава! Освен, че забърках много сладки, торти и кремове ( идват, идват и те скоро ), с голям кеф си приготвяме домашен хляб всяка вечер. Ето го и последният такъв, като този път реших да комбинирам с малко намиращи се в хладилника продукти, които го направиха толкова вкусен, че на човек дори няма да му се яде друго за вечеря. Но вижте и самата рецепта:

Необходими продукти:
1 ч.ч. прясно мляко
1/2 кубче прясна мая
1 с.л. захар
2 яйца
30 г масло
щипка сол
брашно, колкото поеме
10 маслини
1-2 глави червен лук
подправки по желание

В леко затопленото мляко разтваряме захарта, маята и една супена лъжица брашно. Оставяме на топло да шупне.


В миксера слагам около две чаени чаши и половина пресято брашно, щипка сол и яйцето. След това прибавям и шупналата мая. Пускам да се размесва с приставката за тесто. 


Прибавям разтопеното масло, 


а след това на части прибавям малко по малко още брашно, докато тестото започне да се отделя от страните на съда.


Изваждам тестото върху набрашнена повърхност и замесвам съвсем за кратко, докато спре да лепне. Оставям да втаса на топло за около 40 минути. /При мен тестото е над камината, така че става много бързо :) /
От готовото тесто оформям десет кръгли питки (леко приплесквам), които разпределям върху хартия за печене.


Пъхам по една маслинка в средата и оставям тестото отново да се надигне. (Този път ще отнеме много по-малко време) 

Пускам фурната да се загрее на 200 градуса, а през това време намазвам питките с малко разбито яйце и украсявам с нарязания лук. Притискам леко към тестото, за да не изпаднат по време на печенето.


Печем питките, докато се зачервят и придобият освен невероятно апетитен цвят и чудесно и неустоимо ухание. Не ги препичайте - нека лукът остане колкото се може по-свеж!

 

Тези питки са идеални както като хляб, така и като идеални хлебчета, които да се разрежат и да се направят на сандвичи. Ако желаете, можете да добавите подправки към тестото, като чубрица и пипер.
Нашите питки започнаха да чезнат много бързо, но все пак успях да щракна поне тези снимки преди това:) 

п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!

понеделник, 7 декември 2015 г.

Най-вкусната постна шоколадова торта: Торта "Пуканка" / The best chocolate cake for fasting days: Popcorn Cake


Около мен има доста близки хора, които постят не само двата големи поста през годината, но и определени дни от седмицата. Толкова често ги гледам как успяват да си "хапнат" само с очи от поредната ми завиткана торта, че реших специално за тях да направя една завиткана и постна торта. Така де! Защо пък трябва постните десерти да изглеждат скромно! 

Исках да видя изражението им когато им поднеса парче от нещо наистина изкушаващо, което могат да си хапват спокойно, защото е по правилата :), а  е толкова вкусно, че на лицето им да грейне усмивка толкова голяма, колкото и очите дето вадят, когато гледат непостните десерти.

И така, запретнах ръкави и си направих мисловен списък с всичко, което мога да използвам за да се получи една сочна, много шоколадова и все пак лесна за изпълнение торта, с грабваща украса. И точно това се и получи накрая - много съм доволна!
Представям ви постна торта "Пуканка".


Така се случи, че в деня, в който я правих, направих и една друга (нова)  рецепта за торта, която бе с далеч по-богати продукти. Познайте коя се изяде с по-голяма охота! Именно! Постното торте вкара в левия си джоб префърцунения десерт с невероятното си съчетание на наситено шоколадови, домашни блатове, свеж крем и хрупкави, шоколадови пуканки - всичко това в една хапка! 


За блатовете за пореден път се доверих на чудесната рецепта на Дианка, която считам не само за една от най-талантливите български блогърки, но и кралица на постните рецепти.
Но ето и самата рецепта:
За блата:
1 1/2 ч.ч.брашно *
1/3 ч.ч олио
1 ч.ч. захар

1 ч.ч. горещо кафе
1/4 чаша какао
1 ч.л. сода бикарбонат, загасена в 1 ч.л. ябълков оцет
1 прах ванилия,
 щипка сол 

За крема:
1 пакет пудинг какао
3 с.л. захар
65 г маргарин за печене

За украсата:
1 пакет шоколадови пуканки

1 ч.ч. = 240 мл

Започваме като в купа смесваме съставките за блата и разбиваме с миксера до получаването на еднородна смес.


Изсипваме сместа в тавата от фурната (27см х 38см), върху която съм сложила леко намаслена хартия за печене.  Изравнявам хубаво блата, а след това пъхам да се пече в предварително загрята фурна на около 170 градуса с обдухване.

          

Докато се пече, приготвяме крема ( гледайте колко лесно става всичко :) ) 
В купа слагам пудинга (аз използвах от марката на Кауфланд), а в друг съд на котлона слагам да заври 500 мл вода и три супени лъжици захар. Прибавям малко по малко от водата към пудинга, докато стане на кашичка. След това я прехвърлям към завиращата подсладена вода и разбърквам бързо, докато кремът се сгъсти. 

