СТРАНИЦИ:

петък, 28 февруари 2014 г.

Пудинг торта с шоколад и портокали / Chocolate pudding cake with Oranges



За всички, които сега откриват блога ми ще кажа:

и ви поздравявам, защото идвате точно на време. За днес съм предвидила да ви представя една от най-любимите семейни рецепти, в която шоколадовият фактор е в такова състояние, че може да ви докара кома. За щастие на никой не му се е случило още, но затова пък всеки се прехласва по този вкус и интересния начин на приготвяне на това невероятно изкушение!

 

Очарованието на този десерт се крие именно в това, че под образувалия се пласт от шоколадов сладкиш се крие още по-шоколадов сос!

 

Този вид десерти обикновено ги превеждат на английски като десерт в собствен сос или пък пудинг-торти, затова и аз реших да го нарека така. Най-обичам да го ям още горещ, когато парата носи невероятния аромат на шоколад и портокал:



Но стига сме се давили в лиги, ето я и самата рецепта, като първо са необходимите продукти:

Необходими продукти:
100 гр масло
250 гр самонадигащо се брашно
140 гр захар
50 гр какао
1 ч.л. бакпулвер
сокът и кората от 1 портокал
3 яйца
150 гр мляко
100 гр шоколад с портокалов вкус

За соса:
300 мл вода
250 гр захар
25 гр какао

Започваме като в купа смесваме брашното, захарта, 50 гр хубаво какао, бакпулвера, портокаловата кора и щипка сол.

 

В друга купа разбиваме яйцата с портокаловия сок, 

 


като след това прибавите към тях млякото и разтопеното масло.

 
  
Получената смес прибавяме към купата със сухите съставки 


и разбъркваме:

 

Към тази смес добавяме начупения на малки парченца шоколад.
 

 Получената смес изсипете в предварително намаслен огнеупорен съд за печене.

Следващата стъпка е приготвянето на соса. За целта сложете 300 мл вода с 200 гр захар на котлона. Когато водата кипне и захарта се разтвори, прибавете и какаото и разбъркайте. Така получения сос излейте върху сладкиша.

Пъхнете го да се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30 мин.


Печете, докато сладкишът образува твърда коричка, но отдолу все още стои сочен. Внимавайте да не го препечете!

 

 Сервирайте го още топъл и като пропукате кората отдолу ще бликне този неустоим шоколадов сос:

 Оттук вариациите за гарниране на десерта са много. Можете да добавите още парченца портокал, 


 или с малко сладка сметана:


Горещо препоръчвам този горещ десерт !!!

Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


7 коментара:

  1. Много и хареса. Пък и си направила страхотни снимки.
    Ще го направя още днес вечерта :-)

    ОтговорИзтриване
  2. Уау, каква шоколадова бомба, Люси! Освен Уау наистина не знам какво друго да кажа. :)
    Снимките са супер, много ми харесва как си успяла да хванеш горещата пара!
    Определено усещам, че когато имам нужда от шоколад ще се сетя за теб и ще приготвя рецептата :))
    Поздрави и слънчев уикенд!

    ОтговорИзтриване
  3. Обожавам този десерт, а в твое изпълнение е неустоим, Люси,
    благодаря за чудесната идея, красиви снимки и представяне.
    Поздрави и хубави мартенски празници!

    ОтговорИзтриване
  4. Горещо подкрепям този горещ десерт! :)
    Люси, любима комбинация, благодаря за удоволствието. Хубава вечер ти желая! :)

    ОтговорИзтриване
  5. много вкусно изглежда браво,имам въпрос какво е това самонадигащо брашно,бл.предварително.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, самонадигащо брашно е това, което се продава в магазините за сладкиши и в него има набухватели. Можете да го замените и с обикновено брашно плюс бакпулвер. Поздрави!

      Изтриване
  6. Мария, Диана, Алекс и Гери, използвам повода да ви честитя Баба Марта и да ви благодаря отново за поставените от вас оценки на труда ми :) Желая ви прекрасна и изпълнена с усмивки идваща пролет! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване