СТРАНИЦИ:

сряда, 11 декември 2019 г.

Направи си сам: Джинджифилова коледна къщичка / DIY: Gingerbread House




Как е коледното настроение, приятели? Ако още нямате такова, ей сега с тази публикация и рецепта, се надявам да ви го създам. В края на краищата всяка Коледа в живота ни е подарък сам по себе си, поне да го разопаковаме, както се казва. Тази година, напук на всичката неразбория, положих неистови усилия да запазя коледния си дух. 

Вкъщи едни майстори ( няма да казвам кои) направиха повече бели, отколкото да помогнат, все още спя на пода в хола, в работата прозорците не са уплътнени добре и на моменти сякаш някой дементор ми изсмуква животеца през дограмата, а май и ще си мина без украшения у дома тази година, защото освен да сложа елха върху главата си, друго място почти не остана.

 Затова пък, както винаги правя, насочвам всичките си тревоги в кухнята, където ги омесвам, овкусявам и изпичам и накрая се получава нещо супер вкусно, което вече е зарeдено с много положителна енергия. А кое  е най-хубавото, което може да направите с такова нещо - ами раздайте го на повече хора. Тази година реших да раздам на любимите си хора кутийки с домашни бисквитки и сладки, заедно с картичките, като някои от тях ще предам на ръка, а другите - другите пътуват по пощата.

 Направих сладки, които да бъдат продадени за благотворителност, а тази специална къщичка подарих на едно чудесно детенце, която ще й се радва много повече, отколкото мога аз някога. Да виждаш усмивките на хората около теб, заради нещо, което си направил е толкаво възнаграждаващо и честно казано няма шопинг, който да ми донесе такава терапия колкото арт-терапията.


Отдавна се каня да си направя джинджифилова къщичка и все се заричах, че даже и сестра ми ми купи преди години  специална формичка за нея, но дори и така успях да я отложа. 

Тази година обаче, както знаете съм на вълна джинджифил повече от всякога, защото благодарение на него, с моята колежка отблъскваме дементорите от прозорците и си правим полезен и сгряващ чай с джинджифил на Verve, винаги когато ни се прииска. 

The Mindy Project Danny Castellano GIF by HULUВече ви хвалих техните чайчета по ред причини, като това, че са изцяло български продукт е само една от тях. 

Сега обаче искам да ви разкажа малко за шоколада с джинджифил, който реших да използвам за моята джинджифилова къщичка, защото честно казано, всяка бисквитка е по-хубава ако с шоколад, а това важи и за къщичката. 
Това е първият произведен в България занаятчийски шоколад с джинджифил, ръчно изработен от смлени в каменна мелница специално селектирани и изпечени на място какаови зърна, доставени директно от малки ферми в Еквадор по технологията "bean to bar" - от какаовите зърна до шоколада.


Не е тайна от никого, че обичам черен шоколад ( почти във всяка рецепта използвам само такъв), като съм яла какви ли не видове, дори и с люти чушки. Никога обаче не са ми били люти, докато не опитах този с джинджифил. Лютината обаче му е толкова приятна и затопляща гърлото, че все едно си ударил една ракийка. Реших да се ги нарежа на малки парченца и да го добавям към сутрешната си закуска ( тук), така че да прогоня всякакви възможни бактерии и вируси още от сутринта. Ако има полезен шоколад, вярвам, че това е той. 
Аз разбира се хвърлих в дълбокото с тъмния шоколад от Verve DARK GINGER TEMPTATION с 70 процента какао. За някои може би няма да е сладък като вкус, но ще ти помогне да се разсъниш сто пъти по-бързо от кафето и няма да се тревожиш за фигурата толкова. 

За ползите от джинджифила няма да почвам, защото няма да ми стигне деня да ви ги изредя, но определено ще ви посъветвам да наблегнете на него по време на студените месеци, защото е страхотен имуностимулатор и съм сигурна, че няма да ви е излишно малко Хари-Потърска магия - Джинджифилус чайчус! 

