( Обещаната история за предложението за брак е тук, ако не ви се чете, премини към рецептата направо... )
Няколко пъти в живота ми са ми предлагали брак и все съм си намирала оправдание да откажа по деликатен начин. Определено съм любвеобилен човек, непоправим романтик по душа, но и имах шестици по статистика в университета, та затова знам, че в последно време тя не в полза на брака. И все пак, след като вече успях да отложа умело първото предложение на половинката си преди около година, тази успя да ме хване неподготвена и отговорът ми беше напълно спонтанен и истински.. без тежестта на базата данни в главата ми. За мен ежегодното бягство към морето е възвръщане към свободата, слънцето, безгрижието, дори детството, в което намирането на перфектната мидичка е едно от най-важните ангажименти за деня. Уханието на сол във въздуха и хипнотизиращия шум на разтварящата се морска пяна е способна да пречисти душата ти от тежестта на ежедневието така както никоя шопинг терапия не може да направи.
Докато обикалях като планинска коза между камъните, четейки листовката с информация за кое какво е, поставяйки ръцете си на стъпката на богинята майка и опитвайки се да разградя лабиринта , забелязах как половинката ми се върти нервно, но си мислех, че заради постоянно ми разпиляване между структурите. Когато останахме насаме на тази, която представляваше Брачното ложе на Бога слънце и Богинята майка, той падна на колене и ми предложи брак с обещание, което значи много за мен, но ще запазя за себе си. Когато се чувстваш щастлив, страхът си отива и виждаш само това, което стои ясно пред теб - чиста любов, търпение, решителност и много, много старание. Ако Богинята майка имаше нещо против, можеше да завили и загърми в този момент, и без това беше се доста смрачило, но така и не се случи.
Знаех, че решението ми е правилно и след като като си създадохме този скъпоценен миг, продължихме с обиколката си с усмивка и хванати за ръце. Срещнахме една по-възрастна семейна двойка, с която се разминахме и на пътя, а и те точно като нас - той помъкнат там заради съпругата си, опасявайки се да не ни настигне дъждът от предния ден, а тя, жадно попивайки с камерата всеки камънак. Посмяхме се всички заедно, че осъзнавайки как репликите на двете двойки се припокриват и двете с нея решихме да се вслушаме в опасенията на половинките ни, които все пак бяха поели отговорност пред Бога Слънце да ни пазят да не ни тресне нещо от Бога Мълния..евентуално.
Денят премина с още забвaни момeнти, посещения на музеи край морето, романтична вечеря, разговори и много много малки мигове на радост, които няма как да се опишат и разкажат до един. И все пак, може би за първи път от шест години насам си позволявам да направя това тук. Да пиша за връзката си в блога по този начин, може би защото след разпадането на последната, която продължи повече от 17 години имаше доста материал в него, който ми напомня за това. Но от самото начало на този кулинарен (и не само) дневник бях наясно, че ще трябва да се рискувам и да споделям какво ме тревожи, мисля, обичам или ме вдъхновява. Понякога пътят към сърцето на нас хората не е толкова храната, а е неподправената откровеност, в която може да се припознаем или пък истински желаем да чуем.
Още много искам да кажа и разкажа, но за да е що-годе поносимо, ще го направя на части. И сега за десерт - един десерт. И то какъв! Една уникална торта, която направих по повод рождения си ден на 20-ти август. Отдавна не ви бях изкушавала с нещо шоколадово, но с новия сезон искам да ви подготвя за една доста шоколадова серия, която планирах и изработвах постепенно.
Ето и рецептата:
Необходими продукти;
За блат с размери 24 см:
225 гр брашно
350 гр пудра захар
250 мл прясно мляко
250 мл вряла вода
125 мл олио
1/2 пак. бакпулвер
1 ч.л сода бикарбонат
85 гр какао
2 яйца
1 ванилия
За крема:
4 бр яйца ( разделени жълтъци и белтъци)
130 г масло
200 г захар
250 г шоколад ( тъмен за предпочитане)
шипка сол
За сиропа:
1 ч.ч. захар
2 ч.ч. вода
( или компот)
Още:
Около 500 г ягоди ( може и други плодове)
шоколадов ганаш
Започваме като приготвяме блата, Той ви е вече познат от една от първите ми рецепти в блога, като хубавото му е, че може да го направите и без миксер дори. Смесете сухите съставки в купа и разбъркайте добре. После почвайте да прибавяте яйцата едно по едно и мокрите съставки постепенно. ( Припомнете си по-подробно рецептата за блата тук)
Когато блатът се изпече, разрежете на две чести и сложете горната част за дъно, а равното дъно - заделете за отгоре.
Останалата важна част от тортата е направата на шоколадовия мус. За целта разбиваме белтъците с щипка сол и 150 г от захарта на твърд сняг, като аз винаги слагам белтъците със захарта първо на водна баня, за да се разтвори захарта и чак тогава прехвърлям в миксера да се разбъркват.
Отново на водна баня разтопяваме шоколада и маслото, а в още една купа, разбиваме жълтъците и захарта докато побелеят. ако ви притеснява, че се консумират почти сурови, може и тях да минете за кратко на водна баня - ще бъде достатъчно. Водната баня ще им помогне да се разтвори захарта в тях, ако е много едра, затова я препоръчвам.
Първо смесваме шоколадовата смес с жълтъчената,
а след това прибавяме към белтъчната смес постепенно, така че да се запази възможно най-пухкава и обемна.
Сиропираме долния блат със захарен сироп, който сме приготвили от захар и вода, но може да ползвате и някакъв компот или сок, Може да добавите и алкохол към захарния сироп. На толкова много шоколад захар му върви нещо резливо, но зависи и какво обичате - така и го пригответе.
Отгоре нареждаме цели ягоди, като за предпочитане е да са с средни и еднакви по големина, за да ви стигнат за тази форма. Ако са по-големи, вземете по-голям грамаж. За щастие ягоди вече има целогодишно в магазините, но може да приготвите тортата с банани, малини, праскови и т.н
Отгоре изсипваме шоколадовия мус и изравняваме.
Завършваме с втория блат ( който ни беше дъното) и сиропираме отново. Оставяме тортата за една нощ в хладилника.
На следващия ден изваждаме от формата и украсяваме по желание, като за мен това е нещо минималистично, но достатъчно.
Шоколадов ганаш от млечен шоколад с ядки и още малко ягоди.
Това се казва фанатзия! Толкова много въздушен шоколад в комбинация с пресни плодове и топъл, разтопен ганаш за заливка е способен да ви накара да кажете "да, хиляди пъти да".
И тъй като съм в черпавка, режа виртуални парчета на всички. Обаче, може да имам още един повод за черпене, ако ми помогнете : Номинирана съм за Инфлуесър на годината в категория Храна и само с ваша помощ ще успя да спечеля. Затова ако искате да ми покажете, че успявам да ви нося хубави емоции и сладост, може да го направите като гласувате за мен ТУК( цък) .
Важно е да знаете, че за да се впишете да гласувате, ще трябва да се регистрирате и ще се наложи да гласувате във всички категории, за да може гласът за мен да се признае.
Благодаря на всеки, който ще се преори заради мен:)
Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !
Бъдете здрави и добри,
всичко друго ще се нареди!
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!
Готина торта! Честито, здраве и щастие, и дълъг споделен живот!
ОтговорИзтриванеБлагодаря от сърце <3
ИзтриванеЗдравей ,Люси!Много бих ,искала да ми разясниш, как разбиваш захарта с жълт жълтъци!За мен това беше мисия невъзможна!Захарта не се разтваря изобщо!И заедно със шоколада всичко отиде в кофата!
ОтговорИзтриванеЗдравей, Анонимен. Отговорих вече на страничката във фейсбук, но ще напиша и тук, ако си попаднала на захар, която трудно се разтваря, ако сложиш сместа на водна баня, със сигурност ще помогне да се разтвори захарта. Винаги има решение преди кофата :) Винаги може и да се изпече дори, така че не се притеснявай, всеки опит е важен. Поздрави и усмивки!
ИзтриванеЧестито! Да бъдете винаги обичащи се, разбиращи се и част другия! Желая ви ведър и радостен живот! Страшно си подхождате, сбъдвайте мечтите си, държейки се ръка за ръка. Но и място е избрал любимия!
ОтговорИзтриванеБлагодаря от сърце за така милите пожелания, Руми! Бъдете здрава!
