Дойде време и за последния пост от тортената фиеста, посветена на Люсенските празници, или иначе казано - Честит рожден ден на мен! Да, точно така, днес ставам с една годинка по-голяма, и реших, че има само една торта, която може да почете този празник, както трябва, и това е не друга, а великолепната - Фереро Роше.
Ако има торта, която смятам, че отразява моя вътрешен свят (ако въобще това е възможно), то това най-вероятно е тази изискана и приказна на вкус и визия торта!
С нея слагам край и на тортената поредица, която посветих на рождения си ден и следващият ми пост ще бъде нещо соленичко ( ама не обещавам :) ).
Тортата оформих да прилича на кралска корона, с което лъвицата в мен, сигурно "несъзнателно", реши, че е подходящо да се накичи :)
Истината е, че не веднъж съм ви разказвала, че реалността не е любимата ми част от живота, затова и хобитата ми са често свързани със сфера, доста далече от нея. За да хвърля малко повече светлина за тази част от живота ми, смятам, че е удачно да ви разкажа за едно от любимите ми преживявания - Елфическия фестивал, който се провежда всяка година в Холандия.
За някои хора, това може да е място на откачалки, които сигурно си нямат друга работа. За мен това е място, където срещаме много сродни души, които превръщат света в малко по-магическо място. Всеки от тях е творческа натура, която може цяла година да е затворена в офиса на някое престижно работно място, но вечер да се прибира за да подготвя с усърдие костюма си за следващата годишна среща.
Едва ли мога да ви обясня каква е атмосферата да се разхождаш сред толкова много хора (и орки, и джуджета, и назгули :) )
Както много други прекрасни събития, и това споделих с моята прекрасна сестричка - Мими, която се спука от смях, когато видя развълнуваната ми физиономия при репликата "ОМГ, Роханец на хоризонта :)"
За малко да си разлея медовината :) Но все пак това не е нещо, което една милейди може да си позволи.
Разхождайки се в този магически свят, където на близката поляна се разиграват битки,
а някои просто си почиват или готвят, осъзнаваш, че може би все още е останало мъничко магия на този свят. И за да не протаквам много рецептата, ще публикувам останалите снимки от галерията на фестивала в края на поста :)
И така, време е да премина към самата рецепта, която е една от най-лесните, които съм правила, но изглежда най-ефектно!
А сега - необходимите продукти :) :
Необходими продукти:
За блатовете:
5 яйца
7 с.л. захар
2 с.л. какао ( аз сложих малко повечко :) )
2 с.л. брашно
2 ч.л. бакпулвер (равни)
200 г млени лешници
За крема:
200 г меко масло
200 г шоколад
5 с.л. Нутела
14 малки вафлички с лешников крем
и запекох в сух тиган, докато заухаят прекрасно :)
След това ги накълцах в чопър на много ситно :
Следващата стъпка е да разбием яйцата със захарта до пухкава смес, като започвам последователно да добавям брашното, какаото, бакпулвера и лешниците (като отделяме малко, за украсата) .
Разпределям сместа в две тавички с диаметър около 20 см, подмазани и застлани с хартия за печене на дъното.
Печем блатовете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около половин час или до готовност:
Оставяме блатовете да се охладят и се заемаме с приготвянето на крема. За него ще ни трябва шоколад и често ме питат какъв използвам. Харесвам този много достъпен вариант на черен шоколад от Кауфланд, но този път комбинирах и с един млечен, за да омекотя вкуса:
Разтапям шоколада на водна баня в купа, а в друга купа - разбивам маслото.
Започвам да прибавям постепенно от леко охладения шоколад (за да не разтопи маслото), лъжица по лъжица.
След това прибавяме и начупените вафлички. Спрях се на тези, те са доста мънички, затова и бройката им е голяма:
Разбъркваме ги хубаво с крема,
а след това прибавяме лъжица по лъжица от
Господаря на течните шоколади - Нутела!
След като кремът е готов, преминаваме към сглобяването на тортата. За целта разрязваме блатовете на половина по хоризонтал. Започваме да редуваме блат, крем, блат, крем
и така докрай, като измазваме и отвън.
Докато маслото още не е стегнало, можете да поръсите стените на тортата с малко от смлените лешници:
И защото тази торта е уникална сама по себе си, не се нуждае от голяма украса, освен златото на изкусителните бонбони "Фереро Роше" :
Приберете тортата в хладилника, за да стегне, но имайте предвид, че кремът е на маслена основа. Това означава, че ще трябва да оставяте тортата няколко минути на стайна температура преди сервиране, за да може да омекне.
Често хората забравят това и консумират тези торти директно от хладилника, като след това ги намират за сухи.
Бях толкова запленена от собственото си творение, че не можах да спра да снимам, и да ям :)
Ето защо и последната част от поста е обещаната галерия :)
Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !
Харесва ли ви публикацията рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!
Прекрасна торта, Люси!
ОтговорИзтриванеСтрахотни снимки!
Поздрави!
Благодаря ти, Aura! Сърдечни поздрави!
ИзтриванеЗдравей Люси, правила съм тази торта и е униккалнаа!Скоро имам рожден ден и искам това да е тортата, но ще имам 17, 18 гости:) въпросът ми е мога ли да удвоя продуктите, за да стане по- голяма или трябва да направя две торти и ако може в какъв размер тавичка да пека блатовете за такова количество парчета...28см. Или....Много благодаря предварително за вниманието!
