СТРАНИЦИ:

петък, 24 декември 2021 г.

Коледни сладки "Коледарчета" / Christmas carols cookies


"Ех, бе Люска, защо сега ги пускаш тези сладки, та и тях да правя тепърва" Ами какво да ви кажа, знаете ли колко рецепти чакат още да бъда споделени, но няма време за всичко преди Коледа. Специално тази рецепта съм я правила ( както и снимките) преди години, когато попаднах на нея съвсем случайно тук. От тогава все не ми достига време да ги направя, но сега, когато отново съм с цялото ми семейство в Холандия и с племенника търсим какво още да играем по време на локдаун, смятам, че едни такива коледарчета ще ни дадат няколко часа занимания, които ще зарадват всички накрая.


Малко кътче от България и българския дух, с който да допринесем към празничната вечеря днес. Не са постни сладките, но пък са идеални за раздаване на следващата сутрин и всеки който ги види ще ахне :) 

Рецептата е много лесна и бърза и вярвам, че ще обикнете. Ето я нея:

Необходими продукти:
550 г брашно
200 г мед
5 с.л. захар
1 бр. яйце
100 мл олио
2 ч.л. сода бикарбонат
1/2 пакетче канела

Започваме като смесваме меда и захарта, които после загряваме леко загряваме на водна баня и разбъркваме добре. Внимаваме да не кипне. След това добавяме яйцето и олиото и разбъркваме с миксера. 


След това към сместа  постепенно добавяме пресятото брашно, содата и канелата. Омесваме хубаво нелепнещо,  меко като пластелин тесто, като ако е необходимо добавяме още брашно, затова го добавяйте на порции. Готовото тесто охлаждане в хладилника за около 30минути.


След  това време разточваме кора с дебелина около 6 мм. и изрязваме с нож квадрати със страни 8 см. Прехвърляме ги в тава застлана с хартия за печене и  продължаваме да оформяме както е показано в приложените снимки. През това време нека сме загрели фурната на 180 градуса. 


Завиваме едната страна, после слагаме солетка и претцел, после другата страна. Винаги правете първо една сладка и изпичайте - ако се разлива, сместа има нужда от повече брашно. Ако има нужда да промените начина на оформяне, също, ще може да го коригирате при следващите. 

    

Не забравяйте да оформите и крачетата по този начин.


Слагаме сладките да се пекат за около 10-15 минути, докато порозовеят. Изчакваме да изстинат напълно и ги украсяваме с разтопен шоколад, в който сме сложили малко олио или прясно мляко, за да не стяга веднага. 

Ако желаете може да украсите с малко захарна украса за детайли. 

Нямам търпение да видя вашите коледарчета. 

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!

Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.  Благодаря ви, приятели!

6 коментара:

  1. Толкова са сладки! Честита Коледа!

    ОтговорИзтриване
  2. И щастлива Нова 2022 година, мила :)

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте!
    Прекрасни са!
    Въпрос: преди да добавим яйцето, трябва ли сместа от меда със захарта да се охлади?

    ОтговорИзтриване
  4. Много са хубави! Ще се опитам да ги направя!

    ОтговорИзтриване