СТРАНИЦИ:

понеделник, 28 октомври 2024 г.

Шоколадова торта "Баклава" / Chocolate Baklava Cake


Не знам дали съм ви казвала, но аз не съм най-желаният потребител на пазара. Не купувам често неща, освен масло, месо и какао, а за себе си пазарувам най-вече наесен, когато се настройвам за "пухкаво" и уютно време, с повече катове дрехи. 

Не веднъж съм споделяла в страниците на блога за любовта ми към есента, защото тя не само е красива сама по себе си, но и знам, че предшества Коледа, най-магическото време от годината. Такaва бях като дете, такaва и си останах. А, ето го и доказателството.

Бях изляза навън с точната задача да купя магическа гъба за почистване, кърпички за пералнята и чорапи на Ангел, защото очевидно ги яде, тъй като все купуваме и все няма. Това или както той настоява, пералнята ни е портал към друго измерение. 

И така, минавам всеки ден с детето покрай безброй витрини, гледам, зяпам, пипам и не купувам. Абе, трудно е да ме изкушиш. Докато не изкарат коледните неща. Тогава усещам такъв прилив на еуфория, че очите ми стават по-големи от тези на Боян пред лампа. 

Стоях на касата в магазина, гушнала точно тези три продукта от списъка, оглеждайки се жадно за всичката красота, която редят по щандовете. Излязох хем доволна, че не съм купила излишни неща, хем ядосана на собствената си прозаична практичност, че не си позволявам някакви малки удоволствия, които очевидно ме правят щастлива. Ето защо, още на следващия ден си купих нова коледна чаша, а малко след това си спретнах една отдава жадувана торта с вкус на шоколад и баклава, за да подготвя душата си за настъпващия сезон на радост и удоволствия. 

Влюбих се в нея преди време и само чаках специален случай да я приготвя. Оказа се, че желанието за нещо сладко е напълно достатъчен повод за това :) 

Ако искате и вие да ме последвате в това незабравимо приключение, прочетете рецептата и вижте видеото. 

Необходими продукти:
За основата:
20 листа кори за баница
200 г масло
80 г орехи
80 г шам фъстък
1/2 ч.л. канела
25 г захар
100 г шоколад

За шоколадовата торта:
180 г брашно
200 г захар
190 г кафява захар
40 г Picantina какао 
1/2 ч.л. сода
1 ч.л. бакпулвер
2 яйца
120 мл олио
480 мл прясно мляко
1 ванилия
шипка сол 

За шоколадовия ганаш:
120 мл сметана
100 г тъмен шоколад






Тази рецепта може да видите и във 


Преди да започна с начина на приготвяне, искам да уточня, че в оригиналната рецептата  се ползват 20 броя кори за баница общо за форма за торта с диаметър 24-25 см, разделени на  три части:  един път 10 листа, и на две места по 5 листа. Спазих пропорциите, но тъй като нашите кори за баница са по-големи, успях да направя един пласт от половината кора. Вие може да ползвате и цялата, но така ще получите доста по-дебела основа.

И така, да започваме...


Започваме с приготвянето на плънката за корите. За целта нарязваме на ситно ядките и прехвърляме в купа. Прибавяме още нарязания на ситно шоколад ( може да ползвате и шоколадови капки), канелата и захарта. Разбъркваме. 

 

Разтопяваме маслото в купа и си приготвяме лъжица и четка за нанасяне. 
Взимаме формата за торта и слагаме лист кора за баница. Намазваме я с масло и слагаме следващата. Както поясних, вместо цяла кора, успях да направя един пласт от половин кора и така за десет пласта ми отидоха само 5 кори. 


След като напарим десет пласта, слагаме половината от плънката и започваме следващия пласт. Той е по-малък, само от пет пласта ( на мен ми отидоха само две и половина кори) 
Между всяка отново слагаме масло.
След това слагаме втората половина от плънката и завършваме с останалите пет пласта ( или кори), отново с масло по всяка от тях. 
След като основата ни е готова се захващаме с тортата. 