ИзтриванеПривет, Деси! Надявам се не съм закъсняла, тъй като бях в отпуска и сега сядам да отговарям на запитвания и коментари. За толкова голяма торта, от 28 см, бих препоръчала направо тройна доза. Но мисля, че и две малки торти ще ти стигнат, тъй като ще ти е по-лесно да ги направиш, пък и може и парчетата да са малки, но тортата знаеш, че е тежичка и си наяжда, пък камо ли за десерт след обилен празник. Така ще си спестиш пари от продукти. По-добре две по-малки торти, които да се ометат, без да остава нищо за после ;) Поздрави и усмивки!
ИзтриванеЧестит Рожден Ден от мен :)
ОтговорИзтриванеЛюси, желая ти още много приказни изживявания, да запазиш детското в себе си, да продължаваш да се вдъхновяваш и да твориш все така привлекателни за окото и небцето рецепти!
Весел празник :)
Благодаря ти от сърце за милите пожелания и думи, Виктория! Радвам се да споделя празника си с теб! Прегръдка!
ИзтриванеЕми честит ти рожден ден, Люси!
ОтговорИзтриванеТаман щях да кажа да се спреш с тия торти, че само примлясквам, като отворя тук!
Бъди жива и здрава и все такава симпатична "откачалка". Всички сме си посвоему откачени, но какво лошо има - щом ти носи приятни емоции това изживяване - отдаваш му се и се наслаждаваш, пък и не пречиш никому. Интересен магически фестивал. Спуках се от смях, като си те представих сериозна в някой офис, а какви мисли ти се въртят в главата, а :) Голяма си скица, да знаеш, ама ти отива!
А тортата - приказна е и тя и наистина подходяща - и аз така си избирам и своите и тези за останалите хора, за които правя - трябва да ми импонират с човека, иначе не става! Да усетя, че си е "моята" торта.
Варианта ти за Роше изглежда ужасно лесен и вкусен и да знаеш, че ще се възползвам!
Прекрасно изкарване ти желая!
Весела, от къде да започна да нареждам благодарности - за пожеланията, за това, че ме приемаш каквато съм :) , за милите думи, за приятелството, което усещам в теб! Благодаря, благодаря, благодаря! Силна прегръдка!
ИзтриванеИмаш я!
ИзтриванеЧестит рожден ден, Люси!
ОтговорИзтриванеБъди жива и здрава! Все така ни готви вкусни нещица и най- вече торти.
Тази торта обезателно ще я пробвам при първа възможност и повод, защото изглежда доста специална.
Поздрави и прегръдки!
Благодаря ти от сърце за искрените пожелания, Габи! Ще се радвам да опиташ тази торта и да споделиш впечатленията си :) Поздрави!
ИзтриванеЛюси, Люси, честит рожден ден! Толкова ти отива елфическата атмосфера! А тортата.... тортата е жестока! Пожелавам ти вълшебен празник!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Катя! Надявам се да се почустваш "почерпена" от нея, защото все пак "дойде" на моето виртуално парти! Изпращам ти най-искрени усмивки и прегръдки!
ИзтриванеЧестит рожден ден!Тортата е страхотна,а за фестивала ти завиждам благородно-сигурно е невероятно преживяване!
ОтговорИзтриванеЗдравей Юлия, наистина ти благодаря за поздрава, и да - фестивалът наистина е нещо, което дори снимките не могат да опишат! Пожелавам ти да имаш възможност да присъстваш на такова събитие някой ден, както и ти желая много здраве и щастие!
ИзтриванеМило, красиво момиче, пожелавам ти цялото щастие на земята, много любов, много красиви и хубави емоции и още мнооого последователи, защото блогът ти е МНОГО вкусен! Тортата е невероятна, твой стилска! ;)) И много мой :) Непременно ще я опитам и то с домашен шоколад. А за снимките нямам думи! Прегръдки и наздраве!
ОтговорИзтриванеАни, мила ми, Ани, какво да ти кажа, след тези прекрасни пожелания, освен едно огромно благодаря! Всичко да ти се връща стократно ! Радвам се, че с е"отби на моето парти", заповядай една чаша хубаво вино и да вдигнем наздраве :) Прегръдка!
ИзтриванеЧестит рожден ден,Люси!
ОтговорИзтриванеПожелавам ти и занапред да се отдаваш на хобитата си така пълноценно и с удоволствие !
Бъди здрава,щастлива и много обичана!
Тортата е страхотна,поздравления!
Роси, благодаря ти, че "дойде" на партито :) Заповядай едно голямо парче! Благодаря ти и за милите пожелания, наистина ми донесе много радост! Прегръдки!
ИзтриванеВъзхищавам ти се как с толкова прости продукти създаваш шедьоври! Наближава годишнината от сватбата ми, мисля че е точното време да направя тази торта :)
ОтговорИзтриванеВаня, тази торта наистина е чудесна за годишнина, надявам се да ви хареса и да споделиш отзиви. :) Сърдечни поздрави!
