Реален разговор на сервитьор с моята половинка :" Извинете, това пиле с какъв сос е? А, това ястие с какъв сос е? Става ли за топене? Искам да кажа сосесто ли е? "
Аз, втрещена, опитвайки се да преведа на сервитьора, който се поти да обяснява точно колко "сосесто" даденото ястие, че половинката търси нещо, което хем да е с богат, плътен вкус, хем да може да си топи хляб, хем да не се покапе ( което е почти невъзможно). Направо ме убива понякога с неговото желание за кремообразни ястия. И аз ги обичам, но той ги обожава!!!
Затова и почти не минава месец, в който да не ме кара набързо да спретна някое сосеста манджа, за 20 минути, когато е донесъл от магазина само месо. Питам го, като искаш гъбен сос, къде са ти гъбите? И той мига на парцали питайки ме дали не мога да измисля нещо с бульон и да залея картофите с него и т.н. Такива експерименти съм правила, че признавам си, понякога ме улеснява, че се сеща да си вземе някой фикс за ястието от магазина. И така, днешната рецепта е за тези от вас, които имат едно от следните неща у дома:
- мъж, обичаш сосести манджи ставащи за 20 минути без нужните продукти
- малко възможност да реагирате и малко време като цяло
- нямате много опит в кухнята искате да започнете да си приготвяте първите самостоятелни ястия
- или пък просто ползвате такива продукти редовно, рядко или от време на време
Помня като малка как мама правеше едно чудесно пиле със сос от такъв фикс и до ден днешен ме кара да се облизвам.
Надявам се и моята рецепта да възбуди апетита ви, защото в нея ще ви представя как да си направите един страхотен гъбен сос, който става и за гарнитура.
Рецептата е много лесна и бърза и подлежи на множество модерации, така че се чувствайте свободни да добавяте или премахвате различни елементи по желание, но ето я и нея:
Необходими продукти:
2 броя пилешки гърди ( двойни, около 500 г)
250 г гъби
50 г бейби спанак
шепа маслини
300 мл вода
200 мл сметана за готвене
3 с.л. масло
3 с.л. брашно
3 с.л. галета
сол/ черен пипер
олио
Както всеки път, започваме като си подготвям всички необходими продукти на масата. Така те ще ни бъдат под ръка. Нарязваме гъбите на парчета по желание:
В подходящ тиган слагаме маслото и малко олио да загреят и запържваме гъбите от всички страни докато придобият красив карамелен цвят.
Докато гъбите се готвят, разрязваме гърдите на по-тънки пържолки, като дори може да ги начукате леко, ако искате да станат още по-бързо. Овкусяваме ги със сол, черен пипер и овалваме в олио, а след това всяка пържолка овалваме в брашно, смесено с галета.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgmFc2luXP0YU6ee-4WbByu3PT-P3-uIEdF38uRFULaeUzyVfEtGLU4dmAl0WTRpuKcMOi-lO0VgVm2skHrF4ffUOnTpujDYcRuvsVFZ5mxOWaxSgQpxKOQ6VK8VRShVx1SQ7M7wNDSrYHc/w268-h400/pg6.JPG)
На съседен котлон, в предварително загрята мазнина пържим месото от всяка страна, докато придобие златист загар и от двете страни и се изпече добре.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiM-2_Dgq-OEndt_csdLSoAk1IrZc1VPQVVmcr3s8q8xLMjJekNkgkpkQoaCc99QkKfky8IAbeOUmzxr9UyETQtubKE8JbS4PdpYzoJQAQ1yaq-esQ_IthvDeMmY5s6e02QHmmSBebIxQFu/w428-h640/pg7.JPG)
През това време гъбите също ще са готови и ще прибавим към тях бейби спанака, на който му трябва буквално една минута..
