Пости по време на пости - може, но диета? Моля, да не изпадаме във фантазии! Всеки път, когато прочета или ми каже някой, че възнамерява да спазва някакви режими по време на подготовката и самите Великденски празници, ме напушва смях, който много наподобява на този на Брад Пит от известната сцена в "Бандата на Оушън" :)
Ето защо, жестоко препоръчвам амбициите за подобни действия да бъдат прибрани в някой по-висок шкаф и да се извадят едва след Великден, когато и времето ще бъде (надявам се) по-топличко, а не като сега - един ден лято, три дена зима, четири дена Чукотка!
Ето защо, следвайки тази философия, реших, че е време за първите проби на нови рецепти за козунаци. Макар в блога вече да имаме няколко доста добри ( виж тук) , стигнах до заключението, че всяка година ще изпробвам някоя нова. Дори да открия перфектната рецепта, съм убедена, че на следващата година ще ми се иска да изпробвам нещо ново. Пусто любопитство и лакомия ;)
Не съжалявам, че го направих и този път обаче. Попаднах на тази рецепта на Мариана Манчева в една от групите във фейсбук и веднага реших, че ще се пробва. Тъй като нейната рецепта е за хлебопекарна, реших да я адаптирам за миксер, като почти не съм променяла нищо в продуктите. Браво, Марианка, и благодаря, че я сподели с нас. Получи се наистина чудесен козунак и определено поставя добро начало на рецептите тази година!
Тя я е описала много добре, но аз ще ви я покажа и стъпка по стъпка в снимки, което се надявам да ви улесни още повече.
Актуализация 2019-та: Преди да премина към рецептата обаче, искам да ви помоля да ми дадете още повече стимул да ви представям винаги добри, изпитани и интересни рецепти, като гласувате за мен в тазгодишните награди на Блоговодител тук - http://kulinarninagradi.com.
Актуализация 2019-та: Преди да премина към рецептата обаче, искам да ви помоля да ми дадете още повече стимул да ви представям винаги добри, изпитани и интересни рецепти, като гласувате за мен в тазгодишните награди на Блоговодител тук - http://kulinarninagradi.com.
Номинирана съм в пет категории:
Категория “Крилце или Кълка”
Категория “Гозбите на баба”
Категория “Бързо и вкусно”
Категория “Жител; на света”
Категория "Топло от фурната" ,
като наградите са най-голямото признание за кулинарни блогъри в България и ще ми помогнат много за бъдещо развитие, ако ги спечелия:
А ето как да гласувате за мен:
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Регистрацията става много бързо и получавате код за потвърждение, който ако не виждате - проверете папка "Спам" :)
. От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.
Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".
. От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.
Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".
( Може да видите стъпка по стъпка гласуването в снимки за потребители на фейсбук тук)
Благодаря предварително на всеки, който ще го направи, ще сподели публикацията и ще ми помогне да достигна до повече кулинарни запалянковци, които да ме подкрепят! Може да го направите и като споделите тази моя публикция във фейсбук!!!
А ето и рецептата:
Необходими продукти:
1 кг пресято брашно
6 бр. яйца
300 г захар
300 мл прясно мляко
180 мл мазнина (смес масло и олио)
1 (42 г) кубче жива мая (или 11 г суха)
кората на 2 лимона
1 с.л. уиски
1 пак. захар с аромат на ром
шоколадови капки за плънка
ядки за украса (орехи и бадеми)
жълтък за намазване
Всички продукти е добре да бъдат на стайна температура и леко затоплени. Започвам като разтварям живата мая в половината от леко затопленото мляко, в което съм сложила една супена лъжичка захар и оставям да шупне на топло.
През това време в миксера разбивам яйцата със захарта на крем. Прибавям ароматите - уискито, захарта с ром и
рендосаните кори от лимон.
След това прибавям около половината брашно, шупнатата мая и остатъка от млякото и разбивам още малко, докато сместа стане като кексово тесто. Сменям накрайника за разбъркване на миксера с такъв за тесто.
Започвам да прибавям от останалото брашно. Прибавих по малко и от мазнината, като след това прехвърлих мекото тесто на плота, който е добре намаслен с олио и го размесвах, докато интегрирах в него и останалата мазнина.