ИзтриванеЛюсинка, да си жива и здрава, все така себе си и все така преркасна! Направо се потопих в един толкова нереален и красив свят, благодаря ти! А тортата... Тортата ще опитам да приготвя някой път и аз, просто ми взе ума - за пореден път! Прегръдки. ;)
ОтговорИзтриванеП.П. И... може да си провериш пощата, досадила съм ти. :)
Гери, ако има някой, който да оцени тези магически местенца в Света, то това несъмнено си и ти!! Радвам се, че ти харесва и тортата, а пък ти благодаря най-искрено за пожеланията <3 Много усмивки и прегръдки ти изпращам!
ИзтриванеИзключително! Благодаря! Бъди щастлива!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти и аз, Дария! Сърдечни поздрави!
ИзтриванеЧестит рожден ден, приказна феичке! Желая ти животът ти да е пъстър и вълшебен като в приказките и да ти е цветно пред очите! Бъде все така неподправена и интересна, бъди здрава, твори със същото това щуро и прекрасно вдъхновение! Невероятна торта, страшно допълва цялата публикация и повода! Поздрави и наздраве. Аз бих се почерпила не с 1, а с поне 2 парчета от вълшебната ти торта :)
ОтговорИзтриванеИзключително много ме трогнаха думите ти, Пламена! Не мога да кажа нищо друго освен едно ОГРОМНО : Благодаря! Чувствам истинско приятелство в думите ти и ще си ги запазя, тези прекрасни пожелания в сърцето си, колкото се може по-дълго! И аз ти пожелавм от сърце, много здраве и късмет на теб и любимите ти хора! Прегръдки!
ИзтриванеЧестит рожден ден! С пожелания за много здраве, щастие, много късмет и сбъднати мечти!
ОтговорИзтриванеТортата е прекрасна, лесна за изпълнение и с достъпни продукти.
Снимките от фестивала са приказни, а ти си като принцеса:-)
Благодаря ти за пожеланията и за милите думи, мила! Споделям празника си с теб и ти изпращам много усмивки и пожелания за здраве и щастлив живот!
ИзтриванеЗдравейте, Люси!
ОтговорИзтриванеОтдавна се каня да Ви пиша и да изразя своето възхищение:)
Наистина сте чудесна, продължавайте все така!
Също така искам да попитам няколко въпроса - искам да приготвя тази торта за годишнината ни с моята половинка, но ме притеснява да не е прекалено сладка и тежка ? Ако е така би ли могло да се пропуснат вафлите?
Отделно имам тавичка за торти, но е с дм. 26, искам да попитам дали става да я направя в нея? Не мога да намеря с толкова малък диаметър, 20, каквато ползвате..
Здравейте Анонимен, благодаря ви, че следите блога и ви допадат рецептите, с радост следя всеки коментар :) Тортата е наистина тежичка, но причината за това са ядките и шоколада, а не толкова вафлите. Според мен вафлите са много важна част за да наподобява вкуса на бонбоните, но дали ще ги използвате е вашо решение. Аз също избягвам тежките торти, но решението ми към тях е просто - по-малки парчета. Що се касае формата за печене - има вероятност при тези размери да станат само два блата ( или най-много три), но не съм опитвала. Бих искала да се презастраховам, тъй като често хората правят промяна-две в рецепта, и после негодуват, че не са получили същия резултат. Естествено има и хора, които харесват техния вариант повече - за мен е важно да съм изчерпателна и да мога да помагам винаги, когато мога :) Не зная от кой град сте но такива тавички могат да се намерят в Метро, Джъмбо или магазини продаващи хартиени и алуминиеви изделия. Пишете ми отново, ако имате още въпроси! Желая ви усмихнат ден!
ИзтриванеБлагодаря за отговора :)
ИзтриванеПо принцип няма проблем да си набавя формите с дм. 20, но се притеснявам, че тортата ще е прекалено малка.
В неделя искам да направя друга от вашите торти - Руската черно-бяла, за около 10 човека.
Както вие казвате, не обичам и аз да експериментирам, когато става въпрос за приготвяне за първи път на нещо толкова трудно като торта :D
Евентуално компромисен вариант дм. 24, става ли?
Привет отново Анонимен :), тортите може да са малки, но са височки, което прави достатъчно рязаното на тънки парчета. Това разбира се отново е въпрос на вкус :) Руската торта вече доста хора я правиха и мисля, че бяха в по-голям размер, така че мисля, че тези размери ще свършат работа при вас :) Поздрави!
ИзтриванеЛюси, честит рожден ден!
ОтговорИзтриванеБъди благословена и щастлива! Желая ти от сърце много здраве и късмет! И магията да съпътства живота ти! :)
Тортата ти е невероятна, както всичко в блога ти!
Весел празник!
Благодаря ти от сърце, мила ми Тили! Пожелавам ти всичките ти пожелания за мен да ти се върнат стократно! Силна прегръдка и благодаря, че се отби на виртуалното ми парти :)
Изтриванекакво да напиша...............
ОтговорИзтриванеЛюбов от пръв поглед.............
Това е "МОЯТА" торта и с нетърпение ще чакам момент да я опитам !!!!
Честит рожден ден и винаги запази детето в себе си!!!
Прекрасен фестивал,жалко,че не мога да се насладя на живо!
Благодаря ти, Мария! Грабвай едно парче от тортата за добре дошла на моето виртуално парти! Благодаря ти, че се отби и още едно благоадаря за милите пожелания! Да ти се връщат стократно!
ИзтриванеМила Люси, гледам снимките от елфическия фестивал в цялата му приказност, гледам и твоите, гледам и снимките на невероятните ти творения и стигам до извода, че ти самата си едно приказно, магическо творение! Не мога да си обясня по друг начин тази уникална съвкупност от младост, физическа красота, интелект, дар слово, прекрасно чувство за хумор и като венец на всичко - талант на художник, с невероятен усет към красивото и ръце, които създават вълшебства! Мило момиче, самата ти си фея - фея на красотата! И като гледам тази пленителна усмивка, озаряваща лицето ти, виждам през нея душата ти - нежна, искрена, чиста и добронамерена! Бъди жива, здрава, много щастлива, много обичана! Все така създавай и раздавай красота и красиви емоции. В днешните трудни и грозни времена, на всеки един от нас е много нужно да поеме глътка радост и красота! Ти ни ги даваш с вълшебните си ръчички, прекрасна феичке! Продължавай все така! Любовта и красотата правят чудеса!
ОтговорИзтриванеДиана, колкото и да имам дар слово, останах без такова, след като прочетох твоите толкова мили и човечни думи! Не зная как да ти благодаря за това, че ме накара да се чувствам наистина заобиколена от приятели, които ме разбират и успявам да намеря сродни души с хобито си! Споделям този ден с теб, както и едно голямо парче от тортата, и се надявам това да е началото на едно прекрасно приятелство! Силни прегръдки и пожелания за здраве, късмет и много щастие!
ИзтриванеЧестит Рожден Ден, Вдъхновителко! Бъди здрава, щастлива и обичана.
ОтговорИзтриванеДано денят ти е бил слънчев.
ПП. А ние днес водихме децата в замък и на рицарски турнир. Не си само ти бягащата от действителноста.
Поздрави
Ирина Йорданова
Благодаря най-искрено за пожеланията , Ирина! Да ме бяхте взели и мен с вас, нямаше да откажа :) Радвам се, че блогът ме доведе до хора като теб! Силни прегръдки и пожелания за здрав е и щастие на теб и любимите ти!
ИзтриванеИзглежда много вкусна!!!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Снежа! Поздрави!
ИзтриванеЧестит Рожден Ден! Да те поздравя и тук, Люси :) Пренесе ме в приказка с този твой пост и ти пожелавам твоята приказка да е от най-вълшебните, а ти да си най-щастливата принцеса! Прегръдки и сърдечни поздрави!
ОтговорИзтриванеИзключително много ти благодаря, Снежи! Накара ме да се почувствам наистина специална на този ден. Сърдечно благоадаря за пожеланията и че "дойде" на моя рожден ден! Прегръдки, мила!
ИзтриванеЧетит рожден ден, Люси!
ОтговорИзтриванеБъди здрава, все така лъчезарна, както си на снимките и креативна :)
Тортата е магичска не, ами много, много магическа - поглеждаш я и си омагьосан тотално!
<3
Инче, много ти благодаря, мила, че "дойде на моето парти" :) Искрено благодаря и за прекрасните пожелания! Прегръдка!
ИзтриванеЛюси, Честит Рожден Ден! Пожелавам ти много здраве, любов и нестихващо вдъхновение.
ОтговорИзтриванеА тортата, ах тортата е УМОПОМРАЧИТЕЛНА!
Моите най-искрени благодарности, Танче! Чувствай се "почерпена" от тортичката, тъй като определено ти дойде на моя рожден ден :) Поздрави, мила!
ИзтриванеМила Люси,тортата е невероятна като самата теб. Харесва ми света в който обичаш да бягаш ,но се радвам,че си и в нашия,за да ни показваш прекрасните си творения :) Бъди жива и здрава :) Все така усмихната и радвай всички около себе си :) Весел празник елфче
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти от сърце, Милена! Желая и на теб и любимите ти много здраве, щастие и радост! Прегръдка!
ИзтриванеТи си най-умното и красиво елфическо момиче! :)
ОтговорИзтриванеМерси, бебо <3 Обичкам те!
ИзтриванеМили, скъпи, приятели, познати и непознати, какво да кажа, освен едно огромно благодаря за прекрасните пожелания, с които ме дарихте за рождения ми ден! Оставихте ме без думи, а ми се иска да мога да благодаря по отделно на всеки един от вас. Празнувах празника си в съвсем тесен кръг, но имам чувството, че съм го споделила със стотици хора. Благодаря, стотици пъти, благодаря!
ОтговорИзтриванеEdvam me ubedi da q probvam tazi torta :D. Taman vchera pravih truffel torta, ama vse ne go ucelvam pustiq smetanov krem (vtechni se nakraq). Shte probvam s tvoq kato zapravq pak torta.
ОтговорИзтриванеЗдравейте, ще се радвам да споделите впечатленията си, когато опитате! Поздрави!
ИзтриванеZdr, Lussi, chudq se kakvo li shte stane ako chast ot shokoladoviq krem se zameni sas krem za tiramisu-(mascarpone, iaichen crem I smetana)?
ОтговорИзтриванеПривет Анонимен :), идеята с маскаропонето ми харесва, може би ще омекоти още повече крема. Поздрави!
