СТРАНИЦИ:

понеделник, 12 октомври 2015 г.

Пиле с бяло вино Шардоне / Chicken in white wine chardonnay


Ах, понеделници! Понякога самото им име звучи по-пагубно от зъбобол със заушка.! Дори със самото ставане от леглото имаме задачи (обличане, миене и т.н) преди да тръгнем по задачи! 
За капак на всичко винаги виждаме някой "очарователно" енергичен тип, който сякаш е излязъл от сутрините на американски филм. Сещате се, там хората стават и отиват на фитнес преди работа или тичат в парка, правят си богата домашна закуска от бъркани яйца и други холестероли, четат вестници и спокойно си пият кафето, чак след което тепърва пътуват до работното си място, където пристигат в осем например. Аз смятам, че на това трябва да му викат американската мечта!
Та срещата с такива morning persons за мен винаги е като среща с липсващото звено. Толкова са приказливи и дори се шегуват още рано сутрин, че умът ми не го побира! 


И след като сме приключили със служебните си задачи за деня, най-сетне се отправяме към вкъщи за ...още задачи. Ами, да...в повечето случаи вечерята не се прави сама, макар и да съм и давала множество шансове да ме убеди в  противното.
Често прибягвам до разни аламинути или каквото има в хладилника, но съм забелязала, че понякога това още повече може да увеличи изтощението на Понеделника. Затова имам ново правило - в понеделник събирам сили и се глезим, че сме избутали новото начало с нещо наистина вкусно, като награда за положените усилия!
Забелязала съм, че този ден е най-голямата блъсканица пред готвените ястия в супер маркетите, защото хората все пак искат да хапнат нещо вкусно, но денят направо ги е изцедил. Аз ви предлагам една зареждаща рецепта, която ще направи днешния понеделник много по-ароматен, вкусен  и топъл - Чудесното пилешко с бяло вино "Шардоне".


Една страхотна рецепта, подходяща за сезона, за цялото семейство и подходяща да си поркате от виното, докато си готвите! 
Но ето и самата рецепта:
Необходими продукти:
3-4 пилешки бутчета
120 г бекон
250 г гъби печурки
500 мл бяло вино шардоне
250 мл течна сметана 
1 глава лук
4 скилидки чесън
сол/ черен пипер / магданоз
зехтин

Нарязваме бекона на филийки ето така.


В съвсем малко зехтин го запържваме до получаването на хубав загар и го изваждаме


В ароматизираната от бекона мазнина запържваме бутчетата, които предварително сме измили, подсушили и овкусили със сол и черен пипер.


След като и те получат хубав загар от всички страни, ги изваждаме при бекона. В същия съд доливаме малко зехтин (или предпочитаната от вас мазнина) и запържваме нарязаната на ситно глава лук, а след като лукът стане прозрачен, добавяме и чесъна.


Прибавяме гъбите и разбъркваме няколко пъти, докато и те се запържат леко. (По този начин скъсяваме значително времето за готвене на цялото ястие, което е в наш плюс по понеделнишки )



В подходяща тавичка разпределяме бекона, гъбите и бутчетата. Доливаме  виното.

Покриваме ястието с алуминиево фолио и пъхаме във фурната да се пече на максимална температура, докато заври.


След като заври, намалете температурата на около 160 градуса и оставете да къкри съвсем леко за около половин час (Проверете месото да видите дали е готово, трябва да се отделя лесно от кокала). Когато е готово, прибавете една чаша сметана и пъхнете във фурната за още десетина минути.


Сервирайте ястието поръсено с нарязан магданоз за свежест и чаша вино за настроение.


Сигурно си представяте какъв невероятен аромат се носи, 



но аз ви предизвиквам да се убедите сами, като го направите! 




Успешна и усмихната седмица, приятели! 


Харесва ли ви тази рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Благодаря ви, приятели! 

21 коментара:

  1. Хубав загар има пилешкото ти, Люси! А с този бекон е било и много ароматно, предполагам!
    Вкусен понеделник!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Права си, Габи! Тоз бекон прави цяла магия с ястието! А аромата на виното също не остава скрит! Сърдечни поздрави, мила!

      Изтриване
  2. Малеее, как няма да споделя тази рецепта! На 5 места най-малко!
    Чудесно предложение, Люси, точно ми се вписва в представата за здравословно хранене. Убийствени снимки, направо ми потече... виното :)
    Съвсем скоро ще приготвя ястието.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Даре, прекрасна си! Аз ако можеш, веднага бих ти наляла и сипала в чинийката, пък и приказката ще ни тръгне - сигурна съм! Но аз ще взема да го гарнирам с една от твоите франзелки :) Прегръдка, мила!

      Изтриване
  3. Iskam da popitam prez zqloto vreme li se pe4e s alominievoto folio?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте,аз го пека под фолио през цялото време, но вие ако искате можете да го махнете накрая, ако искате да е още по-запечено! Поздрави!

      Изтриване
  4. Запреглъщах на мига,Люси,идеална гозба,с чаша винце е перфектния вкусен финал на някоя студена вечер!Хубава есен с повече усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце, Роси! Пожелавам ти същия вкус и уют, в невероятна компания! Прегръдка!

      Изтриване
  5. Страхотно пилешко, Люси! Ще пробвам! Целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Петя! Ще се радвам да ви хареса! Поздрави от сърце!

      Изтриване
  6. Богато и вкусно ястие!
    Хубава седмица, Люси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Инче! Усмихната седмица и на теб!

      Изтриване
  7. Точно по наш вкус, Люси! Много ми хареса!
    Поздрави и прекрасна седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Хриси! И аз ти пожелавам спокойна и ползотворна седмица!

      Изтриване
  8. Здравейте Люси! Поздравления за прекрасната рецепта.Облизахме си пръстите!Ястието сготвих изцяло на котлона в голям тиган с капак.Пропуснах бекона, защото нямах в наличност, но въпреки това вкусът беше неустоим! Използувах два броя пилешки гърди и две свински пържоли с кокъл, също добавих мащерка.Желая ви Честита Нова Година, пълна с творчество и вдъхновение!
    Даниела Смит

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Дани! Радвам се, че рецептата ви е харесала толкова - на тиган звучи също толкова вкусно, дори и без бекона! Благодаря, че ми писа и остави своите впечатления за рецептата! Пожелавам и на теб една успешна и щастлива нова година!

      Изтриване
  9. Здравей, Люси! Снощи приготвих пилешките бутчета по тази рецепта. Е, просто останах без думи, момиче :) ти направо ме съсипа, такова удоволствие изпитах! Както се казва:"Ядеш и ревеш, защото свършва". Невероятно вкусно, пилето се топи в устата. Получаваш коремен оргазъм :D :D Прекрасна си. Благодаря, изключително много за рецептата. Поздрави, Гергана

    ОтговорИзтриване
  10. Звучи и изглежда мнооого вкусно. Ще я направя още тази седмица и няма да чакам чак до понеделник.

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря за хубавата рецепта! Адмирации.

    ОтговорИзтриване