СТРАНИЦИ:

петък, 21 ноември 2014 г.

Рецепти от филми: Махагонова торта / Mahogany Cake


Махагонова торта или как да победите в Игрите на глада! Точно така, днес е световната премиера на поредната част от филмовата поредица "Игрите на глада" и аз реших, че ще е страхотно да отбележа събитието подобаващо (разбирай под "подобаващо" нещо сладко :)) 


Много харесвам книжките и макар да са от типично комерсиалната през последните години младежка литература, смятам, че са наистина увлекателни и вълнуващи. Няма да тръгна да убеждавам някого в гениалност или оригиналност на написаното, защото нито блогът ми е посветен на литературни ревюта, нито смятам, че е необходимо всяка книга, която сме прочели да е "голяма работа" в литературния свят.

 

Даже бих се нарекла литературен "помияр" и чета всичко, което ми харесва - влизам в книжарницата, както някои хора влизат в магазин за дрехи. Нямат нужда от конкретно нещо и определено нямат място за него в гардероба (или в моя случай в библиотеката), но им харесва и го купуват. Мога да прочета и упътване за направата на 300 вида морски възли, ако предишната вечер съм се замислила колко ще е интересно да сложа точно тази информация в главата си :)

Да, четенето определено е сред хобитата ми, но смятам, че като всяко нещо, мнението ни за дадена книга зависи в какъв момент от живота се намираме и в какво настроение сме, когато се "запознаваме" с нея. Понякога имаме нужда от "тъпа, но развлекателна" книга, както някои хора се нуждаят от това да гледат блудкав коледен филм, в който всички заживяват щастливо, като в реклама на дамски превръзки :)



И така, Първата част от последната част на трилогията на Игрите на глада (последният да затвори вратата) вече е факт и аз съм ентусиазирана и няма да се ядосвам на тъпите холивудски решения да разделят финала на две части за да ни цицат за пари, защото аз колко филми съм свалила, те не могат толко да направят :) Много харесвам избрания актьорски състав, но най-вече решението да вземат Ви Нийл за make up дизайнер, което се усеща навсякъде. Аз съм й страшен фен :)

Та с наближаването на премиерата се разрових за нещо тематично и се сетих за Ефи и нейната нечовешка привързаност към махагона, която винаги ме кара да се усмихвам.



Реших, че ще направя за нея, за мен и за всички нас една супер шоколадова махагонова торта, която украсих с малки бисквитки "сойка-присмехулка". Рецептата за бисквитите можете да намерите тук.


Но сега за самата торта. Идеята за блатовете взех от тук, а кремът е моя измислица, защото реших, че ще се връзва чудесно, а пък продуктите ги имах в хладилника и дето се казва, този крем сам се направи. Аз ще ви предложа няколко сходни варианти, но съм сигурна, че и обикновен ганаш е достатъчен за тази торта, за да ви остане в ума. Отличава се с наистина много сочни блатове, което се усеща още при първата хапка:)

И няма да се бавя повече, елате насам да ви кажа и рецептата:


Списъкът с необходимите продукти
За тортата:
2 ч.ч. брашно
1 1/2 ч.ч. захар
3/4 ч.ч. масло (170г)
1/2 ч.л. сода
1 ч.л. бакпулвер
100 г.  шоколад
3 яйца
1 ванилия
 щипка сол
1 ч.ч. горещо кафе 


За крема:
200 г. заквасена / 100 мл. бита сметана
1/2 консерва дулсе де лече
малко нарязан шоколад (аз използвах тоблерон)

За шоколадовия ганаш:
100 мл. течна сметана
100 г. шоколад

 
Започваме блатовете като разбиваме маслото и захарта.


След това прибавяме едно по едно яйцата до получаването на пухкав крем.


В отделен съд пресяваме брашното, към което прибавяме содата, бакпулвера, ванилията и солта.

В купичка разтапяме шоколада на водна баня или в микровълнова. Оставяме го леко да се охлади (да не е много горещ) и прибавяме към яйчената смес, като бъркаме с миксера.