ИзтриванеЛюси, много си красива!
ОтговорИзтриванеМакар и със закъснение ти пожелавам здраве преди всичко, усмивки от щастие като това което си преживяла и показа и на нас! Бъди заобиколена и срещай по земният си път само добри хора! Обичай и бъди обичана, радвай се на живота и споделяй радостта си ... така както ти го можеш!
Тортата е едно шоколадово вълшебство от която за нищо на света не бих отказала парченце :)
Прекрасни снимки ... последната направо ме омагьоса :)
Макар и закъснял, поздравът ми беше от сърце :) Прегръдка виртуална :)
Дани, много ти благодаря за сърдечните пожелания, мила! От думите ти струи истинско приятелство! Желая и на теб от все сърце само здраве, щастие и много любов! Прегръдки и за теб!
ИзтриванеZdraveite Lusi .Chydesna torta,predpolagam ,4e i vkysa i e neveroqtet.Iskam da q napravq no moqta forma e s diametar 23-24 cm i ne znam dali da ydvoq dozata ili da q napravq kakto e v receptata.
ОтговорИзтриванеЗдравейте Анонимен, 23 см са добри размери за тази торта, но няма да стане толкова висока, което на смятам, че е проблем :) Аз бих използвала само една доза. Поздрави!
ИзтриванеBlagodarq za barziq otgovor.Tova 4e nqma da e tolkova visoka ne e problem,no se opasqvam 4e blatovete 6te sa tanki i pri razrqzvane moje da se s4ypqt. A poneje za parvi pat 6te pravq torta ,moje li da me posavetva6 s kakvo da razreja blatovete?
ОтговорИзтриванеЗдравейте отново :) Да, може да има такъв проблем, ако са много тънки, но ако решите, можете да печете блатовете на половинки. Иначе аз режа блатовете с много остър нож, но е хубаво да са добре изстинали. Сърдечни поздрави!
ИзтриванеНаправих тортата, Люси! Много, много вкусна стана! Благодаря за споделената рецепта!
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Габи, чудесно! Много се радвам, че се получила добре и ти е харесала.Да ти е сладко! Сърдечни поздрави, мила!
ИзтриванеЗдравейте Люси! Отдавна съм хвърлила око на тази фантастична торта! Иска ми се да питам какво ще стане ако между блатовете и крема намажа с дулсе де лече т.е. блат,крем,дулсе и т.н.От коментарите разбирам,че става една идея по "суха" а аз ще я приготвям за първи път и малко се притеснявам! Да не би пък дулсето много да се втечни?
ОтговорИзтриванеЗдравейте, Янулка! Идеята ви ми допада, но не съм сигурна дали ще успеете да намажете втория крем върху дулсето, тъй като той е по-гъст, може би ще стане на обратно. Ако искате със сигурност този вкус, можете да разтворите част от дулсето в малко топло мляко и да сиропирате блатовете, а пък останалата част от него, разпределете върху крема с вафлите. Поздрави :)
ИзтриванеАх Люси каква невероятна вкусотия! Направих тортата и съм ти много благодарна! Не знам как е без дулсе,но моята е вълшебна! Шоколад,карамел и лешници това е невероятна комбинация! Благодаря ти!
ОтговорИзтриванеЗдравейте,Люси! Аплодисменти за тортата!Искам да попитам дали са само 2 лъжици брашно или да сложа повече какао,както и откъде си намирате дулсе де лече готово? Поздрави
ОтговорИзтриванеПривет, Анонимен! Да, брашното е толкова! Дулсе-то можете да купите от Метро, да купите под името "Сгущенка"от руски магазин или да си направите сами :) Поздрави!
ИзтриванеЗдравейте,тортата изглежда невероятно и мисля да я направя но две неща не са ми ясни :) Първото това са продукти за един или за двата блата и второто аз никъде не прочетох за "дулсе де лече" в рецептата това за тази или за друга торта е ? Благодаря за отговора
ОтговорИзтриванеПривет, Марияна! Даденото количество продукти са за и двата блата, както е описано в рецептата: ("Разпределям сместа в две тавички с диаметър около 20 см, подмазани и застлани с хартия за печене на дъното.")
ИзтриванеЩо се касае лечето, бе предложено от читател от коментарите за друг вариант на тортата и го няма в оригиналната рецепта :) Сърдечни поздрави!
Привет и поздравления за прекрасният блог Люси!!Тортата изглежда невероятно и мисля да я направя за Коледа!Един въпрос за блатовете - може ли вместо два да направя четири по-тънки, тъй като от опит знам , че рязането на блатове не ми се получава-никога не са равни и не искам да загубя ефекта на тортата!Но си мисля ако направя четири по-тънки да не би да станат по-сухи? И ако са четири тънки, предполагам времето за печене трябва да се намали?Благодаря предварително за отговора и Весели празници!
ОтговорИзтриванеЗдравей, Силвия! Наистина има риск от изсушаване на блатовете, но ако смяташ, че наистина няма да се справиш с разрязването им, се при задължително и на напояване на блатовете с някаква течност ( аз бих избрала подсладено мляко с какао). Самата торта и без това е малко по-суха заради многото ядки. Незбравяйте да я оставите поне час на стайна температура преди сервиране! Поздрави и всеели празници!
