СТРАНИЦИ:

вторник, 30 юли 2013 г.

Кюфтета от тиквички / Zuccini Fritters



Тиквичките в градината се множат, а с това и нуждата ми от нови и интересни рецепти за приготвянето им. След пълнените тиквички и десерта с тиквички реших, че е време за нещо по-простичко, но пък класическо - тиквените кюфтенца. Чудесната комбинация на пресни картофки, сирене и тиквички е сърцето на това лятно ястие, приготвящо се за броени минути.

Ако точно тези продукти се намират и във вашия хладилник, а още не сте измислили какво да приготвите за обяд - това е вкусното решение. Но първо пълният списък с необходимите продукти:

500 гр тиквички
5 средни по големина картофа
3 стръка пресен лук / 1 глава стар настърган
5 с.л натрошено сирене
2 с.л.галета
4 стръка копър
3 скилидки чесън

1 яйце
черен пипер
сол
брашно за овалване

Започваме приготвянето на кюфтенцата, като сваряваме картофите в подсолена вода. Аз готвя предимно със зеленчуци от домашната градина, затова и  картофките ми са доста по-дребни, но количеството, което ви трябва, е горе-долу толкова.




В същото време обелваме тиквичките и ги нарендваме. Посоляваме ги и ги оставяме да престоят малко, за да се овкусят.

Готовите картофи намачкваме с вилица и към тях прибавяме последователно галетата (аз използвах натрошени сухари), нарязания на ситно лук, чесън и копър.



Прибавете тиквичките, като преди това ги изстискайте от сока им. После прибавете яйцето, сиренето и останалите подправки. Можете да замените сиренето с кашкавал, както прави майка ми, но аз ги приготвих със сирене, за да са по-леки на вкус.















Разбъркайте всичко хубаво, докато сместа стане еднородна. Започнете да оформяте средни по големина кюфтенца, като накрая ги овалвате в малко брашно. Пържете ги в загрято олио по няколко минути от двете страни, докато придобият хубав златист цвят.



Хапвайте ги още топли, гарнирани с богата зеленчукова салата :)




19 коментара:

  1. изглеждат много добре. аз все се опитвам да ги правя само от тиквички, или да заместя пърженето с печене...е, опитите продължават :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз така Мария, но с картофките пък става най-лесно като спойка. Намислила съм да ги направя под формата на палачинки - стискай палци :)

      Изтриване
    2. палачинки, би било много интересно. стискам палци, разбира се :-)

      Изтриване
  2. аз разстилам тази смес в предварително омазнена тава. слагам малко масло отгоре и запичам във фурната. да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  3. ще пробвам :) изглеждат много добре

    ОтговорИзтриване
  4. стажат хубажи


    ОтговорИзтриване
  5. Току що ги направих.Станаха перфектни.За по добра спойка сложете 2 яйца в сместа.

    ОтговорИзтриване
  6. Изглеждат много хубави, ще се пробват. “Нарендват“ ме разсмя, харесвам да се измислят думи ;)

    ОтговорИзтриване
  7. По здравословни причини не пържим нищо.Дали ще станат да се изпекат във фурната? Или ще се разпаднат?
    Теодора

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет Теодора, мисля, че ще се получат и печени във фурната! Поздрави :)

      Изтриване
  8. Благодаря! Прекрасното предястие с царевица е цяла зима с нас - и сега понякога. Благодаря!
    Теодора

    ОтговорИзтриване
  9. Вече няколко години сместа за кюфтета от тиквички я разстилам в тава и я пека във фурната. Вкусът е даже по- добър, защото се избягва пърженето и става много по- леко и по- икономично - с много по- малко масло.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, вашата идея също много ми допада и ще я опитам! Поздрави!

      Изтриване
  10. Направих си кюфтетата, но им развалих страхотния вид с печене. Бяха вкусни и така, но все си мисля, че като ги правя пак ще си ги изпържа, колкото и да не е диетично. Страхотна рецепта. Всичко, което съм правила по Ваши рецепти е било страхотно. Благодаря Ви.

    ОтговорИзтриване
  11. Това са най-вкусните картофени кюфтенца!Правя ги вече няколко пъти и са уникални.Благодаря ти Люси,за чудните рецепти🤗😚

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за оставените отзиви, Непознат. Поздрави най-сърдечни! :)

      Изтриване