Аз го направих последователно и започна да се оформя една наистина пухкава, ухайна смес :)


Следващата стъпка е да прибавим към нея на два пъти кафето и брашнената смес, като продължаваме  да разбиваме.

Готовата смес изсипваме в две 20см тавички, предварително застлани с хартия за печене.


Печем във фурна, която сме загрели на 170-180 градуса

Кремът-пълнеж измислих от останалите в хладилника продукти: 200г. заквасена сметана смесих с половин консерва от сгущенката, която ми бе останала от направата на тази торта. Вие можете да заместите заквасената сметана, с обикновена бита.


Към сметаната реших да добавя и още малко вкус на шоколад, затова нарязах две триъгълничета от голям тоблерон. Тук можете да се се спрете на друг вид шоколад, като количеството зависи изцяло от вашия вкус :)



Сглобяваме тортата като слагаме блат, крем, блат :)




Сигурно си мислите, че дотук съм спряла с шоколада и щяхте да сте прави, ама не сте. Реших да я залея и с шоколадов ганаш за отгоре, но този път се спрях на черен шоколад, който да контрастира с останалия.



Въпреки дебелите блатове ви уверявам, че тортата е наистина много сочна и няма нужда от напояване.




Кремът от заквасена сметана е леко резлив и контрастира на цялостната сладост на тортата, макар че в него има и карамел и шоколад.


Като цяло реакцията, която получих за тортата у дома бе такава:



 




Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 

33 коментара:

  1. Феновете на Harry Potter: - Искам да отида в Hogwarts.
    Феновете на Narnia: - Искам да отида в Narnia.
    Феновете на The Hunger Games: - Аз ще си седя тук и ще ям тортичка.
    Браво Люси ще си хапнем нещо сладко през уикенда. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Виж колко добре си знаеш, Зори! хайде да си поделим едно парченце тогава заедно :) Благодаря ти, че намина, мила!

      Изтриване
  2. РАЗКОШНА! Много ми хареса! :)
    Направо от снимките усетих аромата ѝ. :)
    Ще си я отбележа и ще я направя.
    И бисквитките ще чакам, макар да се съмнявам, че ще мога да се справя с тях.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се справиш, не се и съмнявам, не са голяма философия :) Благодаря ти за думите, мила! Почерпи се от тортичката :)

      Изтриване
  3. Страхотно предложение, Люси! Браво за идеята и за изпълнението също! Ще я приготвя, дъщеря ми ще е във възторг! Ще чакам и рецептата за бисквитките! И отново поздравления за снимките!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце, Мария! Ще се радвам да споделите отзиви! Скоро идват и бисквитките :)

      Изтриване
  4. Люси, извор на невероятни идеи си! Възхищавам ти се за поредното вкусно творение!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти мила ми, Тили! И аз те прегръщам!

      Изтриване
  5. Голяма си сладурана! Нека детето в теб остане винаги такова весело, бъбриво и щастливо усмихнато. Прекрасна торта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Изключително ти благодаря, Йоли! Детето в мен винаги се радва, когато ми идваш на гости :) Заповядай едно парче от тортата и да ти е сладко! Прегръдка!

      Изтриване
  6. Ооох стига бе Люска с тези красавици неземни! Ама какви шедьоври само ни поднасяш един след друг! Вълшебница си с тези торти! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Кате! Аз тъкмо загрявам за празниците, ти искаш ад спирам :) Няма такова нещо! Винаги трябва да ухае на десерт в кухнята! Благодаря ти, че намина, мила! Прегръдка!

      Изтриване
  7. Тортата изглежда прекрасно и съм сигурна,че е адски вкусна ! Имам един въпрос обаче - с така направените блатове,не се ли получава малко суха ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет Анонимен, за съжаление от снимките може и да изглежда така, но ви уверявам, че е много сочна. Жалко, че не може да се хване с камерата, но всяко парче от тората изпуска течност в устата. Този вид блатове, направени с повечко течност (вода/ кафе) стават винаги много сочни и затова съм споменала да се има напредвид и в самата рецепта! Поздрави от сърце!