ИзтриванеБлагодаря за бързият отговор:) Започвам я по-късно днес и после ще пиша как е станала :)
ОтговорИзтриванеЗдравейте,Люси искам да попитам така или иначе на мен в същата алуминиева тавичка не ми стават 4 блата и удвоявам дозата,това не е проблем,но се чудя когато благовете са във фурната са много бухнали и в момента в който ги извадя спадат ..немога да си обясня защоо :)
ОтговорИзтриванеЗдравейте, да не би тавичката ви да е с по-голям диаметър?! Моята е 20 см и се получават 2 идеални блата, които разрязвам на две и получавам общо четири ( полу-) блата. Трудно ми е да си представя, че в същата тавичка не се побира тази доза. Опитайте се да не вадите блатовете веднага на студено, може би затова спадат. Сърдечни поздрави!
ИзтриванеБлагодаря много,дори прегъвам още тавичката за да стане по малка.Може и спадането на блата да играе роля,защото наистина доста се вдига ,но излезне ли от фурната спада :)Другият път ще пробвам да не го вадя веднага на студено .Благодаря :)
Изтриванеа моите изобщо не бухват.. Точно 20см използвах и стават тънки блатове, които по никакъв начин, не могат да се нарежат наполовина. Засекох за 15-20 мин блата се изпече идеално, ама въобще не бухна
ИзтриванеНаправих нови два блата със същите продукти, но без лешниците (малко скъпичко щеше да ми дойде :D ) Та направо тия блатове сякаш съвсем други станаха без лешниците - пухкави, сочни, докато тези с лешниците, нито се надуха, пък и сухи останаха :(
ИзтриванеЛейди Батори, в блатовете има и набухвател, че чак е трудно да не се надигнат. Единствено си мисля, освен ядките да са ви много тежки и едри,та да пречат на надигането. И все пак от снимките се вижда, че самите те не са много дебели, но съм успяла да ги разрежа. Поздрави!
ИзтриванеЗдравей,Люси!
ОтговорИзтриванеВече няколко торти правя по твои рецепти и съм страшно доволна от резултата <3
Искам да попитам вместо Нутела,може ли да се използва друг вид течен шоколад!
Благодаря и поздрави
Здравей, Мария! Разбира се, че можеш да използваш и друг вид шоколад, макар, че бих ти препоръчала да избереш такъв, който има хубав лешников вкус :) Поздрави и усмихнат ден!
ИзтриванеАз купих "Нутела" варианта на Кауфланд, абсолютно същия вкус има като Нутела и е поне с 2лв по евтин. Казва се Nussano има го в 200 и 400гр разфасовки
ИзтриванеДа, наистина е добра алтернатива този крем. И аз го харесвам :)
ИзтриванеПазарувах в Кауфланд но нямаше Нутела,взех Нукрема!!!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти
Ще стане и с този предполагам, аз не съм го опитвала! Стискам палци да ти хареса! :)
ИзтриванеНещо се случи с моя коментар :(
ОтговорИзтриванеРазкошна торта и прекрасни снимки. Поздравления! Ще пробвам и нея в най - скоро време. А къде и кога се провежда това магическо събитие?
Благодаря за думите! Фестивала се провежда към края на април, различни дати всяка година в castle de Haar :) Поздрави!
ИзтриванеЗдравейте, Люси. Може ли вместо вафли да използвам натрошени бонбони - Фереро? Тъй като не живея в Бг и ще ми е трудно да намеря такива вафлички.
ОтговорИзтриванеЗдравей, Анонимен! Разбира се, че може, ама няма ли да стане малко прескъпичка тортичка. Няма ли някакви други вафлички с лешников пълнеж ( той е важен ), които да може да използваш ? Сигурна съм, че ще се намери нещо подходящо :) Поздрави от сърце!
ИзтриванеАми май наистина ще стане доста скъпа... Ще потърся в турските магазини подходящи вафлички.
ИзтриванеПоздрави
Не зная е коя страна се намираш, за да се сетя за нещо, което може да е подходящо, нос е надявам да се намери :) Поздрави!
ИзтриванеЗдравейте, дали би се получила вкусна тортичка, ако се направи вместо с лешници, с орехи и дали тогава ще трябва да се използва същия грамаж орехи?
ОтговорИзтриванеЗдравейте, може да ползвате орехи! Вкусът на тортата ще се промени доста, но ако ви допада повече този вариант - ще се получи. Може да ползвате същото количество ядки!
ИзтриванеZdravei mnogo mi haresva stranitzata ti, spryh se na tazi torta ...iskam da e napravya za rojdenija den na svekurmi. Imam edno vuprosche, moga li blatovete njakolko den po rano dagi napravya.mersi
ОтговорИзтриванеЗдравейте и благодаря :) Да, може да ги направите по-рано, да ги увиете във фолио за свежо съхранение и да ги съхранявате на хладно! Поздрави!
ИзтриванеЧестит рожден ден, мила Люси! Бъдете благословена! С нетърпение очаквам следващата Ви магия.
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Мария! Жива и здрава и вие да сте! Весели празници!
ИзтриванеЗдравейте бих искала да попитам колко време е необходимо да престой тортата в хладилник преди консумация :)
ОтговорИзтриванеЗдравейте. И час може да е достатъчен, докато крема стегна и после още двайсет минути на стайна температура докато се отпусне, за да е мека при поднасяне! Поздрави!