                 

Към готовия крем слагам около 65 г маргарин. Ползвам ето този от Лидл, който е идеален за постни десерти, тъй като е като масло, ама не съвсем, дет' се вика. Разбърквам го в горещия пудинг, докато се разтвори напълно. След това покривам с малко прозрачно фолио и го оставям да изстине.

                  

Вече охладения блат разрязвам на три парчета, около 12 см ширина. Намазвам с крем между блатовете и измазвам тортата. За по-лесно слагах малко крем  и го пъхах за кратко в хладилника, за да стегне и да ми  е по-лесно сглобяването. Звучи като занимавка, но става по-бързо, отколкото си милите.


Върху измазаната торта наредих пласт от шоколадови пуканки, които можете да направите сами или да си купите готови.


Ще ви излъжа, ако ви кажа, че тортата е вкусна - тя е божествена! Баш като за пости :) 

 

Ако и на вас ви се намира малко време днес, а пък вече постенето ви идва в повечко, спретнете това удоволствие и ви обещавам, постенето ще стане песен! 


А аз ви пожелавам една много усмихната и успешна седмица, приятели! 

 

 Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Благодаря ви, приятели! 

събота, 5 декември 2015 г.

Никулден: Най-вкусният пълнен шаран / The Best Stuffed Carp Recipe


Поискахте ми рецепта за наистина вкусен пълнен шаран и ето я и нея! Най-вкусната за мен! И може би рецептата с най-неочакван вкус. Толкова неочакван, че тази рецепта си има своята малка, интересна история. Истината е, че макар рибата да не е пълнена с трици и дървени стружки, всеки път, когато спомена на някой с какво е пълнежът, автоматично се мръщи и казва "Ауу, т'ва не е за мен. Имаш ли нещо по-традиционно с орехи например". После следва една битка да ги уверявам, че дори човек като мен, който не е фен на шарана, хапва тази риба, защото според мен е най-вкусният пълнен шаран и единственият, който се наслаждавам да ям. Накрая хората се предават и решават да го опитат. Резултатът е винаги някое телефонно обаждане или пък мейл : "Лелеее, не съм очаквал, че всъщност толкова добре ще се вържат нещата. Много беше вкусно! Вече така само ще го правим."
Всъщност рецептата е от колега на майка ми в работата - Георги Черешаров, който също е преминал през картинката на лица, с доста скептични физиономии, след като им поднася тази рецепта. Резултатът обаче е само един! Такъв, че после майка ми дойде с тази рецепта, на която познайте какво - аз се смръщих и казах "Оф, това няма да ми хареса", но ето на...и аз попаднах в капана на тази рецепта.
Искате ли да видите дали и вие ще останете впечатлени, ами опитайте тази невероятно вкусна рецепта за пълнен шаран, печен върху легло от лозови пръчки.

 

Тази снимка тук е от миналата година, когато пекох по-малък шаран, но не бях доволна как станаха снимките. Този път всичко бе идеално, но ползвах гумени въжета за печене, за да завържа рибата и те нарушиха хубавия й външен вид при премахването им (Ще видите по-надолу). Затова пък вкусът й си е точно толкова страхотен и ще се радвам да опитате. Съмнение всяко тука оставете и само тази красота погледнете! 







































Ето и рецептата, като започнем със списъка с необходимите продукти:

Необходимите продукти:
1 бр. шаран
1 глава лук
1 стрък праз
150 г кайма
5-6 бр. гъби
5-6 бр. черни маслини
1/3 краставица
1 бр. малък морков
1 бр. чушка
1/2 ч.ч. доматено пюре
сол
черен пипер
олио

Първо подготвям всички продукти, като ги нарязвам и нареждам в поднос, за да са ми готови под ръка по време на готвене.


Загрявам малко олио и запържвам лука и праза, докато омекнат.


Добавям каймата и я запържвам, докато се раздроби добре и започне да добива загар. Овкусявам със сол и пипер.


После добавям чушката, маслините, моркова и гъбите. Оставям също леко да се запържат.


Накрая добавяме доматите и разбъркваме. Оставяме на котлона за още една-две минути и дърпаме от огъня. Последно добавяме нарязаната на малки кубчета краставица.


С тази плънка пълним шарана.
Настаняваме го върху легло от почистени и измити лозови клонки, върху които съм поръсила малко олио, за да не залепне рибата.

                     

Опаковах рибата в гумени ластици за печене, за да задържи плънката, и пъхнах във фурната да се пече на 180 градуса.


Рибката става сравнително бързо, тъй като трябва само да се зачерви, но все пак времето ще варира в зависимост от големината й.


И макар повечето пълнени шарани да се снимат само цели, тъй като са трудни за поднасяне естетично (все пак са крехки и се разпадат лесно), аз не искам да пропусна да ви покажа тази невероятна и ароматна красота.
Много от вас ще са скептични по ред причини - ?кайма? , ?сурова краставичка? Недейте!
Не заменяйте каймата с друго или суровата с кисела краставичка. Това ястие има перфектен вкус точно така. Повярвайте ми!


Тъй като рибката става бързо, плънката остава свежа и само овкусява рибката отвътре, която сякаш загубва типичната си тежест и се превръща в страхотно и леко ястие от типа "сърф енд търф" 
Опитайте и вие!
Пожелавам ви светли и весели празници, приятели!  



Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Благодаря ви, приятели! 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...