      Изтриване
  8. Съгласна съм за книгите и моментите, в които ги четем, не съм чела книгите, но съм фен на филмите и нямам търпение да гледам последния, а и много важно, много обичам твоите торти! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Павлинке :) Щом е така, да грабваме по едно парче и да се нареждаме пред екрана :) За едни - пуканки, за други - торта :) Прегръдка!

      Изтриване
  9. Прекрасна е! Сега в момента я приготвям и из цялата къща се носи дъхавия и уютен аромат на шоколад и ванилия. Радвам се на всички рецепти, които публикуваш, Люси. Вече два пъти правих лепкавите кифлички и всички в къщи си облизаха пръстите. Представяш всичко толкова лесно и като детска игра, а и наистина така се получава. :) Нямам съмнения, че и тази торта ще се получи идеално и ще е невероятно вкусна. Нямам търпение да я сглобя и да опитам. :) Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце, Меги :) Радвам се, че нещата ти се услаждат и ми пишеш. Сърдечни поздрави, мила!

      Изтриване
  10. Еми знаех си аз - докато направя едната торта и ти вече пускаш нова:) Сега трябва да и търсим празник:))Страшна си!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, мила! Ами нещо не мога да се спра, а празниците едва започват :) Прегръдки!

      Изтриване
  11. Чудна, много шоколадова и вкусна. Прегръдки

    ОтговорИзтриване
  12. Кафето чаена чаша ли е и подсладено ли да бъде и какво е - еспресо ли? Благодаря за отговора предварително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Краси, кафето е посочено, че е чаена чаша, но какво ще използвате е според вкуса си. Аз използвах разтворено нес, но съм правила и еспресо. Според мен в в блата има достатъчно захар и не е нужно да се подслажда, но дори и да сложите лъжичка захар в кафето няма да се отрази много, така че отново се връщаме на това, че силата и вида на кафето е въпрос на личен вкус и затова не е конкретизирано :) надявам се да съм помогнала :) Сърдечни поздрави!

      Изтриване
    2. Благодаря за бързия отговор! Правих тортата и спазих точно рецептата. Не е много сложна и стана прекрасна. Само че на мен ми се получи малко суха - може би препекох блатовете. Но иначе - много добре се връзва с крема и шоколадовия ганаш отгоре. А е още по-вкусна ако успее да престои един или два дена в хладилника. На втория ден беше останало едно парченце, което ми се стори прекрасно - бяха се споили всички съставки и вкусове. Много благодаря за рецептата - пак ще я правя! Поздрави!

      Изтриване
    3. Краси, радвам се, че тортата ти е харесала :) Явно наистина си попрепекла блатовете, защото тази торта се отличава с голяма сочност, но си правя и че заради "влажния" крем, когато престои омеква допълнително. "За съжаление" и у нас бързо свърши още първия ден :) Благодаря ти, че ми писа и весели празници !

      Изтриване
  13. Здравейте,Люси! Страхотни рецепти показвате! Вече направих няколко И ще продължавам.:) Искам да попитам дали мога да заменя кафето с какао или вкусът ще се промени много. Роси

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Роси и много ти благодаря за думите! Да, разбира се, че можеш да замениш кафето с какао. Усмихнат ден ти пожелавам и Честита Баба Марта! :)

      Изтриване
    2. Честита Баба Марта и на теб! Благодаря за бързия отговор.Утре ще е ден за торта :)

      Изтриване
  14. Колко грама е кутията дулсе де лече

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, около 400 г, тоест ви трябват около 200 г :) Поздрави!

      Изтриване
  15. Здравей,Люси,иска ми се да направя тази торта,но не обичам вкуса на кафе в торта,може ли да се замени с друга течност?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, може да сложиш мляко с како например :)

      Изтриване