ИзтриванеЗначи ще я направя утре преди обяд за да може за вечерта да е готова. Това ще бъде моята торта за нова година. Благодаря за бързият отговор и приятно посрещане на новата година. Поздрави :)
ОтговорИзтриванеЗдравейте в рецептата за крема не видях да се слага захар това значи ли че си става достатъчно сладък крема и без захар.
ОтговорИзтриванеЗдравейте! В крема има доста шоколад и вафли, които имат захар, така че смятам, че е повече от достатъно сладък :) поздрави!
ИзтриванеЗдравейте! В крема има доста шоколад и вафли, които имат захар, така че смятам, че е повече от достатъно сладък :) поздрави!
ИзтриванеЗдравейте, имам 2 въпроса относно тортата: Колко са вафлите, които използвате като грамаж(ориентировъчно) и блатовете сиропират ли се?
ОтговорИзтриванеЗдравейте! За съжаление не мога да кажа за грамажа, тъй като нямам такива вафлички налични сега. Можете да сиропирате блатовете, ако искате. Поздрави!
ИзтриванеЗдравейте! Бих искала да попитам според вас с какво да сиропирам блатовете, което да подхожда и същевременно не изменя вкуса? И какво количество е подходящо за сиропиране , за да не стане прекалено влажен блатът?
ОтговорИзтриванеЗдравейте! Може да използвате захарен сироп или мляко с какао. Не мога да кажа за количество, тъй като зависи изцяло от личните предпочитания. За някой хора каквото е "прекалено", за други е "идеално" Ще трябва да го направите според личния си усет и вкус :) Поздрави!
ИзтриванеБлагодаря! Скоро ще споделя получилото се! Поздрави и благодарности за успешните рецепти!
ОтговорИзтриванеZdravei,dneska sam rojdenichka i si napravih tazi torta blagodarq za receptata shte sloja link kam snimkata http://www.img-share.eu/f/images/165/torta-ferero-roscherk3VO5ne.jpg mnogo sam dovolna ot rezoltata blagodarq za receptata
ОтговорИзтриванеЗдравейте, тортата изглежда чудесно! Радвам се, че ви е харесала! Поздрави!
ИзтриванеЗдравей, пркрасна торта, със сигурност е адски вкусна. Искам да попитам дали ако се приготви от предния ден и се държи в хладилник до сервирането й, ще й стане нещо?
ОтговорИзтриванеЗдравей, няма да има проблем за един ден :) Поздрави!
ИзтриванеЧудна торта, Люси!
ОтговорИзтриванеСтрахотни снимки изпълнени с твоето вълшебно сияние!Аз вярвам във феи и ти си една от тях.
Сърдечни поздрави!
Благодаря ти от сърце за думите, Петя! Най-сърдечни поздрави и усмивки!
ИзтриванеЛюси,намерих тази твоя вкусотия и реших да я направя...Направих всичко както трябва,пекох на същите градуси и блатовете не ми се надуха и вместо да станат 4 те бяха 2,защото нямаше как да ри разделя.За това забърках поне за още един.Къде може да ми е грешката ?
ОтговорИзтриванеПривет, Анонимен! Голяма загадка е това, но за съжаление нямам отговор. При наличието на тези продукти, цели 5 яйца и използването на набухвател като бакпулвер и да не се надигнат за два блата от по 20 см е направо мистерия. Още повече, че това е една от най-правените торти в блога и досега не съм имала такова оплакване. И моите не се надигат много ( виждат се на снимката, че са почти на същото ниво), но това не им пречи да се разделят на две, освен ако твоите са спаднали след това до дебелината на палачинка. Поздрави и усмихнат ден! :)
ИзтриванеЗдравей, Люси! :)
ОтговорИзтриванеИнтересува ме вафличките омекват ли в крема? Чакаш ли го напълно да се охлади преди да ги добавиш? Също така мислиш ли, че в друг крем биха се запазили хрупкави евентуално, ако го изчакам да се изстуди? (В домашен млечен крем например или в някой от тези с варене на др. Йоткер)
Благодаря предварително!
Всичко, което правиш изглежда невероятно!
Здравей, Анонимен! Мога да каже, че една част омеква, друга оставя хрупкава. Кремът не се нанася съвсем охладен, тъй като има масло и ще стегне прекалено и ще е труден за нанасяне. Що се отнася до другия въпрос, мисля, че вафлите ще омекнат прекалено в другите кремове! Поздрави!
Изтриванев место лешници може ли да сложа орехи
ОтговорИзтриванеМоже, но няма да има същия класически вкус, но пак ще бъде вкусна ;)
ИзтриванеТортата определено много ни хареса. Според разбирането за торта вкъщи стана сухичка, въпреки че я оставих да престои. Доста е различна от обичайните торти с много крем. Действително е леко тежка, но е много вкусна, лесна и ефектна, със сигурност ще я правим пак. Благодаря за хубавата рецепта.