Готовото тесто е много меко и ако не сте с намаслени ръце - лепнещо, но е добре да го оставите така. Мариана го прехвърля в машина за хляб на функция месене, но аз го сложих в миксера и го пусках за по-дълго време на средна степен за месене.
След това го прехвърлих в добре намаслена тава, покрих със стреч фолио, намазано отвътре с олио, а после и цялата тава в торба и го пъхнах във фурната за около час, на 50 градуса.
За това време трябва да удвои обема си ето така:
Готовото тесто изглежда супер пухкаво и на мехурчета. Направо душичка, а как ухае....
Разделям го на две неравни части - по-голяма и по-малка. От по-малката направих един по-малък козунак, който ще ви покажа тези дни. По-голяма част разделих на четири фитила с такива дебелини.
Леко притиснах и поръсих с шоколадови капки, като още от снимките може да видите колко много конци има в тестото. Усуквам фитилите около себе си, а след това и два по два.
Едната двойка завивам на охлювче в средата, а другата около тях, образувайки тази форма. Размерът на тавичката ми е 24 см диаметър, като е добре намазана с олио.
Оставям козунака да втаса още малко - около 20 минути, а след това намазвам с разбито яйце и поръсвам със захар и ядки.
Пека на 150 градуса за около 40 минути, тъй като е по-голям.
За да остане мека кората след изпичане, поставям купичка с вода на дъното на фурната по време на печене и покривам козунака с лист фолио, веднага щом достигне желания от нас загар :)
Не мога да ви опиша нито уханието, нито вкуса от леко разтапящите се шоколадови капки, пухкавата текстура на козунака, нито конците.
За съжаление повечето снимки с по-големи конци не са фокусирани и само тази е що-годе добре, в която се загатва колко много от тях има в него.
И така, ако сте решили да правите първите си проби този уикенд, започнете с тази рецепта, пък после пишете!
И един жокер - утре ще ви представя една невероятно интересна рецепта, която повярвайте ми, не ви се иска да пропуснете ;)
Усмихнати, дебеланчески дни, приятели!
Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!
Люси,
ОтговорИзтриванечудесен е козунака.Все още не съм решила коя точно рацепта да пробвам тази година.Те са толкова много.Но има още време.Времето ще ми подскаже какво точно да приготвя и като меню за Великден.
Поздрави !
Здравей, Лени, и аз още не съм решила и като всяка година празника за мен е по-скоро самата подготовка. Тогава се наяждам с повечето великденска храна, та до празника вече ми е втръснала :) Добре, че има много празници! Усмивки, мила!
ИзтриванеТази рецепта я ползвам от години. Много е сполучлива.Цвета
ИзтриванеОоо... Люси,чудесен козунак!И аз съм на такава вълна.Вчера се борих с една нова рецепта и пак продължавам да търся идеалния козунак.Абе, нещо ме човърка,че може да има и по-добра рецепта.Еми,ще се прави,няма как.
ОтговорИзтриванеАбсолютно същата съм...добре, че има още много за изпробване :) Поздрави, мила!
ИзтриванеАз използвам почти същата рецепта от.много години но с масло 250 гр. Много сполучлива рецепта.Правя го с плънка от карамелизирана захар пр.мляко и орехи!!!
ОтговорИзтриванеЗдравей, Анонимен.
ИзтриванеЩе опитам и твоята рецепта :)
Ох 😃 започна се 😉
ОтговорИзтриванеАма какво си сътворила само Люсинка 😘 то не е козунак … то е чудо 😃
Какъв вид има само! И снимките ти … вълшебни и подканящи 😘
И не ми говори за диети, показвайки подобно нещо!
Отивам да гласувам за теб, че едва сега разбирам за номинациите на Блоговодител 😃
Започна се и още как, Дани! :) надявам се да имаш голям апетит, че скоро няма спиране с изкушенията! Поздрави на теб най-сърдечни, мила!
ИзтриванеЛюси,прекрасна рецепта!Благодаря,веднага отивам и да гласувам :) Но имам въпрос, нямам мощен миксер, нямам и машина за хляб,дали ще стане с месене на ръка или нямам шанс?
ОтговорИзтриванеПоздрави,
Плами
Здравей, Плами! няма причина да не стане и с месене на ръйка, просто ще трябва да му отделиш малко повече време.