ИзтриванеС най-топли чувства !
ОтговорИзтриванеПодобно :)
ИзтриванеЛюска, тази торта по този повод = В.Н.Л. !
ОтговорИзтриванеБебока ми днес прави 10 месеца и я направих да почерпя за здравето му! Направо ги разбих с тази торта.
Блатовете -сочни и се режат супер лесно. На пръв поглед си викаш - ще ми окапят зъбите от толкова шоколад, но ягодите балансират чудесно.
Просто разкош!
Браво, момиче!
Благодаря от сърце, че намина да ми остави отзив, Диди. Много се радвам, че ти ви е харесала и сте й се насладили <3 Прегръдки и на теб и на бебока!
ИзтриванеЗдравей, Люси! Мога ли да направя тортата със замразени вишни? Много ги обичам и имам във фризера. Ако ги оставя да се отпуснат и после ги овалям малко в царевично нишесте?
ОтговорИзтриванеМисля, че няма да има проблем. Тези дни и аз правих рецепта със замразени вишни, така че очаквай и такава :)
ИзтриванеДавай я, вишни са ми слабост :-)
ОтговорИзтриванеПусната е :)
ИзтриванеАх, каква прекрасна новина ме очаквала тук...едва сега разбирам и се радвам от сърце, нищо друго освен здраве и щастие да имате, Люси! И обещаното от твоето момче да бъде спазено! Кой ти гледа торта сега...
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Весе :) дано да е за добро :)
ИзтриванеСамо колко съвпадения. На мен съпругът ми също ми предложи на това вълшебно място, сега съм бременна също като теб, но разликата е, че чакаме второто си момченце. А и майка ми е родена на същата дата като теб. Когато завършим с ремонта на кухнята, задължително ще направя тази великолепна торта. <3
ОтговорИзтриванеЛеле, наистина ли. Това са много съвпадения :) Много интересно наистина :) Ще чакаме да видим тортата тогава
ИзтриванеМного харесвам всичките ви рецепти и точно заради това винаги избирам ваши рецепти на торта за рождения ми ден. Тази ще е за таз годишния, може би ще сложа малко перли да подхожда на темата на партито Гетсби.
ОтговорИзтриванеЗвучи чудесно. Много благодаря за думите! Весел празник!
ИзтриванеВинаги съм се възхищавала на това, което правите и особено на професионалните снимки! Реших да коментирам, защото аз приготвям този шоколадов крем по мой си начин, който още не съм патентовала, но може и това да стане :) , само, че вместо шоколад използвам хубаво какао.Не се страхувайте да разбиете яйцата и захарта с миксер в огнеупорен съд направо върху горещ котлон. Не стават пържени, а на много плътен и хубав яйчен крем. Колкото е по горещ котлонът, по-добре, понякога съм виждала как яйцата почти врат, не спирате разбиването до получаването на този крем. След свалянето от огъня прибавяме какаото, разбърквайки с лъжица, дори не е необходимо да се хомогенизира напълно. След като тази смес поизстине (да е леко топла) я изсипваме в съда, където е кравето масло по лъжица, две, разбивайки отново постоянно с миксер. Това е, може някой да експериментира. Отново припомням да не се страхувате, яйцата не се изпържват. Бъдете здрава, цялата фамилия и почитателите Ви тук - също!
ОтговорИзтриванеЗдравей, Анонимен. Искаше ми се да ми бяхте оставили име, към което да се обърна, но и така мога да благодаря на цялата фамилия тогава. Благодаря за насоките и съветите, наистина са полезни. Бъдете живи и здрави от все сърце!
ИзтриванеЗдравейте, в каква форма се пекат блатовете и в каква се сглобява цялата торта, т.е. от тези със свалящо се дъно ли, защото иначе как да извадим тортата от формата?
ОтговорИзтриванеЗдравейте, аз я пека в същата в която я сглобявам, тя е с падащо дъно, размер 24 см диаметър.
ИзтриванеЗдравейте, искам да попитам възможно ли е да направя блата без какаото? Трябва ли да заместя липсващото какао с още брашно?
ОтговорИзтриванеБлагодаря
Здравейте, да предполагам, че няма да има проблем, просто сложете две-три супени лъжици брашно отгоре.
Изтриване