СТРАНИЦИ:

вторник, 28 август 2018 г.

Пълнени тиквички с орзо и сирена / Orzo and Cheese Stuffed Zucchini


Вчера се сетих да ви разкажа нещо в днешната публикация, но ето че тази сутрин го забравих. Обикалям като баба, която си търси очила, а те са й на главата, но за съжаление моите мисли и ум не са. Може би защото това бе поредната  сутрин в която се събудих от мощно канго разбиващо улицата отсреща, но напоследък не само, че не мога да заспя, а и  направо ме е страх как ще се събудя. Преди дни ви разказах за пърформанса на строителния работник на покрива и неговия трибют-концерт на Слави Трифонов. Досега имахме багери и какви ли не други машини, но днешното канго сякаш дълбаеше в очните ми недра и реших, че даже нямам нужда от кафе..ставам и това е! За съжаление все още съм дезориентирана от шума и набъбващото напрежение, което се усеща с настъпващата есен. Малко или много се бяхме отпуснали по летно му, с блянове за море и почивки и всяка една задача ни се струваше като нещо, което може да се отложи за "след отпуската". Да, ама ей го на, това време настъпи. У

Учениците още не са тръгнали на даскало, а взеха да ги "заплашват" от брошурите на супермаркетите с оферти за моливи и тетрадки и какви ли не пособия. 
Аз пък още пътувах към вкъщи от почивката, когато майка ми ми се обади със запланувани дати за правене на зимнини. Приятелите ми взеха да си стягат колите, дървата и гащите за по-хладния сезон, а някои от тях вече успяха да намразят работата си наново, седмица след завръщането си. 
Но да не излезе, че само сме се размрънкали тук. Има си и хубави неща, като например лятно-есенната реколта.( На който не са му я обрали вече, без да питат, че моята леля вече пострада) В домашния хладилник се мъдрят тиквички, патладжани, зелки, зелен боб, сини сливи, краставици, домати и чушки. Напълно обяснимо е тогава, че ще наблегна на такива рецепти, защото хубав зеленчук оставя ли се така?! След като онзи ден ви изкуших с ястие с патладжани, днес е ред на тиквичките.

 

Днешната рецепта е много лесна и идеална за почитателите на плътни текстури и аромат на сирена. Сигурна съм, че занапред ще я направя още много пъти, като ще експериментирам с  различни видове сирена, но и използването на орзо ( арпа фиде), може успешно да се замени с обикновен ориз. Аз се спрях на първия вариант и не съжалявам.
Получи се нещо много вкусно, което си заслужава да опитате, затова и бързам да го споделя с вас.


Необходими продукти:
4 бр. средно големи тиквички
1 ч.ч. орзо ( арпа фиде)
1 глава лук
3-4 скилидки чесън
1 голям домат
50 г краве сирне
50 г кашкавал
олио
сол/ черен пипер
копър/ магданзо за по ръсване  ( по желание)

Започваме с обработката на тиквичките. Измиваме ги и ги издълбаваме. Вътрешността им наситняваме на малки кубчета и слагаме в купа настрана. Самите тиквички пък бланшираме в кипяща подсолена вода. Ето как става това: В по-голяма тенджера кипваме вода и прибавяме чаена лъжичка сол. След това прибавяме половината тиквички ( или колкото побере съда), като водата ще спре да ври. Когато тръгне да завира отново, варим една минута и изваждаме и отцеждаме от излишната вода. 

                           

След това нарязваме на не много ситно кромида и чесъна ( може и на ситно, на чопър, но аз реших да се усеща повече).
Запържваме докато омекне в малко олио, 

                             

 а след това прибавяме тиквичките. Запържваме ги, докато омекнат, а след това овкусяваме с малко черен пипер и сол. ( Не прекалявайте с второто, ако сиренето ви е солено)

                             

Добавяме сиренето и орзото и пържим за още няколко минути, докато фидето набъбне и поомекне.

                             

Накрая прибавяме нарязания на кубчета домат ( за свежест) и рендосания кашкавал. 
Сместа е много креместа и разтеглива от кашкавала, а уханието, което се носи от нея ще ви накара да подпукате плънката още така. :) 
Стърпете се малко и напълнете тиквичките.

                             

Пъхаме ги да се запекат в тавичка, с малко вода на дъното, на 180 градуса за около 30-40 минути или до готовност.


Може да добавите още малко кашкавал преди да ги извадите, така че да се запече отгоре, но според мен така се губи малко от чара на ястието, тъй като твърде често тиквичките се завършват с кашкавал.



Погрижете се да направите плънката си сочна и няма да останете разочаровани от комбинацията на паста, сирена и вкусен зеленчук :)


Аз изядох две само докато снимах :)
Опитайте и вие!


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


2 коментара:

  1. Люси,
    интересна идея за сезонните тиквички.Изглеждат прекрасно с тази плънка.
    Поздрави и усмивки !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Лени! Поздрави от все сърце и на теб!

      Изтриване