ОтговорИзтриванеПривет, Ина :) Да, тортата определено не е сочна, тя си е точно като бонбоните. Винаги може да се сиропира, но аз не съм фен на това всяка торта да е пропита със сок, все пак тряба да има различни видове торти. Ако се съхранява на стайна темепартура, под капак, а не в хладилник, определно кремът ще бъде много по-мек и достатъчен за да овлажнява блатовете според мен. Радвам се, че ви е харесала все пак :) Поздрави от сърце :)
ИзтриванеЗдравейте,искам да Ви попитам,не се ли овлажняват вафлите в кремът,след като тортата престои едно денонощие,примерно?Не стават ли меки и жилави?
ОтговорИзтриванеЗдравей, Анонимен. Те стават част от крема и макар да омекват, допринасят за този класически вкус на бонбоните. Поздрави и усмивки!
ИзтриванеЗдравейте,
ОтговорИзтриванеПроблем ли ще бъде, ако блатовете се пекат отделно, т.е. едната част от сместа престои, докато се освободи фурната?
Благодаря,
Поздрави! ¨)
Здравей, Анонимен. Така е по-вероятно сместа да спадне, но ако работите бързо е възможно :) Поздрави и усмивки!
ИзтриванеЗдравейте, бих искала да попитам, дали лешници те могат да се заменят с бадеми?
ОтговорИзтриванеЗдравейте, по принцип може, но ще промени вкуса и няма да е точно като на бонбоните. Но все пак вафличките с лешник и Нутелата ще помогнат достатъчно :)
ИзтриванеЗдравейте! С тези размери и съотношение на продукти, тортата за колко парчета Е? За около 15 парчета дали ще стигне дозата? Благодаря предварително!
ОтговорИзтриванеЗдравей, Анонимен. Тортата е мъничка, стига за около 8-2 парчета. Ако ги направите по-тънки може и да измъкнете 15 парчета :)
ИзтриванеПривет, Люси!
ОтговорИзтриванеСлед няколко успешни опита за тортоправене по твои рецепти, съм се насочила към Фереро. Но ми се иска да я направя по-голяма. Посъветвай ме как да увелича количеството на продуктите за блатовете.
Поздрави, Таня
Привет, Таня :) Ако е за около 24-25 см ти препоръчвам двойна доза. Докато е усъвършенстваш една рецепта, винаги препоръчвам хората да почнат с двойна доза за по-голям размер и след това могат да си позволят повече експерименти спокойно, когато знаят какво точно се получава и могат да преценят дали искат по-тънки блатове повече крем и да правят промените в последствие :) Поздрави и усмивки!
ИзтриванеЗдравейте ,изпробвах рецептата с малки изменения и в по-голяма форма за торта .Стана вкусна и много се хареса :)
ОтговорИзтриванеМного се радвам :) Поздрави и усмивки!
ИзтриванеЗдравей, Люси,
ОтговорИзтриванеТъй като имам няколко неуспешни опита с разтапяне на шоколад на водна баня (не се втечнява, а става като гъст и сух крем), дали мога да го разтопя като смеся леко затоплена 100мл. сладкарска течна сметана за разбиване към 200гр. шоколад. В това съотношение дали би се получило според теб? Благодаря предварително за отговора.
Здравей, Анонимен. Ако сложиш сметана, няма да е разтопен шоколад, а ганаш. Може да разтопите и шоколад в микровълнова. Ако разтапяте на вода баня, винаги може да добавите лъжичка масло към шоколада, за да не ви става сух, така става, когато температурата е твърде висока и шоколада тръгва да изсъхва. Поздрави!
ИзтриванеЗдравейте! Не мога да намеря такива вафлички с лешник...с какви мога да ги заместя и колко грама да използвам. Така ба брой е много относително спрямо големината. Благодаря предварително!
ОтговорИзтриванеЗдравейте, тъй като това е крем, може да го опитвате и да слагате на око. Просто вземете други вафли от този тип и ги начупете на дребно. Разбърквайте крема и опитвайте, сложете количество, което ви устройва.
ИзтриванеНаправих тортата, след печене блата си беше доста сочен, но след сглобяване на тортата на другия ден беше изключително суха дори след 1ч на стайна температура. Определено ще трябва сиропиране.
ОтговорИзтриванеЗдравей, Мария. Определено е въпрос на вкус, не всички са любители на сиропираните десерти, но като цяло тази торта се държи на стайна температура. Разбира се затова съм оставила сиропорането за опция на всеки според предпочитанията. Поздрави :)
ИзтриванеЗдравейте,
ОтговорИзтриванеМоже ли да споделите и рецептата за бонбоните Фереро с които сте украсили тортата,която публикувахте последно.
Здравейте, последната снимка на торта е на моя читателка ;) Аз имам рецепта за бонбони Фереро в блога, може да ги потърсите с търсачката.
ИзтриванеЗдравей, Люси!
ОтговорИзтриванеРеших да направя и тази торта. Обаче блатовете ми изглеждат доста сухи и твърди. Не съм променяла нищо в рецептата, но се опасявам, че няма да сочна. Получиха ми се 1см дебели и като ги разрежа наполовина ще станат съвсем тънки. Така ли трябва да се получат и кремът ще ги овлажни ли достатъчно после?
Тортата не е сочна, не е от този тип торти, както са самите бонбони. Може да бъде мека, ако се остави на стайна температура, а не в хладилник, но няма да е сочна. Ако не обичате такива торти, може би трябва да изберете друга.
Изтриване