СТРАНИЦИ:

понеделник, 24 ноември 2014 г.

Свинско с прясно зеле / Pork with fresh cabbage



Не всяка вечеря може да бъде завъртяно френско бльо-бльо, както казва Митко - Някои неща трябва и да са наистиина вкусни!.

Ястия тип "бльо-бльо" :)  той нарича всичко по-така, завъртяно, като гриловани змийски езици, поднесени със сос от глухарчета, например :) Обичаме да опитваме нови ястия, но понякога на човек му се хапва нещо толкова вкусно, че да не се сдържи да яде като неандерталец.

Днешното ястие е от точно тези калпазански вечери, както ги наричам, запържено месце, и някой зеленчук за свежест, като в кухнята се разнася страшно ухание, а през прозореца - още толкова, че хората започват да накацват на балкона като прегладнели зомбита. Едва ли има миризма по-примамлива през зимата от тази на цвърчащо на огъня месце. Някои хора на това и залагат, като правят тези коледни базарчета, където  се тъпчем с наденички и винце. (Това прозвуча като нещо лошо, ама не е)

 

И така, моето предложение за скорошната ви вечеря е това прекрасно ястие от пържени свински хапки със зеле, което можете да натъпчете в меко хлебче и да хапвате лакомо.

Ето и самата рецепта:
500 г свинско месо от бут
малка глава зеле
1-2 глави лук
малко черен пипер
сол на вкус
олио

Измиваме, подсушаваме и подготвяме месото, като го нарязваме на кубчета.

Слагаме да се запържи в загрятото олио.

През това време нарязваме зелето и лука.


Когато месото е почти готово, слагаме лука  и овкусяваме с малко сол и черен пипер.


Малко след това слагаме и зелето, като разбъркваме за кратко така, че се стремим да оставим зеленцето свежо и хрупкаво.


Овкусяваме с още малко сол, малко преди да го махнем от огъня.

 
 Сервираме още горещо на гладни хора :)

Някои от тях може да предпочитат да си направят "мечка" (сандвич), като напълнят хлебчето с горещото месо.

Ето на това казвам аз бърза и лесна вечеря :)
 Добър апетит!
 

16 коментара:

  1. Хареса ми това така наречено бльо-бльо:)).Перфектно и бързо ястие!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Обичам това ухание, Люси!
    И снимките ти в едър план!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Люси, снимките ти са перфектни! Ще се пресегна и почерпя от последната снимка!
    Прясното зеле го обичам постно, но така апетитно поднасяш това ястие, че не може да му се устои!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Тили! Почерпи се колкото искаш, така ми е най-лесно да черпя :) Прегръдки!

      Изтриване
  4. Сладурката ми тя! Пак е направила нещо вкусно.

    ОтговорИзтриване
  5. От змииските езици се отказвам:), но това свинско със зеле(не зеле със свинско!) бих си хапнала и на "мечка", скицо!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами добре, че тогава не съм ги готвила езиците, а месцето. Сядай на масата и да наливам в чашите :) Поздрави, мила!

      Изтриване
  6. мммм,искам го това тиганче,Люси,много апетитна и бърза гозба!Ще се прави определено,благодаря ти!Хубав вторник,мила!

    ОтговорИзтриване
  7. Привет, Люси! Много ми хареса предложението ти. Често си правим мръвки от свинско месце с лук, особено през този сезон. Но не беше ми хрумвало да добавя свежо прясно зеле - със сигурност ще обогати вкуса на ястието. Представям си го нещо като топла салата / гарнитура към основното ястие :) Хубав и слънчев ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Кремена! Да, точно така и аз го сервирам, като хрупкава салата към месото :) Ако много се запържи, ще омекне и ще наподобява на праз, но не и с този аромат. Радвам се, че и този вариант ти хареса! Поздрави от сърце!

      Изтриване
  8. Привет, Люси! :)
    Харесала съм доста твои рецепти, а и не съм разгледала всичко... :)
    Тази вечер хапнахме това "Свинско с прясно зеле" - беше единодушно одобрено и "ау", "ммм..."... от мен, мъжът ми и малкото ни момиче. :))
    Много бъзро и вкусно!
    Благодаря, че сподели!
    Поздрави,
    Морена :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря,че остави своите отзиви, още повече щом са толкова положителни! надявам се, и останалите рецепти да получат такива рецензии и да си ги хапнете със здраве и апетит! Сърдечни поздрави, Морена!

      Изтриване