СТРАНИЦИ:

петък, 22 януари 2016 г.

Сиропирани сладки с ядки "Жасмини" / Jasmine flower cookies / Yasemin çiçeği tatlısı tarifi


Забелязвате ли как ви лансирам най-пипкавите рецепти към края на седмицата. Сакън да не ви оставя да си почивате събота и неделя. Явно смятам, че няма по-хубаво занимание от това да прекараш почивните си дни, развивайки творческата си страна, вихрейки се я кухнята, докато домочадието кръжи около вас, облизвайки се предварително. 
Има нещо много идилийно в зимните уикенди! Навън е толкова студено, че идеята за топли ватирани чорапи, чай и мързелуване на дивана изглеждат като единственият логичен избор. Но както и желанието за хапване на вкусна и домашно приготвена храна. Ето така например дълго отлаганите от мен рецепти започнаха да се материализират една след една, след като минусовите температури навън ме убедиха, че сега е точния момент да се отдам на "цапане и кляпане" в кухнята.
Такава е и днешната рецепта и макар самата тя да не предизвиква много безпорядък, определено изисква малко време и концентрация, докато създаваш един по един тези невероятно вкусни и красиви сиропирани сладки "Жасмини".


Още щом ги видях се влюбих в тях, но почти веднага си помислих, че сигурно е супер досадно за изработка. След като прегледах изпълнението стъпка по стъпка обаче, се оказа, че изобщо не е такава съклетия. Даже стават сравнително бързо, веднъж след като им схванеш цаката. 
Като вкус какво да ви кажа - представете си тънка тестена коричка, в която има сърцевина от топка от млени ядки, захар и аромати, всичко това отново окъпано в лепкав захарен сироп. Мммммм...е единственото, което може да ви опише за какво става въпрос.


Използвах тази рецепта тук, в която има и клипче стъпка по стъпка, от която се учех. В нея обаче има някои особености, които забелязах в процеса на правене. Но знаете - аз тайни не пазя и ще ви разкажа всичко. За да съм максимално коректна обаче ще ви напиша рецептата, както е в оригинал, а моите промени като бележки. Ето я и нея:

За тестото:
250 г брашно
1 яйце
4 с.л. разтопено масло
щипка сол
1 с.л. розова вода (друга есенция)
75 мл вода
За плънката:
500 г бадеми (други ядки)
250 г захар
1/2 ч.л. канела
4 с.л. разтопено масло
1 с.л. сладко от кайсии (друго)
1 с.л. портокалова вода (друга есенция)
*аз сложих и няколко нарязани фурми

Преди да започнем искам да уточня, че спазих пропорциите на рецептата, но избрах да направя по-малки топчета плънка. (затова и ми остана от нея) Исках сладките да са по-фини и затова се спрях на този вариант. Освен това тестото ми се видя доста малко, което наложи на два-три пъти да отлепвам едната от другата част и да ги разточвам наново, докато направя тази бройка. Ако искате повече бройки, съветвам ви да удвоите дозата.

За тестото сипваме пресятото брашно в съд и правим кладенче. Слагаме вътре яйцето, маслото и солта и есенцията. По рецепта е с розова вода, но макар да съм готвила с нея, този път нямах под ръка. замених с ванилия. (Ако искате да си я направите с розова вода, можете да купите от някои магазини за български сувенири, но поискайте от тази вода, която е годна за консумация, тъй като има разлика.)


Започваме да разбъркваме като постепенно прибавяме от водата и омесваме, докато получим средно твърдо, нелепнещо тесто. Увиваме във фолио за свежо съхранение и оставяме да почине половин час или докато направим плънката.


За плънката по рецепта се използват 500 г бадеми, които първо варим за около 5 минути, след което по-лесно ги обелваме. Обелените бадеми се запичат в тавичка във фурната, докато порозовеят. 
Аз нямах чак толкова и използвах микс от ядки с орехи, бадеми и други. Добавих и няколко нарязани фурми. 

Всички ядки се слагат в блендер заедно със захарта и се смилат.


Мелят се докато станат много ситни (не и при мен, моят блендер не е много мощен). Прехвърляме ги в купа и слагаме останалите продукти: разтопеното масло, сладкото, канелата и есенцията - при мен ванилия.

                  

Захващаме се с тестото. Разделяме го на две равни части.


В оригиналната рецепта се слага хранителна боя към едната част, за да се оцвети в по-тъмно. Аз исках да използвам естествени продукти, затова разбърках малко тъмно какао с вода на плота и започнах да меся половината от тестото. Този вариант е малко по-трудоемък, тъй като е важно да не развалим структурата на тестото и да месим, докато интегрираме какаото изцяло и равномерно, но пък аз съм упорита :)
Разточваме бялото тесто на тънък пласт и отгоре поставяме и разточеното какаово тесто ето така:


Изрязваме квадратче и го цепваме така на кръст. В клипчето може да видите, че дамата има специална формичка, но ние дето си нямаме, ще го правим на ръка. В зависимост колко големи искате да бъдат сладките, толкова големи трябва да бъдат и квадратчетата. На мен ми трябваха два-три опита, докато си намеря перфектния размер с горе-долу около 5-6 см страната.