ИзтриванеБлагодаря и за гласа от все сърце!
Много ми хареса и от всички публикувани рецепти в интернет, запазвам само Вашата и по нея ще направя козунак тази година.Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря от сърце, Тони! Надявам се да не разочаровам :) Усмивки и поздрави!
ИзтриванеО, започваш с изкушенията, Люси,
ОтговорИзтриванестрахотен козунак - рецепта, изпълнение и представяне ...
Вече се изчерпвам от суперлативи към теб, талантливо момиче!
Голяма прегръдка, още творческо вдъхновение и успех!
Много благодаря, че се отби, Дианка!
ИзтриванеСилна прегръдка и за теб!
Бихте ли пробвали да направите козунак с квас. Става невероятен.
ОтговорИзтриванеЗдравей, Валя! Не съм опитвала такъв досега, но ако имам възможност, ще напарвя :)
ИзтриванеПоздрави!
Люси,направих козунака без много,много да му се старая.Чуден,много мекичък,много вкусен и свърши веднага.Благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеТодорка, много се радвам, че се е получил добре и при вас!
ИзтриванеНай-сърдечни поздрави!
Люси,днес направих първият си козунак в живота по твоята рецепта. Стана страхотен,мек и на конци. Благодаря за страхотната рецепта 😄
ОтговорИзтриванеДа знаеш колко много се радвам, че съм те провокирала да опиташ да напарвиш сама козунак, Стефче. И аз толкова време му се чудех, но няма нищо страшно. Благодаря за оставените отзиви!
ИзтриванеЕто заради такива рецепти не мога да започна диета (шегувам се). Рецептите Ви са страхотни! Тази година за първи път опитвам да правя козунаци. Получиха се и в хлебопекарната и месени на ръка. Понеже не ме бива много в месенето, смятам да замеся тестото за вашата рецепта в хлебопекарна, което маалко ще ограничи желанието на малката ми едногодишна помощница да го разнесе из цялата къща.Благодаря за рецептата! Сигурна съм, че ще стане страхотен козунак№
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Анонимен :) Ще се радвам да се получи чуден козунак, както на останалите, които го опитахме! Благодаря за милия коментар :) Най-съречни поздрави!
ИзтриванеБлагодаря от все сърце, Снежи! С ваша помощ успеха е гарантиран! Усмивки и поздрави сърдечни!
ОтговорИзтриванеИнтересно ми е, шоколадовите капки втвърдяват ли се много след като козунака изстине?
ОтговорИзтриванеТе не се разтопяват толквоа при печенето, но не са и твърди сами по-себе си, така, че са идеални за печива. Поздрави!
ИзтриванеАйде и ще забъркам този козИнак тая година :) но може би ще направя няколко мали :) ,че сме по гостита :)
ОтговорИзтриванеединствено ще променя мазнината :) винаги ползвам свинска мас :) ,ако с олио и масло е душичка със свинска мас става ...ммммм
Поздрави и весели Великденски празници
Благодаря, Дани! Весели празници и сладко похапване!
ИзтриванеНаправих го! За пръв правя козунак и благодарение на тази рецепта стана божествен!
ОтговорИзтриванеБлагодаря :) Много се радвам!
ИзтриванеНямам миксер в момента,дали ще е проблем ако не използвам.
ОтговорИзтриванеНе, няма проблем, малко повече месене, ще му трябва само :)
ИзтриванеПривет! Страхотна рецепта, много благодаря за споделеното. Сега остава да реша и дилемата дали да направя този или козунак по тази рецепта - http://lussisworldofartcraft.blogspot.bg/2015/04/sour-cream-easter-bread-with-chocolate.html. :))
ОтговорИзтриванеИмам един въпрос обаче, какво брашно е добре да се ползва? Аз бих искала да пробвам с пълнозърнесто от лимец, но не съм сигурна за резултата...
Здравей, Нела! Няма да стане козунак на конци с такъв вид брашно, но на аромат и визия може и да се опиташ да го докараш. Ако конците не са ти толкова важни, напарви си този сладък хляб, но не използввай само от пълнозъретсото, сложи и бяло брашно. Поздрави :)
ИзтриванеБлагодаря ти! Ще взема пшенично, надявам се да се получи :) Поздрави!
