СТРАНИЦИ:

вторник, 4 март 2014 г.

Чешка крем супа с картофи и кисело зеле / Czech Cabbage Creamy Soup with Potatoes Recipe


Направо не мога да се позная. Сигурно ми е нужен някакъв кулинарен екзорсизъм, защото не е нормално за мен да правя толкова много супи, като до миналата година дори не ги поглеждах. Но определено открих един огромен свят от вкусове, които не те карат да се чувстваш като слон като хапнеш малко повече. :) За днес изрових една рецепта в интернет, която ми напомня на един от любимите ми градове в Европа - Прага. Ах, как обичам Прага само. И до ден-днешен си остава любимият ми европейски град!


Винаги, когато съм била там, е било през зимата и затова яденето на точно такива ястия като днешното предложение бяха на дневен ред. И сега, когато времето навън се опитва да ни покаже, че зимата не смята да си тръгва съвсем незабелязано, реших, че е идеалното време да сготвя нещо по-затоплящо. И така, отново се насочих към запасите от кисело зеле и картофи и се захванах с направата на тази толкова питателна и ароматна крем супа. Тя е идеална и за постите, ако решите да използвате само олио за задушаването на продуктите.


Необходими продукти:
1бр. глава кромид
1/2 стрък праз
600-700 г картофи
1 ч.ч. нарязано кисело зеле (от 250 мл)
200 мл течна готварска сметана
1 л зеленчуков бульон
черен пипер

хлебчета за сервиране
масло/ олио за задушаване
сол
ким


В подходяща тенджера слагаме да се затопли малко олио и 1 с.л. масло. Прибавяме нарязания кромид и праз.


Не е необходимо да са на много малки парчета, тъй като после ще се пасира всичко, така че тук може да сте малко по джаста-праста :)

 

Запържваме, докато омекнат леко и прибавяме измитите, обелени и нарязани (последният да затвори вратата :) ) картофи.

 

Оставяме ги леко да се запържат, като след това добавяме бульона. Включваме котлона на максимална степен, докато всичко заври, а след това намаляме да къкри и варим така около 15 минути. Сега е времето да овкусите със сол и пипер.

През това време нарязваме зелето, като гледаме хубаво да го отцедим.


След това го добавяме към картофите и варим още около 10 минути, като прибавяме и ким на вкус.


Готовата супа пасираме, като прибавяме сметаната.


Сервираме в купички от хлебчета и ядем като невиждали :)


Веднага щом я опитах се пренесох в едно от любимите си заведения в града, а именно средновековната таверна U krále Brabantského.


 Атмосферата на ресторанта е меко казано..уникална!


Опитайте и вие, няма да съжалявате :)

4 коментара:

  1. Абсолютно сигурна съм, че няма да съжалявам, Люси! Как обичам всичко с кисело зеле, толкова вкусно да се получават ястията. Пък и така поднесено...
    Хубав ден ти желая и едно лятно пътуване до Прага! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Гери! Супата според мен е наистина страхотна, защото се получи невероятна комбинация с киселото зеле, което се усещаше във всяка лъжичка. А що се касае за пътуването...от твоята уста..:) Силни прегръдки!

      Изтриване
  2. Страхотна супасе получи. Мерси за рецептата

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря за отзивите :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване