Коледа е толкова близо, че ако се постараем и притаим дъх, може да чуем как копчето на панталоните ни не издържа на напрежението и изхвърча под натиска на всички вкусотии, които ще бъдат опитани.
Тази година е по-различна от предишните по ред причини. За първи път от не помня колко години няма да е я прекарам заедно със сестра ми, което до някъде повлиява на желанието ми да празнувам excessively. Нейният Коледен дух е просто неописуем и няма да бъде истинска Коледа без нея и разбира се палачинката, която тя нарича свой син, а аз мой - племенник.Да не пропусна и заразителния смях на моя зет - Цeцo, който е гледал сериала "Приятели" над 1 000 000 пъти, но когато види Джоуи да прави някоя тъпотия, се семе е така сякаш за първи път вижда това. След секунди вече всички се смеем на и с него.
Обичам Коледа защото тогава не се налага никога да питаш: "какво ще ядем? , " кога ще ставаме? " и "какво ще правим днес?". Това е време за безкрайно излежаване, хапване, безвремие и бездействие, което ти носи неописуемо щастие, което споделяш с любимите си хора. И макар тази година да сме в намален състав, аз реших, че искам да тествам нови рецепти, които да предложа на любимите си хора, веднага щом се съберем отново. И тъй като вие също сте сред тях, нека да ви покажа една чудесна рецепта за Коледно свинско с мандарини, която ще обикнете.
Комбинацията на вкусове и терияки марината ( да не се бърка със сос терияки) правят чудеса с месото, и това, което ми харесва е, че не става твърде сладко, но ароматът му е несравним с никоя позната рецепта.
Няма да ви увещавам много - знаете, че ако като говоря, знам за какво говоря и ще оставя снимките да направят останалото. Ето и рецептата:
Необходими продукти:
Започваме като взимаме месото и след като го измием го подсушаваме добре. Правим прорези по него като на решетка, така че да може да проникне в него марината по-добре.
В купичка смесваме терияки марината, сока на един лимон и една мандарина.
Преместваме местото в подходяща тавичка изсипваме отгоре сместа от купичката. След това обтриваме хубаво местото със сол и изброените подправки, като повечето нека са на вкус, а други съм дала приблизително, за да не се прекалява.
Нареждаме около месото разполовени останалите мандарини и доливаме с малко водичка на дъното на тавата.
Пъхаме да се пече на 200 градуса първо, докато заври, а след това намаляваме на 160 градуса.. Печем местото добре задушено под фолио около 2-3 часа, така че да стане крехко.
През това време ще ви кажа как правя това вкусно пюре с броколи. За целта сваряваме картофи ( количество спрямо вашето желание). Аз ги варя в подсолена вода с няколко капки олио. След като станат готови, отцеждам течността, но я заделям за да я ползвам за самото пюре.
Изваждаме този важен уред познати на милиони баби по света - Мачкатор, модел 1990 и намачкваме картофите хубаво.
В касерола смесваме кафявата захар, горчицата и част от сока на тавичката. Загряваме на котлона, а след това прибавяме и меда. С тази смес глазираме месото периодично, като вече го печем на увеличена фурна от 180 градуса за още 20 минути, така че да се карамелизира отгоре.
В подходящ съд слагаме пюрето във формата на венец, с помощта на лъжица за сладолед и го сервираме на топки. Украсяваме още с останалите броколи и малки чери домати, а в средата - поставяме изпичането парче месо.
п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
Ехааааа!
ОтговорИзтриванеБлагодаря :)
ИзтриванеБлагодаря ви от сърце, Люси! Направих ястието по вашата рецепта за новогодишната трапеза.
ИзтриванеБраво!Много ми допада тази рецепта и бих я пробвала!Чудно е аранжирано и поднесено в Коледни цветове.
ОтговорИзтриванеМоите хора обаче с броколите не щат да имат никакъв контакт,та ще трябва да помисля някакво овкусяване,така че да ги привлекат.
И искам да попитам дали се усеща сладникав вкус или е добре балансирано,защото не съм правила нищо подобно досега?
Весели празници и бъдете здрава!
Радвайте ни с още красиви и вкусни рецепти!
Здравей, Адриана. Има сладникав елемент, но не толкова агресивен, какъвто има по-скоро в азиатската кухня, затова смятам, че ще се хареса на всички. Благодаря за милите думи и ще се радвам и на вас да ви хареса, ако решите да го опитате.
ИзтриванеИзглежда срахотно. Вярвам,че и на вкус също.Някъква жокер за маринатата тъй като не знам нищо за нея?
ОтговорИзтриванеБлагодаря :) В линка може да прочетете повече за нея и какво съдържа.