ИзтриванеЗдравейте, може ли да заменим бялата захар с кафява :)
ИзтриванеМожете да си експериментирате с всяка рецепта, няма как да не се получи нещо вкусно, но не мога да гарантирам за същия резултат, когато рецептата се променя :) Поздрави и усмивки!
ИзтриванеЗдравейте! Козунака на тези температура със вентилатор на фурната ли си пече или без?Благодаря!
ОтговорИзтриванеС вентилатор :) Поздрави!
ИзтриванеБлагодаря! 😊
ИзтриванеВесел празник! Много здраве и късмет на всички от сърце!
ИзтриванеПривет Люси,благодаря за прекрасната рецепта.Тестото става великолепно,много ароматно и с много конци.Това е една наистина много точна и сполучлива рецепта за вкусен козунак.Още веднъж Благодаря Люси.
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че ви е харесала рецептата. Поздрави сърдечни!
ИзтриванеЛюси, здравей!
ОтговорИзтриванеЧудесно предложение отново! От миналата година си бях наумила тази да приготвя козунак с шоколад. Благодаря за рецептата! :) Вече запретнах ръкави и ухае прекрасно.Искам да попитам - как да направя мазнината? :)
Весел празник!
Ирена
Здравей, Ирена!Аз разтопих маслото в микровълновата и прибавих към него олио. Съотношението на двете мазнини ми беше около 70:30, в ползва на маслото :) Поздрави!
ИзтриванеЗдравей, Люси! Дано имаш време да ми отговориш на бързо, точно днес! Бързо въпросче: може ли да заместя уискито с ром например? :) Посре ще споделя резултата!
ОтговорИзтриванеДа, може :) няма проблем! Поздрави!
ИзтриванеЗдрасти, Люси! Със известно закъснение но все пак както обещах, споделям резултата. А той е ФАНТАСТИЧЕН!Дори и майка ми, която е голям критик, остана във възторг от резултата! Щекажа на всички които се колебаят: захващайте се смело! Няма начин да не се получи! Точните съставки в точните пропорции! АРОМАТ!СЛАДОСТ! И най-вече на КОНЦИ! Е тук имам заслуга и аз-постарах се много с месенето изцяло на ръка, без миксери и роботи или хлебопекарни! :) Ти си моят ментор! Бих споделила и снимка ако знаех как...
ИзтриванеМного, ама много се радвам :) Снимка може да ми пратиш най-лесно като съобщение на страничката на блога във фейсбук! Поздрави и много усмивки!
ИзтриванеНаправих по вашата рецепта, но не се опека за 40мин на 150С дори и на вентилатор. Пеках го за час и половина и увеличух на 160С, защото все беше вътре суров. Стана накрая с конци, но прегоря много от вън, въпреки, че го покрих с хартия. Нямам идея защо не искаше вътре да се опича.
ОтговорИзтриванеЗдравей, Анонимен. Покривай по-добре с фолио, то отблъсква лъчите, и е по-добре за покритие при печене от хартията. Всяка фурна е различна, така че десет градуса или пък 20 минути отгоре не е голям проблем за печенето. Поздрави сърдечни!
ИзтриванеУникален козунак! Пробвала съм и други, но този вече ми е фаворит. Благодаря за чудесните рецепти! :)
ОтговорИзтриванеМного се радвам, Роси! Благодаря, че остави отзивите си тук! Сърдечни поздрави!
ИзтриванеСтана страхотен! Една идея повечко мазнина замина покрай омесването и оформянето. Като за начало направих половин доза, да не ме яд ако се издъня. Планирам тези дни, обаче, да избухна направо с двойно количество. И колегите в офиса много го харесаха!
ОтговорИзтриванеМного се радвам, Елена :) Избухвай ..и аз днес ще го направя с цял ден козуначеправене :) Поздрави и усмивки!
ИзтриванеМного благодаря и сърдечни поздрави!
ОтговорИзтриванеАко нямаме такъв миксер ще стане ли на конци ако се доомеси на ръка. Има ли някаква техника в този случаѝ?
ОтговорИзтриванеЗдравейте! ще стане ,ако се меси и на ръка, но е добре да се меси по-дълго време и да имитирате месейки начина на теглене на самото тесто, за да може да сте образуват хубави конци. Имам и други рецепти в блога за козунак, които е с месене на ръка и стават също така. Поздрави от все сърце!
ИзтриванеБлагодаря много!
ИзтриванеЗдравейте Люси, супер рецепта. Аз ги плета на 4-на плитка по-втория вариант, много лесно и красиво. http://www.cookwithasmile.com/лесни-плетки-за-козунак/
ОтговорИзтриванеЗдравей, Непознат :) не знам дали линкът е към блог или твоят блог - козунаците са страхотни, както и самия блог! Правила съм и тези плетки, като имам няколко непубликувани идеи още от миналата година. Скоро ще дойде време а се вихрим пак ;) Поздрави от сърце!
ИзтриванеНаправих ги. Станаха страхотни! Светли празници!
ОтговорИзтриванеМного благодаря за оставените отзиви ;) Поздрави и весели празници!
ИзтриванеЗдравей, Люси. Днес направих козунака.Какво да кажа - аромат, конци, уют.... Сърдечно благодаря за рецептата. Почти всеки ден правя хляба без месене, а с твоят козунак ще посрещам всеки Великден. Пожелавам ти прекрасни празници!
ОтговорИзтриванес поздрав, Валентина :)
Много ти благодаря за оставените отзиви, Валентина :) Радвам се, че си доволна - това е най-важното :) Поздрави и светли празници!
ИзтриванеЛюси, тази година и аз изпробвах рецептата. Всички вкъщи останахме очаровани от резултата. :) Определено ще повторя! Рецептите ти са страхотни!
ОтговорИзтриванеПоздрави, Ели
Благодаря, че ми писа с отзив за рецептата, Ели! Много се радвам! Поздрави най-сърдечни!
ИзтриванеЗдравей Люси,прекрасна си,влагаш сърце във всичко което правиш.От това уханно тесто може ли да направя мъфини за детския Великденския базар? Трябва ли да промяна нещо? Моля за отговор и благодаря предварително :)
ОтговорИзтриванеЗдравей, Мими. Аз не бих променила нищо освен времето за печене. Тестото е уникално. Ще се убедиш. Поздрави и весели празници!
ИзтриванеЗдравей Вълшебнице😊,прекрасното тесто става ли за козуначени мъфини?
ОтговорИзтриванеПривет, Анонимен. Че защо да не стане ;) Поздрави!
ИзтриванеСтрахотна рецепта.Подходяща е и за начинаещи,щом на мен ми се получи.Много благодаря! :)
ОтговорИзтриванеМного се радвам и благодаря за оставения коментар :)
ИзтриванеБлагодаря Ви за чудесната рецепта! <3 Най-хубавите козунаци, които съм правила! <3 Разделих тестото на три и направих козунак с локум, с парченца шоколад и без пълнеж. И трите вида станаха умопомрачително вкусни- мекички, пухкави, направо душички! <3
ОтговорИзтриванеБлагодаря за оставените отзиви, Таня. Много ме зарадвахте! Бъдете живи и здрави!
ИзтриванеЗдравейте - изпичането при 150 градуса - каква програма . Долно , Горно+Долно , Вентилатор
ОтговорИзтриванеПека на двата реотана с вентилатор
ИзтриванеМного лепкаво стана моето тесто, а мерих всичко с кухненска везна. Трудно ги оформих поради тази причина. Пекат се вече и миришат божествено. Сигурно и на вкус ще са супер.
ОтговорИзтриванеНадявам се да ви харесат :)
ИзтриванеЗдравей, Люси! Направих козунака по твоята рецепта тази година и стана невероятен, много вкусен и на конци, както го обичаме. Следвах рецептата стъпка по стъпка. Мисля да направя рецептата и с агнешкото :). Изглежда много вкусно 😋Светли празници на теб и твоето семейство, бъдете здрави ! ❤️
ОтговорИзтриванеБлагодаря от сърце, Анонимен. Надявам се всичко да е станало много вкусно <3 Поздрави и усмивки!
ИзтриванеМного сполучлива рецепта! Ползвам я от години, винаги се получава страхотен!
ОтговорИзтриване