 

Приготвяме всички продукти на стайна температура и претеглени като количество, за да стане всичко бързо и лесно. 


В купата на миксера слагаме яйцата и олиото и ги пускаме да се разбиват. През това време в купа смесваме всички сухи съставки, докато получим хомогенна смес. 

 

Към яйцата и олиото прибавяме млякото, а след това започваме да прибавяме малко по малко от сухата смес. 

 

Не се учудвайте, ако крайният резултат ви се стори твърде течен- така трябва да бъде, за да си гарантираме една изключително сочна торта.
Изсипваме сместа върху основата от корите за баница и пъхаме да се пече на 180° за около час. 
След като тортата се изпече, я оставяме да се охлади напълно. Тъй като аз я приготвях привечер, я оставих за цялата нощ. На сутринта беше спаднала издутината и беше станала равна, идеална за покриване с ганаш.
Ганаша приготвяме като загряваме сметана до точка на кипене и прибавяме нарязания шоколад, докато се разтопи в нея. Разбъркваме с телена бъркалка до получаването на лъскав шоколадов крем.

 

Изсипваме върху тортата докато е още във формата. Аз оставям тортата да изстине на стайна температура. Така ганашът не се втърдява прекалено. По-късно махам от формата и украсявам. 
Украса от орехи и шам фъстък е напълно достатъчна да загатне за очаквания вкус на тортата, но 



нищо не може да ви подготви за истинската красота на разреза. 
Обичам да си заделям малко количество от ганаша, който да слагам към тортата при поднасяне.
Така имам от всички видове шоколад в десерта и той става още по-апетитен.
Тъй като основата от баклава не е сиропирана, сочната торта отгоре балансира хрупкавата основа.
И все пак, ще ви бъде по-лесно да я нарежете предварително и да сервирате десерта с нож и виличка, именно заради хрупкавия елемент накрая.


Когато много си харесвам някоя торта, веднага се обаждам на мама да ѝ се похваля какво съм открила. И този път беше така. Не можех да повярвам колко чудесна идея е да обърнеш представите за баклавата, като замениш сиропирането на корите с истински влажна шоколадова торта, която напомня на суфле и оставиш корите хрупкави. 
Та, накратко какво казах на мама...."Мамо, открих тортата за Нова година!"


Всичко - от вида, вкуса и удоволствието да приготвя този десерт ми, донесе отдавна отлагано чувство на удовлетвореност, която усещат любителите кулинари, щом сътворят рецепта, носеща им радост. Сигурна съм, че ще го направи и за вас. 


Добър апетит! 

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в интернет, знаете как да ми го показвате - следвайте, коментирайте и споделяйте 💓

👉📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на !
cussivalo@yahoo.com

Кулинарното ми пътешествие продължава още във :

Страницата на блога във Facebook:
👉Lussi`s World of Artcraft

Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:

👉Тik Tok:




8 коментара:

  1. Люси, ти си кралицата на тортите! Всички твои рецепти са чудесни! Благодаря ти, че ги споделяш с нас! Това ще бъде новогодишният десерт и вкъщи 🙂.

    ОтговорИзтриване
  2. Това с пластовете кори много не го разбрах но тортата е трепач!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дали ще използвате цяла кора или половин за един паст е по ваше желание, това е :)

      Изтриване
  3. Тортата Ви изглежда невероятно! Обожавам "тежки" и много сладки сладкиши. Поради тази причина ми направи впечатление, че не сиропирате баклавяната и тортената част. Нали не бъркам? И затова не знам, как ще се получи много сладкият и сочен елемент на частта с баклавата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Баклавата не е сочна, но е сладка, има захар и шоколад, но тортата е много сочна и влажна, така че във всяка хапка има такъв елемент :)

      Изтриване
  4. Какъв шоколад ползвате?

    ОтговорИзтриване