СТРАНИЦИ:

петък, 5 януари 2024 г.

Домашен тиквен сладолед/ Easy Homemade Pumpkin Ice Cream Recipe

 

Честита Нова 2024 година, приятели! Как нарастват тези числа само, а навън така и не става като във фантастиките, които гледахме навремето. Не, че искам всичко да се случи, като например в "Пришълецът", но поне летящи коли можехме да измислим, вместо да се женим за хладилник и да си слагаме допълнително гъз. Едно време отглеждането на задник си ставаше по стария изпитан метод с папкане, а сега е важно да бъде много твърд и щръкнал,  закачен за слабо кръстче като на мравка. Какво време настана, а? И макар да сме по-добре от времето на Инквизицията например, пък все не е спокойно и мирно. Човек ще си каже, че хората сме си такива, ако не си стъжним живота сами, то обезателно ще го напарим за някой друг. 

Аз отказвам да повярвам в това обаче. Вярвам, че хората вътрешно са добри и че ако сами не се учим да се разделяме, пренебрегваме и да заклеймяваме, можеше и да си живеем къде къде по-добре. 

Според някои религията би трябвало да служи за такъв морален учител, но аз лично гледам статистическите данни относно тях и те не са в полза на мира и сплотяването. 

И така, няма да го измислим сега, явно до 2024 години не сме го, затова пак с надежда си пожелавам животът да бъде по-лек, по-спокоен, а хората да се научат, че те самите трябва да са добри, не защото ще получат нещо в замяна или някой "гледа", а защото това е единственият начин да живеем добре.  

Също така, ако искате голямо дупе, си хапвайте редовно вкусни ястия, и ако така и така ще хапвате, поне си ги направете сами, за да знаете какво ядете всъщност. 
Като днешния тиквен сладолед. Истината е, че температурите не  са толкова ниски, че да не  е адекватно предложениe, макар сладоледът винаги да е адекватно предложение по всяко време на годината според мен :)  

Този се прави много лесно и е чудесен за сезона, ако ви е останала малко печена/ варена тиква, инсъртнете я в една бухнала сметана и гледайте какво става, но да не бързаме, след като мога да ви обясня рецептата подробно и да ви загубя още време с риск да забравите, че е работен ден и всъщност денят ви стане една идея по-сладък :) 

За сладоледа ви трябват:
Необходими продукти:
300 мл млечна сметана за разбиване ( течна)
300 г подсладено кондензирано мляко ( от тежките консерви)
1 ч.ч. печена или варена тиква
печени орехи или пък карамелизирани ядки

Мои прияли са луди на тема тиква и все се чудя как като седнат на сладкарница от всички торти поръчват баш тиквената, но едва след като опитах този сладолед си dатох сметка, че тиквата е чудесно нещо, което не бива да ям само насилствено на Бъдни вечер. Количествата нa проduктите са ориентировъчни, тъй като сладостта на сладоледа ще зависи от вида сметана, която изберете, дали е  подсладена или не. Ако е млечна е по-вкусна, но ако сложите растителна бухва повече. 
Същото важи и за тиквата, има сладки тикви, и не толкова сладки, някои са печени в компот, така че са допълнително подсладени. Опитвайте сместа и си я натаманете на вкус преди да я замразите, това е моя съвет. А, ето кака става.


Пасирайте тиквата, моята беше печена в компот и беше доста сладка. Може да сложите канела, но аз не съм слагала, аман от тая канела вече :) 


Разбийте малко сладкарска сметана на твърде сняг и прибавете тиквеното пюре, 
и разбъркайте добре. След това прибавете от кондензираното мляко на вкус и разбъркайте отново, докато цялата смес се овкуси

 
Прехвърляме част от сместа в подходящ съд и заглаждаме, отгоре слагаме малко парчета счукани карамелизирани ядки и малки парченца от сладката тиква. 


Слагаме втори пласт и повтаряме. Опитвам се да го направя поне на три пласта, за да може като се загребе после да има винаги карамелени ядки и парченца тиква. 


Прибираме във фризера да спи за една вечер, а на другия ден не зае какво голямо изяждане го чака. Ако все още се чудите "Какъв е тоз сладолед посред зима, Люси?" , отговорът ми е "Вкусен!".

 
Освен чудесна гарнитура към всякакви сиропирани десерти, топли пайове с ябълки, дюли и круши, това е идеален топинг за всякакви ароматни кафета и лате-та.


Опитайте, няма да съжалявате :) 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - следвайте, коментирайте и споделяйте 💓

📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на !
cussivalo@yahoo.com

Кулинарното ми пътешествие продължава още във :

Страницата на блога във Facebook:
👉Lussi`s World of Artcraft

Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:

👉Тik Tok:



Харесва ли ви публикацията и моя блог? 
Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти ! 
📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на cussivalo@yahoo.com 
Благодаря ви, приятели! 



Няма коментари:

Публикуване на коментар