ИзтриванеИзглежда супер щте пробвам и ас да го приготвя
ОтговорИзтриванеЩе се радвам да Ви хареса ;)
ИзтриванеЗдравей Люси,със сигурност ще пробвам изглежда убийствено вкусно,може ли да ми кажеш само сосчето грейви вакрая как се приготвя
ОтговорИзтриванеПривет, Силвия. Като цяло го правя на око. Запичам в тиган малко брашно, докато покафенее, а след това изсипвам към него течността от печенето, която съм прецедила, за да може сосът да е гладък. Бъркаме докато тръгне да се сгъстява на тих огън. Поздрави!
ИзтриванеМного ти благодаря,хубави и светли празници,тази вкусотия със сигурност ще присъства на коледната ни трапеза😊
ИзтриванеЗдравейте!От кьде мога да си купя сос Тарияки?
ОтговорИзтриванеАз намерих в Кауфланд, но съм сигурна, че има и в други магазини. Може да попитате на страницата им във фейсбук къде има близо до вас. Поздрави :)
ИзтриванеУникално вкусно изглежда! Със сигурност ще го приготвя вкъщи през предстоящите празници. Аз лично бих добавила и няколко капки хубав винен оцет към терияки соса. Мисля, че ще се получи много апетитно!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви. Весели празници :)
ИзтриванеЛюси, приготвих свинското за Нова година .Стана много добре ,със страхотен вкус.Снимах го .но не знам как да ти пратя снимката.Благодаря за вкусната рецепта.
ИзтриванеТакааа.... Месото вече е във фурната, картофите се варят, броколите са готови. Сигурна съм, че ще се получи уникално вкусно, въпреки двете грешки, които направих, ама който не чете цялата рецепта е така🥴. Реших, че сте пропуснала в маронатата меда и захарта, та ги сложих там, а чак после видях, че трябвалп накрая.... Нищо де, и без това сложих наполовина като количество и от двете, та ще добавя останалото с горчицата накрая. Благодаря за всички прекрасни рецепти ❤️
ОтговорИзтриванеБлагодаря и аз от сърце за така милия коментар, Mary! Надявам се всичко се е харесало и одобрило. Пожелавам ви една чудесна 2021 година!
ИзтриванеЗдравейте,чудесно празнично ястие,което ще приготвя за Коледа,само да попитам какво съдържа подправката за месо?Хубави празници пожелавам!
ОтговорИзтриванеЗдравейте, в магазина има различни видове подправи микс за месо, която може да ползвате. Аз също имам доста на брой, просто взимам една от тях. Поздрави и усмивки!
ИзтриванеЗдравей! Обрах овациите на Коледа с това свинско! Всички си облизаха пръстите. Уникална комбинация от вкусове. Чудех се дали няма да е много сладко, но балансът е много добър! Поздравления! Ти си истинско вдъхновение!
ОтговорИзтриванеБлагодаря от все сърце за чудесните отзиви, Мариана. Много ме зарадва! Да, наистина е така! И аз не искам да е твърде сладко, но тази комбинация е чудесна! Поздрави и усмивки!
ИзтриванеУжас, извинявам се безумното питане по-горе.....сега видях кога се маже горчицата и захарта. Явно моето месо няма да има нищо общо с рецептата..Но като с еопитва да прави човек няколко неща едновременно за новогодишата вечеря, така става. :) Моля за извинение! И весело посрещане! :)
ОтговорИзтриванеНяма проблем, Даниела. Чудех се дали да изтрия и двата коментара, но пък искам да те успокоя, че няма нищо страшно и да не се притеснявате. Надявам все да е станало вкусно и бъдете здрави - това е най-важното!
ИзтриванеСтана вкусно и разпадащо се :-) Все пак имам останала марината и ще го направя още веднъж, този път по рецептата!
ИзтриванеИначе държа да споделя, че правя много рецепти от вашия блог - основно сладки :-) - и всичко става страхотно. За което благодаря!! Много хубава година да имате!
Чудесно изглежда. С удоволствие бих го пробвала. За съжаление тук няма такива сосове на Кикоман та ще трябва да попитам с какво кога да заменя териаки марината или мога ли да си направя моя ? Благодаря. 🙂
ОтговорИзтриванеЗдравейте, Кристина. Съставките на марината са : соев сос/вода,соеви зърна,пшеница,сол/,вино,захар,вода,оцет,сол,подправки,лук на прах,чесън на прах. Линкът води към сайта, от който може да поръчате, ако решите, но според мен тази марината е много добра и си заслужава да се опиат в оригинал, не бих гарантирала за домашен вариант. Поздрави и усмивки!
ИзтриванеЧудесно е, ще приготвя със сигурност, но аз лично ще пропусна кикоман, само като го видя да се рекламира по повечето блогове и вече ме е отказал:)
ОтговорИзтриванеНяма проблем, въпрос на вкус :) Поздрави!
ИзтриванеЧудесно предложение и за тази Коледа, много добре аранжирано, задължително ще се опита😋
ОтговорИзтриванеБлагодаря от сърце :)
ИзтриванеЗдравейте!Може ли да се сготви в мултикукър?
ОтговорИзтриванеДа, защо не :)
Изтриване