Сега идва ред на рецептата, за да ви убедя още повече колко е чудесна С ШОКОЛАД: 

Необходими продукти за тестото: 
Около 3 ч.ч. брашно ( плюс още за разточване) 
3/4 ч.ч светла кафява захар
1-2 ч.л. млян джинджифил
1/ 2 ч.л. индийско орехче
1-2 ч.л. канела
1 ч.л. бакпулвер
250 г масло
щипка сол
1 яйце

За слепването и декорацията:
захарни декорации за къщичката
пудра захар за поръсване

За къщичката използвах ето такава силиконова формичка, но от сега ви казвам, не е задължителна. От една страна е по-лесна за напарва, но пък от друга по-трудна, защото трябва да направиш тестото достатъчно меко, така че да влезе в нея, но и да прилепне добре към страните й, за да се отпечата. 
В Интернет е пълно със стотици шаблони за джинджифилова къщички, които може да си принтирате или просто да почерпите идеи и да си нарисувате сами. Намерих за вас някои тук за улеснение


Самата къщичка си е една голяма бисквитка, затова и тестото се прави по същия начин. Слагаме в купа мекото масло и го разбиваме на пухкав крем със захарта. 


Прибавяме постепенно от останалите продукти, докато получим лепкава каша, която оставяме да прехвърляме върху стреч фолио и го оформяме на правоъгълник. Оставяме го в хладилника да стегне за половин час поне, така че да може да се разточва на лист.


След като тестото стегне ще трябва да работим бързо, докато не се отпусне прекалено и започне да лепне от маслото. Затова хубаво набрашнете масата и точилката и си направете един голям правоъгълен лист.
Аз винаги работя само с половината от тестото, а другата половина завивам в хладилника, докато ми потрябва, за да не се затопля. 

Ако ползвате шаблон, изрежете формичките от разточения лист, а ако имате форма като моята, прехвърлете листа върху формата, изрежете и притиснете с пръсти, за да може да се отпечата добре.

Пъхаме ги да е пекат в предварително загряна фурна на 170 градуса, докато порозовеят леко ето така:

                          

Оставяме ги да се охладят напълно, защото така ще се втвърдят. По същия начин процедираме с останалото ни тесто.
Тъй като ги правих вечерта, реших да сглобя къщичката на сутринта.
За целта разтопих шоколада на микровълнова фурна, като го бях нарязала на ситно и разбърквах през няколко секунди.
Признавам си, не знам колко шоколад ми отиде, защото реших да намажа и страните на къщичката с него, хем да ги подсиля и да предотвратя чупене, хем да е по-вкусна. 


Frustrated Ron Swanson GIF by HULU
Не съм мазала всички парчета, само предното и задното. 
Останалата част използвах за слепване и декориране, като за сглобяването си помогнах с консерва, която подпираше страните, докато шоколадът стегне и конструкцията стане стабилна. 

Много често се използва айсинг за слепване, но според мен шоколадът е в пъти по-стабилен и по-вкусен - няма какво да се лъжем. 
Определено с него ще е по-здраво! 


                       

След като слепим всички страни, завършваме с покрива. С останалия шоколад декорирах украсата по къщичката като може да сметнете, че малко съм си оставила ръцете, но истината е, че колкото по-небрежно е, толкаво по-вкусно изглежда. Да, наистина има и супер изпипани къщички, които са чудесни за гледане, но не от всички ти идва апетита да ядеш. Лъскавият капещ шоколад си е друго нещо обаче ;) 


Още повече, когато този шоколад е : без палмово масло или други хидрогенирани масла, без соев или слънчогледов лецитин, без животински продукти, без глутен, без ечемичен малц, без подобрители, овкусители, стабилизатори или изкуствени консерванти.

Сигурна съм, че някои може да ме попитат, но други разпознават коледните захарни орнаменти, които продават често по това време на годината в Лидл. С тях декорирах къщичката, но ако вие имате желирани бонбони, солети или други вкусотии, както и деца, които отчаяно имат нужда от проект, който да ги държи мирни поне един час, дайте им да украсяват. 

Е, това е от мен за днес и наистина, от все сърце се надявам да съм донесла малко празнична безгрижност, настроение и ухание на горещ шоколад и мелодия на детски смях.

Не забравяйте да ми споделите своите отзиви , впечатления или просто да ми кажете "здравей" тук в коментарите или във фейсбук и инстаграм.


До сладки срещи, приятели! 

п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;)


Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!




6 коментара:

  1. Вълшебница сте! Да сте здрава и все така ентусиазирана за нови кулинарни предизвикателства!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от все сърце <3 Да ви се връщат хубавите пожелания :)

      Изтриване
  2. Апетитна красотичка! ❤️ Направена с много умение, търпение и любов! ❤️ 🍀 😍 🍀 ❤️

    ОтговорИзтриване