СТРАНИЦИ:

сряда, 13 декември 2023 г.

Шоколадов италиански десерт / Silky italian dessert

 

Ново!>>>Последвай ме в ТИКТОК тук!  

Дами и господа, представям ви най-лесния, ефектен десерт на света. И тази рецепта е 2021-ва година, когато го видях в един италиански сайт и така го кръстих "Шоколадов италиански десерт". Ако кажа, че е много лесен за приготвяне ще е меко казано. Може би най-взискателната част е, че се приготвя с агар агар вместо желатин, но вие все пак може да си го заместите ако решите. Ако трябва да го опиша, бих казала, че e като изстуден горещ шоколад, ако има нещо такова като вкус.

 Смятам, че е чудесен десерт за празниците, защото след всички софри, понякога нямаме място за цяло парче торта, но на едно парченце от тази наслада няма да откажете. Освен това е истинска наслада за очите как се режат перфектните гладки като коприна парчета, падащи като блокчета едно след едно. 

И макар да приготвих десертa през 2021, го направих скоро отново, за да снимам клип към рецептата и да видите колко лесно става.

 ВИДЕО РЕЦЕПТАТА както винаги може да видите в 

Инстаграм Тук или 

Тик Ток Тук. 

Ето и какво ще ви трябва за рецептата: 

Необходими продукти:
600 мл прясно мляко
2 с.л тъмно какао
150 г кафява захар
щипка сол
7 г агар-агар ( или желатин)
150 г шоколад * по желание

  Много е лесно. В касерола смесваме всички продукти без шоколада. Той е бонус, който аз добавям за по-наситен вкус, след като сместа тръгне да завира. Разбъркваме постоянно с телена бъркалка, докато получим хoмогенна смес. Оставям я да поври точно две минути, докато бъркаме непрекъснато. Сместа ще се сгъсти леко. След това, в кутия от натурален сок ( добре измита), прехвърлям шоколадовата смес.  ( Имайте предвид, че ако ползвате желатин, не може да го оставяте да завира и трябва да го добавите най-накрая, след като сте дръпнали сместа от огъня. Желатинът ще желира сместа, но ако искате да седи по-твърдо, използвайте агар- агар или използвайте по-голямо количество желатин, около 60-70 г)

            

Оставяме да изстине, а след това прибираме в хладилника за вечерта. На другия ден разкъсваме опаковката и вадим десерта.


За кадифена текстура отгоре поръсете с какао.


Режем го на филийки, 


и ядем с наслада! 


Опитайте! 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - следвайте, коментирайте и споделяйте 💓

📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на !
cussivalo@yahoo.com

Кулинарното ми пътешествие продължава още във :

Страницата на блога във Facebook:
👉Lussi`s World of Artcraft

Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:

👉Тik Tok:



Харесва ли ви публикацията и моя блог? 
Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти ! 
📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на cussivalo@yahoo.com 
Благодаря ви, приятели! 




29 коментара:

  1. Ах колко вкусно изглежда 😋дали е възможно прасното мляко да се замени с ядково 🤔

    ОтговорИзтриване
  2. Люси, леле, каква вкуснотия споделяш! Изглежда лесно. Разбира се си се погрижила и за красивото поднасяне! Благодаря

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря от сърце, Нели <3 Весели празници!

      Изтриване
  3. Изглежда чудесно и скоро ще го направя. Всичко шоколадово ме изкушава и ще заместя желатина с куахада! Светли празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря :) вярвам, че ще стане много вкусно!

      Изтриване
  4. Люси, колко желатин трябва?

    ОтговорИзтриване
  5. Ммм, шоколадово вълшебство ала Lussi's World! Ще се пробва! Благодаря! ❤️ Светли празници! ❤️

    ОтговорИзтриване
  6. Люси, влюбих се в този десерт, кълна се! Ще го приготвя задължително за празниците. Кажи, моля, от къде купуваш агар агар? Има ли в Кауфланд или Билла?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, аз купувам от Био магазините, но са ми казвали, че в някои магазини Kaufland също са намирали. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  7. Страхотно изглежда и звучи много бързо и лесно. Ще го пробвам по празниците. Благодаря за идеята.

    ОтговорИзтриване
  8. Живея в малък град. Био магазини няма. Днес търсих агар агар в Кауфланд, не намерих. Вместо него взех желатин на листове. Опаковката е 10 гр. Множко ли ще дойде? Виждам, че в рецептата агар агарът е 7 гр.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, съотношението не е същото. По-важното е да видиш на опаковката на желатина колко желатин ти трябва за 500 мл течност, толкова да сложиш :)

      Изтриване
  9. Благодаря за страхотната рецепта!Може ли да използвам готварска сметана(разредена)вместо мляко?

    ОтговорИзтриване
  10. Получи се страхотно шоколадово изкушение,подобно на пудинг,единственото сложно нещо беше ваденето на десерта от кутията🫠.Оставих малко отпечатъци от пръсти,не стана перфектен като твоя😭

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. При мен, доста лесно се извади, но е добре да разкъсате кутията в началото :) Важното е, че вкусът е там.

      Изтриване
  11. Аз го поръсих с кокосови стърготини.
    Стана страхотен.

    ОтговорИзтриване
  12. Как разтваряте желатина преди да го прибавите? Във вода? В част от млякото?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Просто го накисвам както е написано на опаковката му

      Изтриване
  13. И още един въпрос, някой пробвал ли е с ядково мляко?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма проблем да стане, силният агар-агар ще желира всичко

      Изтриване
    2. Току що го направих с ядкото мляко и се получи доста добре.

      Изтриване
  14. Нищо не се получи, вкусна смес, но в никакъв случай не беше като на снимката. Рецептата е изпълнена точно

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, не разбирам какво не се е получило. Други също направиха рецептата и я изпълниха точно и им се получи.

      Изтриване