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEicMvMMY5As0rUn1JTU1tvWA0u3cPAihSG5EL-fsf8ZazfjHwdXlkyp1whrVs17hDh4SulQpDZHrWNTlOH7SW-IJsZTqIdxlj0m2QCcdHe3WwQXW2KFnph1A9rVhOZM7mkhM7AOIvtSakft/w428-h640/pg4.JPG)
и маслините.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiwdU1_3SWO_eOdOUXyei7MO-zJvHz94rTgIzBmQ7K3-etyvE5zlWuA-5lKVzJHWxtltbBXat4VuHi7R7UWsdsIQQ_u9htAa1DNze_zVq6L0fclV57d8ThirWU5XN5nytPAXUfAb3Xg2hyphenhyphen-/w428-h640/pg8.JPG)
Към тях ще прибавим и съдържанието на фикса, който според упътването трябва да смесим с 400-500 мл студена вода. Аз обаче сложих около 300 мл вода и една чаена чаша сметана, тъй като исках да е още по-богат на вкус.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjMFhd-6f2T0I0zbSxX6-8t0BN67eHkE3KT_Euwk1K8tAeWMBkghNm0bIGCGTi_gPZcuIj_JC3ADWyUASnp114aP-iaSUpII2pFvh3hLNCkylTzttXwkyJYHzld0jMf6h3FEbrVQWQqCi5M/w268-h400/pg10.JPG)
Сосът става буквално за секунди!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEijuG7yv6coMr2VI0D4sq8Qs27d4kfoZgJAdtgwAa1lxM8EPcc9rIO63TwhDBkbZAMIVTO-3Pz7VmSYplM43HuN7hqk7bCAg2j3IpNIFTSgQchA2vaGg7Y2oLWpXnVvqaO-Wy877iDSwTJp/w428-h640/pg11.JPG)
Прибавяме към него и изпържените вече филенца пиле или пък ги сервираме отстрани, нарязани на ивици.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiVKgCjqr0GLNKaPXSsaavl_xLOl1EiMhftfb9AKpOS8mPnznQerVAP9IZfmBF-lY1Vj1ccJRQ_WCzL8Bf163KJMK36SSTRNHSGZBOY9FEbVFEClDS13jTYJ_cg2obuY61KW4Jpe96KisMM/w428-h640/pg20.JPG)
Получи се нещо страхотно и наистина си похапнахме доволно поне два дни, тъй като ни стигна, а пък какво по-вкусно да те чака вкусно ястие у дома след работния ден.
В сами фикс има сметана и гъби, затова ако искате просто да си направите лек сос, може да ги пропуснете, но за да знаете какво точно има в него ви съветвам да погледнете тук и да видите, че е без консерванти и оцветители.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg3o8xo29uuIbyBeL7COKmCvK-z-XSruRLUre4CvAqENraK3I-5d6RMYq_nIc3FI4lMZEb7F-CwgAgUGqMDcTRS5oqzs_1U2AHZWpCcoanZ98Kclj7rRn-rpkjFkfzQv6xYNRvPtGM3lvIm/w428-h640/pg16.JPG)
Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята , ![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg683T-XAUd1F3zI012TANDf1a8BL9N9GtC2agweGxkPwjmSOXbKTkFi_TtBzenQCOsIarQVVjLjSex1DiF9zDexvAnQpihTOZX-xmjqUZOmp-fCqyvd5Q7ECwCprIr2FZzIjcNWVCDoqra/w428-h640/pg15.JPG)
Бъдете здрави и добри,
всичко друго ще се нареди!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjYvzujdJSZY8xzZlMna9-q7Kw4zxJ-G8dnC9klHggpoO8ZG9VcUOUZu3gWvbaKO0WFOPrrGdVBZ818oWfRXMylP1nhWuIZijT5QB50Gc9mN0mYBnTDdqmU-agrbvmCCaklyrBvyYK4-bCD/w428-h640/pg14.JPG)
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhVkLMBucMyuLYoW2YyYsrWs9qZk4-t4w5EEsIw94DFb8Ht0QaGdWMpSwLq1xbpdXDSrecWe4l51UrG_1HIFUx7jyufaG8iXf4bDfzxCBqi04A24TT0PR1WA0tF9qjOg7SqB3oMe-LzGFiy/s16000/pg12.JPG)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg8mw_wN6hiVtF2ibKO8DwrAKToyRULdyO08brxjLN-fyl53BToKmBEOG6c3ZT9M4yU6EMTnCndj2lQgfeDrS12n3Pz6BC_3-PNa6Pzy-yutcoWS1GZa472ejv4wBmWqDib7B83lQqwXzh8/s16000/pg19.JPG)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgUInENnMpV7Rf-WTOaO3LOlQKxhhQuUGRN-lPF99_9ChTHgkPmVcCTOodYt_4hV4OxQOeZ6so2iID45HBqxYc2JJHnoHbSnw4dZQ3RLUo1vSyaBJ7Y4PFiHUbLrSepnUciT9JKqK93lzAs/s16000/pg13.JPG)
Люси,
ОтговорИзтриванеправя подобно ястие без сметана.Чудесно става особено през пролетта - с лапад и с манголд както и с листа от цвекло също става много вкусно.Обикновено обаче правя с лапад и гъби, които татко береше през пролетта / полски печурки /.Но събраните гъби са по - вкусни от култивираните.Лападът пък е също сега в сезона си, много го обичаме - даже повече от спанака.Спанак правим на салати.
Поздрави !
Привет Лени. време е да се запозная по-отблизо с тези зелении. Признавам си, бейби спанакът ми стана любим през последните години, но много от другите ми са все така далечни. може би е време да ги преоткрия. Поздрави и усмивки!
ИзтриванеДнес го приготвих, но без маслините… получи се уникален сос… само нз как ви стига за два дни 🤣 Препоръчвам да се пробва на всеки, който се чуди. Люси, следя рецептите, които публикуваш и част от тях съм пробвала и все ми се получават вкусно. Бъди здрава и все така идейна 🙂
ОтговорИзтриванеМного се радвам и благодаря за милите думи :) <3
Изтриване