СТРАНИЦИ:

събота, 6 март 2021 г.

Шоколадово мляко с черен ориз / Chocolate black rice pudding

 

През последната година и половина, откакто се присъединих към изцяло женския колектив във фирмата в която работя, не спрях да се удивлявам на това колко невероятни, силни, красиви жени познавам и имам щастието да работя. Повярвайте ми, това не е платена публикация от тях, макар да има продуктово позициониране в нея, но пък и те са заринати дотолкова с работа, че на бас, че нито една от тях не ми чете блога. И все пак, възхищавам им се!

 Майки, дъщери, сестри, лели, съпруги, партньорки, началнички, служители, счетоводители, свръхпочистители ( специално за Роси се отнася), умни, забавни, жилави  и яки каки ( бая тежко си вдигат да ви кажа) и с чудесен вкуса за сладичко и за всичко в чашка, ако ме разбирате. :) 

За наближавания празник Осми март се чудех какъв десерт да създам, който да подхожда на това уникално описание от качества и характери, да вдъхновява, да е интересно, да различно, да е свежо и да чества дамите по нов и неповторим начин. Да бъде като един истински букет ..в чашка ;) 

И тъй като повечето от екипа сме все на някакви режими и честно казано им е втръснало от обикновени сладкиши, този път реших да ги изненадам с нещо ново и наистина уникално- Шоколадово мляко с черен, имеператорски ориз, сметана и плодове. Избрах черен ориз на Крина, защото определено е нещо, което няма да разпознаете лесно и не остава чак такова усещане за ориз, колкото за ядки в десерта и пасва идеално. Освен това знаех, че момичетата ще оценят още, че е:

-е източник на желязо, витамин Е и антиоксиданти, дори повече от боровинките, а нивата на антоцианини са едни от най-високите, намерени в храната. 

-количеството фибри е подобно на пълнозърнестия кафяв ориз.

-има неповторимо ухание и нетрадиционен вкус. 

Ако и вие искате да направите десерт, за който може би ще ви смъкнат кожата в скъп ресторант, но няма да ви затрудни и да ви излезе скъпо у дома, вижте как го направих аз. 

Необходими продукти:
1 ч.ч. императорски черен ориз Крина
1/2 ч.ч. захар ( 100 г) 
800 литър прясно мляко
4 с.л. царевично нишесте
1-2 с.л. тъмно какао
100 г тъмен шоколад
Още:
манго / праскови
заквасена сметана

Рецептата си измислих сама, като за вдъхновение ми послужи един подобен азиатски десерт. Тъй като оризът е сорт подходящ повече като за салата и не набъбва, в препоръчвам задължително да го накиснете от предната вечер във вода. 

На следващия ден го слагаме да се свари на котлона, заедно със захарта, като след сваряване зрънцата запазват формата си, придобивайки тъмно лилав цвят и характерен аромат. 

             

Не очаквайте да придобие текстурата на  мекия ориз, който познавате. Препоръчвам ви да оставите млякото да покъкри с ориза поне 15 минути на тих огън, 


докато след това в купичка смесите какаото и нишестето. Прибавете малко от топлото мляко, така че да ви помогне да смесите двата компонента с телена бъркалка и да може да върнете шоколадовата кашичка по-лесно към сместа на котлона. Бъркаме енергично, докато сместа започва да се сгъстява и стане с консистенцията на пудинг 


Дърпаме от огъня и прибавяме начупения шоколад, като аз си съветвам да изберете някакъв качествен, млечен или черен, който да засили шоколадовия вкус. Покриваме пудинга със стреч фолио, така че то да допира сами крем, за да не хваща коричка и го оставяме да изстине.
Като изстине сглобяваме десерта, като слагаме на дъното на подходящи чаши.
Аз ви препоръчвам да изберете плод с жив цвят като праскови или манго, като мангото е наистина чудесен избор, но ако намете такова, и белени праскови от компот ще свържат чудесна работа. 


Редуваме ги с пудинг и заквасена сметана, за да има нещо, което да балансира този вкус, като слагаме и плодовете по страните на чашката, за да могат да се образуват красиви пластове.


Мисля, че и с ананас ще стане много хубаво, а накрая завършваме всичко с поръска от малко кокос за още повече екзотика.


Това определено не е типичния и познат за вас десерт, но и определено няма да ви остави равнодушни. В него има сладост, свежест, сочност и разбира се, невероятната мистичност на черния ориз, който е като вкусни и меки ядки в шоколадовия крем.


Ще се радвам да ви хареса и ако търсите къде да намерите черен ориз близо до вас, може да потърсите ТУК или да попитате на страницата на Крина във фейсбук, където би трябвало да ви кажат къде има най-близо до вас :) 
На изпроводяк ви давам по една чаша от тази невероятна разхлаждаща, пухкава фантазия и пожелавам на всички дами да намерят сили и подходящи обувки, защото празникът се пада в понеделник тази година, но заведенията работят :) ...все още.
Сложете любимото си червило и нека се почерпим!


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястие, присъедините се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.  Благодаря ви, приятели!










4 коментара:

  1. Люси,
    прекрасен осмомартенски десерт.Аз обаче варя ориза най - напред в малко вода, след това добавям млякото и когато вече ориза се посвари тогава добавям и захарта.Захарта и солта стягат ориза и той се сварява по - бавно.Десертът е пресрасно предложение за всички празници.
    Поздрави и усмивки !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за съвета, Лени. Ти и този ли ориз правиш така, защото е малко по-специфичен?

      Изтриване
  2. Честит празник Люси!
    ИМПЕРАТОРСКИЯТ Ви десерт е ПЕРФЕКТЕН! Нестандартен, семпъл, с уникален вкус - с една дума неповторим! Тази вечер ще се подсладим с него!
    Благодаря за рецептата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за милите думи<3 Поздрави най-сърдечни!

      Изтриване