СТРАНИЦИ:

петък, 30 юли 2021 г.

Калоферски милинки / Milinki from Kalofer

 

Да си призная, не бях правила Калоферски милинки досега. Видях ги в публикация  в една от кулинарните групи и тъй като съм решила да приготвя всички възможни видове ммилинки познати на човечеството, нямаше как да пропусна и тези. Допадна ми идеята да бучкам с пръст бухналото тесто, изглеждаше забавно, а рецептата лесна.

 Определено за нея са нужни по-малко продукти и пак, не успях да се въздържа да не я модерирам леко, спрямо моя вкус и усещане. така, че, ако търсите най-автентичната такава рецепта, навярно няма да е моята. Но ако искате да опитате моя вариант, а  знаете, че аз от храна разбирам, то заповядайте, настанете се удобно, защото шоуто ще си заслужава.

Само вижда тази сочна сърцевина от сиренце и масло и ми кажете, лятото не е ли към края си, за да не си позволим няколко парещи и ароматни милинки за закуска? 


Необходими продукти
350 мл прясно мляко
1 пак. суха мая ( 7 г)
50 мл олио
60 г разтопено масло
1 с.л. сол
1 ч.л. захар
За отгоре:
Около 150 г сирене
40 г разтопено масло ( плюс малко олио)
100 мл газирана вода

Пресяваме брашното в купа. Подготвяме останалите продукти на стайна температура.


В купата на миксера ( или на ръка) ,слагаме две трети от брашното и правим кладенче. в него слагаме млякото, захарта , разтопеното масло и маята. По-ръба на купата посоляваме  със солта. 


Пускаме миксера да меси, като постепенно добавяме останалото брашно ( и още малко олио, ако е необходимо) , докато се образува меко, нелепнещо тесто. 


Оставяме го да втаса в намазана с олио купа, покрито с памучна кърпа, на топло, докато удвои обема си. 


След като втаса го разделяме на две топки, а всяк от тях на 6 равни части. От всяка част оформяме малка топка, която съвсем леко спляскваме.


Редим ги в тавичка с размери около 30 см диаметър, в която също има олио отдолу и върху питките. ( аз посипвам и малко сол)


След като бухнат, правим дупка с пръсти в тях ето така:


Отгоре поръсваме с начупеното сирене и заливаме с разтопеното масло и малко олио. Доливаме с газираната вода, така че да има течност навсякъде.


Пъхаме ги да се пекат във предварително загрята фурна на 180 градуса с обдухване и печем около половин час.


Какви други милинки знаете, които да опитам?
Ето кои съм правила до тук:



Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъедините се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моят блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!




3 коментара:

  1. Нещо не ми стана ясно за кравето масло-няма го в продукти за тестото,а при преготвянето го слагате...как е вярно да се направи

    ОтговорИзтриване
  2. Вече два пъти ги приготвям, приказни са! Пухкави и меки, лесно се приготвят! (Аз понеже нямам планетарен миксер, меся тестото в машина за хляб на програма "тесто", като не ги оставям да втасат до края на програмата).

    ОтговорИзтриване