СТРАНИЦИ:

сряда, 11 септември 2024 г.

Шишчета със свинско, ананас и скариди / Easy Grilled Hawaiian Shrimp and Pork Kabobs Recipe



Преди години, когато за първи път чух термина сърф енд търф ( surf and turf) или, иначе казано -  комбинирането на червено месо и морски дарове, първо си помислих, че хората на Запад тотално са изплискали легена и всячески се опитват да си пробутат раците, пък било то с месо, за да ги преглътнем по-лесно. После, обаче, се сетих за култовата рецепта за пълнения шаран с кайма на мама, който обърна представите за пълнена риба на всеки, който я е опитал. Повечето хора, които познавах, включително и аз, просто си казвахме, че не обичаме шаран. Явно не го обичам, защото, за бога, няма рецепта, която да ми хареса, но ето, че се появи. Оттогава и съм доста по-широко скроена във вкусовите комбинации, защото човек може да яде мусака и таратор само определен брой пъти, преди да реши, че по-добре да рискува, но да хапне нещо различно.

 
Така за мое учудване и Ачо си поръча преди две лета на морето шишче сърф енд търф - говеждо със скариди. Не можех да повярвам на очите си, че "Човекът-Дюнер и Тройка кебапчета" не само опитва морска храна, но и в тази комбинация. Явно спомените му не са никак лоши, защото наскоро ме помоли да му спретна пак някакви шишчета, този път със скариди и свинско. На мен пък ми се хапваше ананас и ето как се появи днешната рецепта.


Не знам какво ми стана но щом запалих скарата у дома, пък било то и електрическа, от нея излезе джинът на желанията, забърка ми един коктейл с ананас и направи ей тези невероятно вкусни шишчета. Да си оближеш пръстите! БУКВАЛНО!
Че как иначе да хапнеш вкусни шишчета, ако не си поизцапаш ръцете?! Нека ви покажа как ги направих и дано ви вдъхновя да опитате нещо, което ще е твърде скъпо, ако го поръчате в ресторант, и  е твърде вкусно и лесно да пропуснете възможността да го пригответе  у дома :) 



Тази рецепта може да видите и във 



Необходими продукти:
500 г свинско месо ( бут, врат) 
250 г скариди
1 бр. малък  ананас
2 с.л. Picantina Grillhouse за червено месо
1-2 с.л. сос сладко чили по желание 
олио


Започваме като нарязваме месото на кубчета или по-малки парчета, за да се изпекат по-лесно. Овкусяваме ги с Picantina Grillhouse  за червено месо и малко олио. Слагаме толкова мазнина, че да стигне да намажем всички парченца месо много добре.


През това време обелваме скаридите ( аз не обичам да готвя с непочистени скариди, виждам, че на много места го правят, но за мен това е big no no) и нарязваме около половината ананас на кубчета. Прибавяме и ананаса към месото, като освен, че ще се овкуси с подправката, ще пусне от соковете си и ще направи месото още по-крехко. 

На метални или дървени шишове започваме да редуваме месо, ананас, скариди, както желаете и колкото желаете.

 

Слагаме шишовете върху добре загрята скара и печем от всички страни, като обръщаме периодично. Сега - всеки знае, че време за шишове не може да се каже с точност, защото ще зависи от вида на месото, колко големи са парчетата и разбира се силата на скарата, но най-добрият съвет, който мога да ви дам, е да гледате да направите всички компоненти на шишчето горе-долу с една големина, за да докосват скарата равномерно и второ... ами - опитвайте. Винаги опитвайте храната и не се чудете защо готвачът е дебел, когато все не му се яде. 



Готовите шишчета забучваме в останалата ни половина ананас и по желание ги глазираме със сос от сладко чили или с още от подправката смесена с мазнината от скарата. 


Кой казва, че скара се яде само лятото, когато може да ни бъде лятно и вкусно през цялата година с такива слънчеви рецепти. Гриловайте с вкус, хапвайте с апетит! 
 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - следвайте, коментирайте и споделяйте 💓


📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на !
cussivalo@yahoo.com

Кулинарното ми пътешествие продължава още във :

Страницата на блога във Facebook:
👉Lussi`s World of Artcraft

Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:

👉Тik Tok:

Харесва ли ви публикацията и моя блог? 

Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти ! 
📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на cussivalo@yahoo.com 
Благодаря ви, приятели! 




Няма коментари:

Публикуване на коментар