СТРАНИЦИ:

петък, 5 април 2024 г.

Торта Трюфел / Truffle Cake

 

Ново!>>>Последвай ме в ТИКТОК тук!  

Много поводи изминаха без торта...или поне такава в блога. Не помня от кога не съм отбелязвала и годишната на блога, но доста неща отидоха на заден план последните година-две за мен. А, не мога да кажа, че не е имало поводи да се почерпим с някоя наистина засукана и вкусна торта. Считайте днешната красавица едно цялостно пиршество за сетивата и за всички прекрасни поводи, които заслужаваха да бъдат отбелязани. Нека бъде за осми март, за рождения ден на моята сестра, който винаги отбелязвам с торта, за новата кухня, за новия ми помощник в кухнята, за новите ми поводи да се смея, за добрите колеги, които не ме забравят и ми се обаждат и пишат, за старите приятели, които ще дойдат да ме видят и за един нов , прекрасен повод, който ще се случи някое време това лято, когато аз и моята прекрасна половинка ще станем семейство...официално. Да, точно така, ще вдигаме сватба. 

Живи и здрави, организацията тече, както и парите през финансовите дупки, които сами си създаваме. И докато все повече хора избират да не правят прочутата "вечеря за двама луди и триста гладни" поради всякакви парични, то за други тя е повод да отидат far and beyond в демонстрация на лукс, ексцентричност и пари, забравяйки какво се крие зад всичко това, а именно едно просто и съкровено желание да дадеш не просто обещание, а обет. Да бъдеш до твоя избраник каквото и да ви подготвя живота, да се обичате подкрепете и уважавате преди всичко друго. Неведнъж съм ви казвала, че съм романтичка, но никога не съм искала голяма сватба именно защото в съм смятала, че това е лично и интимно събитие и няма нужда от свидетели. Сега обаче, в светлината на новите събития от живота ми и най-вече под въздействието на много нови и хубави преживявания осъзнавам, че в живота на човек има малко събития, в които можеш да се събереш с хората, които са били и са до теб във всичко. Които се радват за теб, пеят и танцуват с теб и ще акумулират една огромна положителна енергия, която ще се излее от сърцата им и ще благослови пътя ти. Понякога големи сватби стават не защото каниш много хора, а защото си благословен да имате големи семейства, роднини и приятели, които са част от живота ви и не са поканени "по задължение" , а защото реално имат положителна роля в твоя живота ви. 

Моята половинка има доста голямо семейство и макар моето да е доста по-малко на размери, аз пък имам много добри приятели, с които сме разделени от години, а сега ще се съберем за един повод, на едно място за първи път от много, много време. 

Надявам се всичко да се нареди от само себе си , защото само ние и Божинката си знаем какво ни е ...да организираме сватба с бебе на ръце, но така е като малкия хобит бързаше за своето приключение и ни изпревари. Много неща в живота не стават така, както сме мислили, но не значи, че не стават така, както трябва и е писано. 

И макар да не съм и мислила, че някой ден ще обичам мъж повече от всичко на света, ето, че сега го гледам пред мен...да облизва дръжките на скрина. Баща му пък е единственият човек, който успя да ме излъже не само да му родя дете, да си вземем котка у дома, че и да вдигнем сватба. Аз обаче ще му се доверя и този път, защото досега винаги е избирал неща, които само увеличаваха радостта и любовта около и в нас. 

Може би ще ви е интересно да ви споделям малко от моите булчински неволи, с какво се сблъсквам, затова ми напишете в коментар, ако е така и най-вече ми споделете как е било при вас, за да ми стане по-спокойно :) Ако имате съвети някакви, също :) Може и на мейл.

Но сега преминавам към рецептата към тази безумно вкусна торта, която заслужава статия в която да й се любуваме в повече снимки, но също така и клип, за да видите, че не е никак трудна за правене. 

Тази рецепта може да видите и във 
Необходими продукти за торта 20 см
За блатовете:
6 яйца ( разделени белтъци и жълтъци)  
6 с.л. захар
2 с.л. тъмно какао
5 с.л. брашно с набухвател ( или добавете 1/2 пак. бакпулвер) 
2 с.л. нишесте
За сиропиране:
500 мл карамелен сироп
За крема:
750 мл сладкарска сметана течна
300 г млечен шоколад
200 г тъмен шоколад
какао за поръсване на тортата

Започваме с приготвянето на блатовете. Разбиваме белтъците в напълно сух съд със захарта на сняг. В друга купичка пък смесваме жълтъците и какаото. Може да добавите малко водичка или олио, за да стане по-течно, но и така е достатъчно. тази смес започваме да прибавяме към разбитите белтъци, докато получим еднородна смес. 

 

След това на ръка, пресявайки постепенно в сместа интегрираме и сухите съставки. 

Разпределяме я в осем тавички намазани с малко олио на дъното, много на тънки, колкото да покрие дъното. тавичките са с диаметър 20 см и аз ги пека по 4 във фурната ( аз имам две фурни дори, но и в една ще станат, тъй като се изпичат буквално за 10 минути. 

 

Трябва да се надигнат и да хванат лек захар по ръбчетата и са готови. 
Оставяме да изстинат в тавичките и махаме след това. 


Крема приготвяме като кипваме сметаната на котлона и към нея прибавяме нарязания шоколад. Дърпаме от огъня и бъркаме, докато получим еднороден крем. Оставяме да се охлади. 

 

Аз го правя за кратко на стайна температура, а след като се охлади достатъчно, прибирам в хладилника да стегне по-бързо, като разбърквам периодично. 


