СТРАНИЦИ:

вторник, 28 март 2017 г.

Месо в солена саламура / Slow-roasted meat in salt bath



Хем е топло, хем е студено, хем ми се яде пролетно, хем все още имам нужда от нещо питателно. Ето защо днес ще ви предложа една рецепта, която е не просто вкусна, не просто идеална за хапване по всякакви начини, но и нещо, което трябва да си приготвите поне веднъж. Освен  това не е голяма философия за правене, но може би ще ви отнеме малко повече време. Както казват обаче, хубавите неща стават бавно, което обяснява защо ми трябва толкова време да се събудя сутрин :) 
Рецептата пазя от преди четири години, когато се появи във вестника и е на Веселина Казакова под името "Замразен къс" със свински варт. 
Аз я адаптирах леко по мой вкус, с което съкратих и времето за печене значително много. За да не ви държа в неведение обаче, ще ви напиша и нейния варинат в описанието, пък вие може да избирате.


Месото е крехко, невероятно за хапване като основно, за салати, мезета, сандвичи и въобще може да си направите една щедра порция, с която да си изкарате седмицата, дет` се вика ;) Но ето и какво ви трябва:
Необходими продукти:
Около 1 кг месо : немазно свинско или телешко
черен и бял пипер
щипка сол
дижонска горчица
олио

За саламурата:
1 литър вода
1/2 ч.ч. морска сол
дафинов лист


В своята рецепта Веси използва свински врат, но аз имах във фризера няколко парчета останало домашно телешко месо и използвах тях. Измивам и подсушавам хубаво месото, за да се получи хубава коричка при пърженето. Запържвам месото в малко олио от всички страни.


След това овкусявам с подправките и намазвам хубаво с горчицата. (Наистина не слагайте много сол, тъй като ще се потапя после в осолена саламура и ще има достатъчно от нея!)


Прибавям към мазнината, в която съм пържила, две-три чаши топла вода и кипвам за кратко, така че да се отдели от дъното на съда и прехвърлям в тавичка, в която ще печем месото. Хубаво е течността да е на половината на месото. Запечатвам с фолио и пъхам във фурната да се пече първоначално на максимална температура, докато заври, а след това намалявам на около 150 градуса с обдухване. Печем около 3.5 часа или докато месото започне да се разпада при натиск с вилица. В зависимост от големината на парчетата месо, времето за печене ще варира. За най-добър вкус обаче препоръчвам бавно печене на ниски градуси! 


За саламурата: Кипвам водата със солта и дафиновия лист, а след това потапям леко поохладеното месо в нея и оставям да престои няколко минути. 


Веси прави това за 2-3 часа, но за моите парчета бяха достатъчни и няколко минути, тъй като бяха по-малки. 


Солената саламура овкусява по един много интересен начин, като същевременно глазира и месото става неустоимо апетитно.
Набързо искам да спомена и варианта на Веси със свинско: тя овкусява месото с подправките като го оставя във фолио за поне 2 часа в хладилника, а след това го замразява за още 2 часа или за по-дълго, ако се пече след няколко дни. След това го разопакова и го слага неразмразено във фурната да се пече на 100 градуса за 10-12 часа. После го кисне в саламурата още 2-3 часа, като реже месото на филийки.


Аз предпочетох любимия ми вариант, за месо на конци, тъй като е много крехко и става за консумиране под всякакви варианти. Гарнирах с вкусни, печени картофки и прясна салата с лимон, която балансира соления вкус на месото.


Сигурна съм, че тази рецепта ще ви хареса, затова не пропускайте да я опитате, пък виждате, че може да й се насладите и със значително по-малко време за приготвяне.

Ако моите рецепти ви харесват, искам да ви помоля още веднъж да подкрепите с гласа си моя блог в тазгодишните награди на Блоговодител. Номинирана съм именно в категориите за торти и сладкиши, които се старая да изобилстват тук, както като количество, така и като качество. А ето как да гласувате за мен: 
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, от където в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Използвайки фейсбук вписване става много бързо. (Ще трябва да изчакате няколко секунди да превключи отново на платформата за наградите) От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана:
С аромат на ванилия (Най-добър блог със сладки печива и десерти)
- Сладко удоволствие (Най-добър блог с рецепти за торти)
Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".
Благодаря предварително на всеки, който ще го направи, ще сподели публикацията и ще ми помогне да достигна до повече кулинарни запалянковци, които да ме подкрепят! 

Усмихната седмица, приятели! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 

6 коментара:

  1. Това в оригиналния си вариант, предполагам че може да се приготви в slow cooker? Интересно изглежда.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз така мисля, Надежда :) ПОздрави и усмивки!

      Изтриване
  2. Приятно ми е - Веселина Казакова. :) ))
    Много апетитно се е получило месцето, Люси! Ще пробвам и твоя начин на печене.
    Поздрави! Веси

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за хубавата рецепта, Весе :) Прегръдки!

      Изтриване
  3. В момента го готвя, надявам се да ми се получи! :)

    ОтговорИзтриване