СТРАНИЦИ:

петък, 17 май 2024 г.

Кюфтета в доматен сос / Meatballs in Tomato Sauce

 

Тази рецепта може да видите и във 

Поддържането на хранителен режим преди сватбата не е лесна задача, когато готвиш толкова вкусно. Да, днес няма да скромничим излишно, защото откакто имам дете у дома, което изпива всяка моя сила и мозъчна клетка в безсъние и игра, нямам възможност да се двоумя в решенията и мненията си. Забелязвам, че ставам все по-уверена в способностите си да жонглирам с толкова много дейности, че планирането на сватбата е само една от многобройните задачи за деня, които извършвам на автопилот. И пак успявам да изведа детето на разходка, да играя с него, да следя какво трябва да се купи, да подготвям документи, да организирам събитието да ходя на огледи за апартамент ( това е съвсем друга тема, която ще отворя друг път) и да ходя до офиса, да се видя с колегите, за да не изоставам какво се случва в работата. Е, не ми остава време за фитнес, но предвид натовареното ми ежедневие, движение и вдигане  и бутане на тежести не ми липсва. 

Освен това готвя за нас и отделно за бебо поне по две три разнообразни ястия на ден, защото до млечна кухня нямам време да ходя. Ако си мислите, че ги пиша тез неща да се хваля със способностите си, не сте познали, защото вярвам, че жените преди мен са вършили това години подред без някой дори да се впечатли. Обаче не мислите ли, че е трябвало?  

Тази неделя беше Денят на майката и макар в България да не се чества, мисля, че е си е пропуск. Денят на жената - 8ми март си е хубав празник, но майката, това вече е съвсем друго "животно".

 И аз още не мога да преброя колко дейности изпълнява една майка, но ако се чудите къде ще ви влязат онези знания от училище, за които си мислите, че никога няма да ползвате, съм сигурна, че майките ползват всеки ден, че даже им се налагат и да ви помагат да ги научите. 

Много може да се каже за майките, но като че ли топлината на нейните ласки и  вкусът на нейните манджи са тази, които остават най-дълго с нас. Затова не се учудвайте, че все по-вкусни манджи ще се появяват в страниците на този блог. 

Днешната рецепта е точно такава. безумно вкусни кюфтета в доматен сос, които няма да може да намерите воля...да спрете да ядете. 

Необходими продукти:
500 г кайма
1 глава лук
1 яйце
3 с.л. ориз
чубрица, черен и черен пипер, кимион

За соса:
1 глава лук
1 голям морков
1-2 чушки ( червени)
500 мл млени домати
вода
щипка захар
подправки ( по желание) 
олио
сол

Започваме с направата на кюфтенцата. За целта смесваме всички съставки за тях в купа, като нарязваме лuка на ситно, а ориза измиваме. Подправките са на вкус.  Смесваме всичко в еднородна смес и 
 

оформяме кюфтенца с големината на орех. За да не ви лепне каймата по ръцете си пригответе купичка с вода, в която да си топвате пръстите от време на време. Готовите кюфтенца редим в чинийка. 


В по-дълбок тиган слагаме малко олио на дъното и след като се загрее, слагаме нарязания на ситно лук. Готвим на две трети от мощността на колона, тъй като лукът не бива да загаря, Пържим докато омекне и почне да става прозрачен, а след това прибавяме рендосания морков и нарязаните на ситно чушки. Аз имам замразени такива на кубчета от фризера и сложих тях. 

 

След като получим еднородна кашичка, прибавяме и млените домати. ( Аз добавих един прясно смлян и такива от буркан)  Ако слагате като мен, пресни, сложете и щипка захар да убие киселия вкус от пресните домати. 


След като прибавите всички домати, разбъркайте и овкусете със сол (и подправки, ако желаете) и пуснете кюфтенцата в горещия сос, като ги оставите да къкрят на тих огън в него, докато се сготвят. 

 

Около 40 минути са достатъчни да получите гъст и ароматен сос и перфектно сготвени кюфтенца, 


След като дръпнем от огъня, може да поръсите  с малко нерязан свеж магданоз за свежест. 


Толкова са вкусни.....


че само къс топъл домашен хляб ви е  необходим за да се насладите на ястието, без допълнителни гарнитури и салати. 


Опитайте ги! 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - следвайте, коментирайте и споделяйте 💓

📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на !
cussivalo@yahoo.com

Кулинарното ми пътешествие продължава още във :

Страницата на блога във Facebook:
👉Lussi`s World of Artcraft

Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:

👉Тik Tok:



Харесва ли ви публикацията и моя блог? 
Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти ! 
📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на cussivalo@yahoo.com 
Благодаря ви, приятели! 


Няма коментари:

Публикуване на коментар