За тортата ни трябва още течност за напояване, аз ползвам домашен карамелен сироп, но вие може да ползвате само захарен сироп или в краен случай компот. С карамеления става най-вкусно и тортата става най-ароматна. Описвала съм процеса многократно в блога, може да потърсите с търсачката, но накратко отново: Карамелизирам захар ( слагам на око, но поне една чаша) и доливам вода в карамела, оставяйки на тих огън, докато го разтопи и се разтвори във водата. Обикновено си приготвям поне една голяма бутилка и имам в хладилника за десерти, тъй като е доста траен. 

 

Сглобяваме тортата най-лесно в ринг за торти, като слагаме блат, сиропираме и слагаме от крема. Така процедираме докрай. Тъй като тортата е сочна, част от сока ще изтича отдолу, съобразете си чинията. Може да ползвате и форма за торта с махащи стени, но само ако е от високите, тъй като тази торта със сигурност е такава 


Оставяме тортата да стигне за една нощ в хладилника, а на сутринта украсяваме с поръсено какао и бонбони трюфели. 


Тортата не е никак сложна за правене, макар да отнема повечко време за напарва, особено ако не нямате много опит. Моите съвети със сигурност ще ви помогнат обаче да сътворите нещо чудесно, ако ги следвате.


А, за вкуса...какво да ви кажа?


Не мисля, че съм яла нещо по-вкусно последните години и мога да кажа, че това е една от малкото торти, които не раздадох и си изядох сама. 


Толкова е сочна, всяко парче е 16 пласта наслада от тънки, но сочни блатове, наситен шоколад и само докато го описвам се чудя кога да си я приготвя пак. 


Доверете ми се и вие :) и няма да съжалявате! 

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - следвайте, коментирайте и споделяйте 💓

📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на !
cussivalo@yahoo.com

Кулинарното ми пътешествие продължава още във :

Страницата на блога във Facebook:
👉Lussi`s World of Artcraft

Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:

👉Тik Tok:


Харесва ли ви публикацията и моя блог? 

Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти ! 
📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на cussivalo@yahoo.com 
Благодаря ви, приятели! 




12 коментара:

  1. Здравей Люси, отново една уникална торта за любителите на шоколада. Със сигурност ще бъде и част от наближаващите празници в моето семейство. Относно сватбата, не се стресираха толкова много. Аз самата организирах нашата сватба преди почти 2 години и знам какво напрежение е. Не е лесно, ще има моменти в които ще ти се да хвърлиш всичко по дяволите...но виждайки доволните лица на своите гости, това е достатъчно удовлетворение в края на един незабравим ден.

    ОтговорИзтриване
  2. Обожавам шоколад! Благодаря за рецептата, ще се пробва.Относно щастливото събиране- направете го.И аз така си мислех преди , но с напредване на възрастта ми видях , че все по-малко събираме близките си за хубави поводи.Започнах и да губя скъпи замен хора- парадокс- на погребения идват мнооооого повече хора - и какво? Скъпите ни хора ги няма-- нека се радваме заедно за хубаво , а лошото... няма връщане назад колкото и хора да дойдат.... Да не говорим , че е страхотна радост за по-възрастните роднини тези събирания. Поканете , който си желаете.Радвайте се веселете се и споделяйте тези моменти- прекрасно е! Живота е много кратък и тези моменти заедно с близки и приятели са безценни! Щастие ви желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Абсолютно съм съгласна и наистина това с годините почва да натежава, макар да не ми беше важно преди години, сега все повече си давам сметка, че близките са си важно нещо в живота и човек трябва да се събира, радва и чества с тях. Благодаря за хубавите думи. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  3. Браво много подробно описание за направата на тази прекрасна и сигурно много вкусна торта

    ОтговорИзтриване
  4. Не знам дали беше късметът на начинаещия, ама тортичката стана супер бързо. Вкусът е неописуем. Абе като цяло си имам нова любима торта. 😊

    ОтговорИзтриване
  5. Здравей Люси! Аз самата се омъжих когато синът ми бе на 3 годинки. Той ми бе шафер, както казваше...Мъжът ми не държеше на сватбата, тъй като за него беше важно, че сме заедно и се обичаме. Направихме я заради мен. Беше малка сватба само с най-близките ни, но това не е важното. Направете така както чувствате, че искате. Всички ще помнят хубавия празник! А относно тортите ти, пробвала съм повечето и ги преповтарям. И тази наистина ще опитам съвсем скоро! Поздрави и весел празник!

    ОтговорИзтриване
  6. Ти си нашата Прекрасница! Всичко което публикуваш и красиво, вкусно и добре описано! Всичко което съм правила по твоите рецепти винаги се е получавало! Благодарим ти Люси за твоя интересен блог!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря за така милите думи, Катина <3 Прегръдки!

      Изтриване
  7. Страхотна е! Рецептата както винаги е абсолютно точна и тортата се получи … силно шоколадова💋

    ОтговорИзтриване
  8. Правя тортата за 3-ти път. Много я харесвам, но имам проблем с крема. не се сгъстява като вашия. Използвам сметана 36%, белгийски шоколад, но може би пропорциите трябва да се променят. Стриктно спазвам вашите и трите пъти кремът си остава твърде течен.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, имам доста снимки от читатели на тази торта и наистина не виждам причина засега да променям пропорциите, но за всеки случай ще опитам още веднъж, когато имам възможност да направя крема. Винаги може да добавите масло към крема, ако не ви се сгъстява, макар аз да предпочитам тортата да бъде сочна и кремът да не стяга прекалено след това.

      Изтриване