СТРАНИЦИ:

понеделник, 20 декември 2021 г.

Най-вкусните постни кюфтета / Vegan Rice Patties

Колегите на мама и до ден днешен говорят за уникалните ми оризови кюфтенца, за които искам да ви разкажа сега. Добре, че е Бъдни вечер и има поне един ден в който мога да натикам нещо постно в устата на половинката, защото по-голямо месоядно от него няма. И все пак, кой от нас не обича тази специална, магическа вечер, която ухае на варива, сухи чушлета, печена тиква, хляб и тамян. 
Сигурна съм, че почти всяко семейство е изградило през годините любимо и традиционно за домакинството си меню за този празник, но все пак не спираме да се оглеждаме за нещо ново, което да поднесем на тазгодишната трапеза. Еми не търсете повече. Тези кюфтенца ще бъдат звездата на вечерта.  

Хубавият ориз е в центъра на тази рецепта и затова ви препоръчвам такъв, който е идеален за ястия от нашата национална кухня. Рецептата е много лесна и бърза, а от тази доза излизат около 12 броя, така че ще стигнат за всички. Вижте колко малко ви трябва:

Необходими продукти:
1-2 картофа
1 морков
1 стрък праз 
сол/ черен пипер
брашно за овалване
олио за пържене

Започваме като измиваме ориза и го сваряваме в малко подсолена вода. На съседно котлонче слагаме да се варят и картофите. Аз го правя докато са цели, даже с кожата, само леко набучкани с вилица. 


След като оризът се свари напълно, го отцеждаме от водата, а картофите обелваме и оставяме да се охладят.
През това време нарязваме праза на по-ситно и рендосваме моркова. Запържваме ги докато омекнат на умерен огън в сгорещено олио на котлона. 


В подходящ съд смесваме сварения ориз, намачканите картофи и задушените зеленчуци. Овкусяваме със сол и черен пипер на вкус. Опитайте сместа докато я разбърквате, но с мярка, защото аз едвам се спирам да не я изям още тогава. :) 


Грабваме една пълна лъжица от сместа и оформяме на топка, която сплескваме леко, за да стане на кюфтенце. 


Всяко от тях овалваме за кратко в малко брашънце. Оставяме да поседят така 2-3 минути, за да може брашното да полепне, а през това време загряваме още малко олио в тигана.


Запържваме кюфтенцата до златисто и от двете страни на умерен огън, за да може да се запечатат и да запазят формата си след като изстинат. 


Гарантирам ви, няма да останете равнодушни и най-вероятно ще включите още едно ястие в традиционното меню за Бъдни вечер. Ако ги направите, не забравяйте да ми пишете и изпратите снимки :) 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.  Благодаря ви, приятели!


8 коментара:

  1. Люси,
    Не е трудно да се консумира постна храна.Още повече ,че сега има много зърнени храни вкл. киноа, чия, просо, соеви продукти , млека от ядки.С млеката от ядки няма проблем да се приготвят и десерти.
    Кюфтенцата са чудни, при това лесни и икономични.Могат да се приготвят и шницели по този начин.Аз ги пека върху хартия за печене.Рядко пържим у дома.
    Постът е както духовен, така и телесен.Но за болни хора се правят изключения по отношение типа храни.Рождественският пост не е толкова строг както Великите пости.
    Бъдни вечер наистина е много свята нощ и всяка година включваме в менюто нещо ново.Миналата година правих Фава.Правя и тахиносалата.Тази година все още обмислям какво да е менюто.Иска ми се да направя качамак с прясна мащерка във форма и върху него да подредя лозови сармички.
    Поздрави, весели и мирни Рождественски празнични дни !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Лени :) това с качамака звучи чудесно. Ще се радвам да видя как е станало. Пожелавам ти и на теб светли и топли празници!

      Изтриване
  2. Люси,
    една идея от мен / забравих да ти пиша / - варя картофите на пара над ориза.Т.е. при варене на ориза слагам в тенджерата и картофите над него в кошничка, която е към тенджерата.Така с едно варене варя два / или повече / продукта.В кошничката за пара могат да се добавят повече зеленчуци в случая праз, моркови.Или още кореноплоди - целина , пащърнак.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Виж това със сигурност ще го опитам :0 благодаря за съвета <3

      Изтриване
  3. Звучат много вкусно и искам да ги направя, но дали може да се запечат на фурна вместо да се пържат?

    ОтговорИзтриване
  4. Не успях да направя, но запазвам рецептата.

    ОтговорИзтриване