СТРАНИЦИ:

петък, 21 януари 2022 г.

Понички с пълнеж / Doughnut dough recipe

 

За хората каращи ски, сноуборд, билибо, шейна или найлон има добри новини :) заваля малко сняг днес, така че уикенда може да отскочите до някоя писта и да се разкършите или разчекнете, кой каквото си може.

Аз пък ще си гледам снега през прозореца и ще се радвам, че все още мога да си нося по-дебелите дрешки и да си хапвам тестено. Тази събота съм обещала на милотУ понички за закуска и се сетих, че това е още една рецепта, която направих към рецептите от опаковките на брашната на София мел\, която не съм ви споделяла, а може да я имате у дома вече. 

Тази рецепта е била изпратена до тях от Михаил Ненов от Добрич, а сега ви я показвам и аз. 
Необходими продукти:
700 г брашно София Мел Екстра
4 яйца
1 кубче мая ( 42 г или 2 пак. суха от по 7 г) 
50 г краве масло
220 мл прясно мляко
150 г захар
2 ванилии
олио за пържене

В купа смесете топлото мляко и маята. После добавете останалите продукти, като оставите брашното последно.
Омесете меко тесто и оставете да втаса, докато удвои обема си.
Разточете тестото с дебелина 5-7 мм и нарежете на кръгчета. Оставете ги да бухнат още веднъж под кърпа.
Пържете ги в средно нагорещена мазнина, за да не прегорят. 


Готовите понички поръсваме с пудра захар и пълним с мармалад или пък течен шоколад.

Всеки път като правя изделия поръсени с пудра захар ми напомнят на снега и колко е хубаво, когато всичко се покрие с бялата пелена. Понякога ми иде да поръся с пудра захар и разни хора, които срещам или се сблъсквам, та поне малко да грейнат или да станат една идея по-благи.                                                                                     За сега ще се поглезим у дома с тези понички, а ако ги направите, не забравяйте да ми пращате вашите снимки на електронната поща cussivalo@yahoo.com или да ги споделяте като коментар в страницата на блога във Фейсбук или съобщение / стори в Инстаграм Аз ще се постарая да ги споделя ;) 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!



Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.  Благодаря ви, приятели!






9 коментара:

  1. Страхотни са!Но как ги пълните?🤗

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте Люси, според Вас дали поничките ще станат, ако се готвят в еърфрайър? Благодарим:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, не мога да кажа, не съм опитвала с тесто. Поздрави!

      Изтриване
  3. Здравейте Люси, а дали поничките ще се получат, ако се изпекат във фурна?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Имам друга рецепта за печени понички, но предполагам и тези ще станат по-скоро като питчици :) Поздрави!

      Изтриване
  4. Здравей, Луси! Пробвах рецептата, но не стана меко тесто… изобщо не можеше да се оформи на топка дори…беше гъста смес. Не мога да си представя да мога да разточа тази гъста смес….направих половин доза, но всички грамажи спазих точно…. Дали няма грешка някъде в грамажите? Може ли да покажеш как трябва да изглежда тестото, моля 🙏❤️

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. Рецептата е от самите пакети на София мел ( и на лицето, което съм посочила в поста) и важното при нея е са слагате брашното постепенно, за да може да прецените колко брашно ще поеме мократа смес. Конкретните понички съм направила по същата рецепта тогава, макар да не пазя снимки, но знам, че е проверена не само от мен, но може би брашното е дадено като общо количество, което е добре да имате под ръка и да го добавяте постепенно, колкото поеме , а останалото да ползвате за разточване. Ще се поостаря да я погледна отново, когато имам възможност.

      Изтриване