СТРАНИЦИ:

петък, 27 септември 2024 г.

Топящ се устата пай "Насладка" / Easy Plum Pie Recipe

 

Тази рецепта може да видите и във 👉ВИДЕО вариант в Инстаграм тук и 👉Тик Ток тук

Много пъти съм ви разказвала как "мойтО мъж" яде по много, не обича много нови рецепти, нищо не му се лепи и не е по сладкото. Проклятието на сладкара по душа и авантюриста в кухнята като мен. Барем да можете поне да дебелее, защото когато говорим с хора, които не познават хобито ми, все ми подхвърлят репликата " И му готвиш повече на твоя мъж, че виж какъв е кожа и кости" . Представяте ли си как си прехапвам устата само? Казвам му, че ще ми развали репутацията накрая и ще плъзне някоя конспирация, че съм Мили Ванили на гастрономията и въобще не готвя аз, ако не се напъне да качи някое кило. 

Добрата новина е, че килограми се качват в тая къща, но лошата е, че не от него, защото аз само да дишам покрай сладкиш и съм кило нагоре. Но и това не ме спира да готвя тези вкусни изделия, защото ако в една къща не мирише на запръжка с лук по обяд и ароматно печиво с ванилия следобед, тогава защо ни е кухнята??? 

Десертите са като песен за душата ми и от момента, в който забърквам една по една съставките, се чувствам като в час по "Защита срещу тъмните сили в Хогуортс". 

Нищо лошо не може да ми се случи,  докато миксерът работи и у дома винаги има брашно, захар и яйца.

Днешната рецепта е за един топящ се в устата пай, който много напомня за маслените сладки с мармалад, които познаваме от детството. Тук ще използваме олио, вместо масло и въпреки това ще получим изкусителен вкус, а колкото повече сладкишът седи толкова, по-мек става. 


За пълнеж използвах сини сливи , но може да ползвате и други налични плодове.

Да започваме 😋 

Необходими продукти:
Около 500 г плодове ( сливи, праскови, кайсии) 
3-4 с.л. захар
За тестото:
Около 2 ч.ч. брашно София мел Екстра
1 яйце
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. олио
1 пак. бакпулвер ( 10г)
1 бр. ванилия
пудра захар за поръсване
1 ч.ч.= 200 мл

Тази рецепта може да видите и във 

Започваме като измиваме, почистваме и нарязваме плодовете на малки кубчета. Аз имах силни сливи, и две нектарини за поизрязване. 

 

Слагаме ги на котлона, със захарта, като ги разбъркваме от време на време. Нека пуснат соковете си и променят цвета си към червен. тогава махаме от огъня и оставяме леко да се охлади сместа на стайна температура. 

 

През това време, с миксер разбиваме захарта с яйцето, прибавяйки и олиото. Към тази смес, започваме да прибавяме малко по малко от брашното, смесено с ванилията и бакпулвера, докато почне да се образува меко тесто, 

 

което се отделя от стените на миксера и се формира на топка. 
Готовото тесто разделяме на три части, като една от тях разточваме с още малко брашно на кора за тарт или пай. Моята форма за тарт е с размер 22 см.
С останалите ни две парчета тесто правим фитили с еднакъв размер, който слагаме върху кората под формата на концентрични кръгове. 

 

Пълним с вече охладените ни плодове между кръговете и готово. Пъхаме да се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30 минути.


След като сладкишът е готов, оставате го да се охлади и тогава го поръсете с пудра захар. 


Като повечето плодови пайове, и този е супер вкусен, още топъл с топка ванилов сладолед. 


Аз обаче ви препоръчвам да го нарежете на порции и приберете в кутия за храна. На следващия ден ще е като масло. И тъй като сладките "Насладки" са може би любими на "мойтО мъж", да се надявам с този пай да почне да наддава :) 
Опитайте и вие !



Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - следвайте, коментирайте и споделяйте 💓


📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на !
cussivalo@yahoo.com

Кулинарното ми пътешествие продължава още във :

Страницата на блога във Facebook:
👉Lussi`s World of Artcraft

Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:

👉Тik Tok:



Харесва ли ви публикацията и моя блог? 
Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти ! 
📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на cussivalo@yahoo.com 
Благодаря ви, приятели! 







Няма коментари:

Публикуване на коментар