Поставяме топче в средата на тестото и завиваме в едното крайче към центъра, а след това прищипваме с пръсти двата останали края образувайки листчето на цветето. По тази начин процедираме с другите. "Запечатваме" върха с ядка, захарна перличка, а може и само с клечка за зъби, която ще махнем след печенето.


След печенето може да поставите перличките отгоре, тъй като от топлината те ще се стопят.
Самите сладки редим върху хартия и печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за няколко минути.


По рецепта готовите сладки се заливат с леко затоплен мед, но си направих лепкав захарен сироп от вода, захар и малко изстискан портокалов сок за аромат.
Сладките определено не са нещо, което ще направите за 5 минути, но бъдете сигурни, че ако искате да впечатлите някого (че дори и себе си) и сте готови да вдигнете летвата на кулинарните си способности - това е рецептата за вас.
А за вкуса - какво да ви кажа. Хващате сладката с два пръста, пъхате в устата и казвате.......ммммм!




Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Благодаря ви, приятели! 

22 коментара:

  1. Както винаги, сте оригинална и изчерпателна!За мен е удоволствие да следя блога Ви!Желая Ви нови вдъхновения,за радост и удоволствие на нас,почиващите и разтоварващите се в кухнята.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от все сърце за милите думи! Изключително съм щастлива, че рецептите ми се четат от такива хора като теб! Усмихната и много вдъхновена седмица!

      Изтриване
  2. Вкусно и красиво! Напомня ми за - Цветята на малката Ида! Музика и цветя!

    ОтговорИзтриване
  3. Люси, страхотна си!! Прекрасно изглеждащи, интересни и сигурна съм много вкусни сладки!! Трябва да завиждаме на близките ти хора за късмета, който имат с теб (благородно, разбира се :) ).
    Прегръдка, миличка и топъл, уютен уикенд!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за думите, Руми! И покрай теб не остават без вкусотии! благодаря ти, че намина :) Да е забравиш да се почерпиш!

      Изтриване
  4. Невероятни! Благодаря ти за постъпковите снимки, Люска, но честно казано аз така не бих могла да ги издокарам на вид. Просто си вълшебница, това е!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Кате! сигурна съм, че ще се справиш! Да не мислиш, че можеш да заблудиш някого, че има нещо, което не умееш в кухнята ! Усмихната седмица, мила!

      Изтриване
  5. Люси, голяма вълшебница си!!!
    Прелест си сътворила!
    Поздравления, момиче хубаво!
    Прегръдки и усмивки! :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Хриси! Аз напоследък нямам никакво време, но вместо да направя нещо за пет минути, пак залитам по такива рецепти. Но така е с готвенето - трябва нещо да те грабне и вдъхнови, а тази рецепта пределно е такава! Поздрави, мила!

      Изтриване
  6. Е,Люси просто нямам коментар!Изключителна,вълшебна-не,намирам слова за да изразя възхищението си от теб!Прекланям се пред уменията ти!!!Snejana Mitseva

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Снежи! Изключително съм поласкана от думите ти! Почерпи се с тези сладки, макар и виртуално! Поздрави от сърце!

      Изтриване
  7. О! Люси, взе ми ума с тези сладки! Така ти се радвам, сладурано! Страшно много!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Йоли! За мен е чест! Дано някога успеем да се видим лично и да ти кажа какво вдъхновение си ти за мен!

      Изтриване
  8. Почти не ям сладко, но тази рецепта ще се пробва :)

    ОтговорИзтриване
  9. От къде ги измисли тез пък сега Люсииии, много са симпатични.
    И си много права за уютните зимни почивни дни, кефя им се и аз:))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веселка, не съм ги измислила аз, но определено ме грабнаха от пръв поглед.Радвам се, че и при теб е така! Усмихната и уютни зимни дни, мила!

      Изтриване
  10. Страхотни красоти.

    ОтговорИзтриване
  11. Красота. Като всички останали. Пробвала съм други сладки и на вкус са много добри. Сега се спрях на жасминките,но да попитам' Ще са ми необходими след 3 дни,но само днес имам време за да ги направя. Ще се отрази ли на вкус и външен вид? Кога да ги сиропирам? Предварително благодаря.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. Мисля, че може да ги напарвиш и по-рано, а да ги сиропираш по-късното, макар аз винаги да препоръчвам обратния варианат. Да се заливат със студен сироп, тоест той да се прави по-рано. Поздрави!

      Изтриване