Отдавна се каня да обърна малко повече внимание на детските рецепти, тъй като покрай племенника ми, все се чудим как да го излъжем да хапне нещо,което не е паста или пържени картофки ( а, да и ориза).
Храната за децата освен полезна, трябва и да грабва окото. За да предизвиквате интереса им е добре да заложите на поне един от трите елемента - да е пъстра, да е хрупкава или да на малки хапки.
В днешното ми предложение съм вмъкнала и трите, а причината да я съставя е не само моето желание, но и една наистина хубава кампания на "Нестле за по-здрави деца" и Маги , в която реших да се включа. наясно съм, че много от вас гледат скептично на такъв вид готови подправки,бульони и фиксове, но аз не веднъж съм ви казала, че съм посягала към тях и това. най-вече бульончетата.
Дали ще ползвате от тях в рецептата ще оставя на вас да решите и ако не съвпада с вашата философия на хранене,опитайте се да видите целта и идеята зад рецептата и без тях. истината е, че доста добра и показва в какво съотношение е добре да приготвяме храната за най-малките в чинията. „Порция Баланс“ показва правилното количествено разпределение от всяка група храни за двете основни хранения на деня – обяд и вечеря и е предназначена за деца между 4 и 12 години.
Ето я и моята рецепта в проекта, като направих едни чудесни пилешки кюфтенца, тъй като знаете, че децата обожават пилешките хапки. Печени на фурна и пъстра и вкусна гарнитура от булгур и зеленчуци.
Половената чинийка пък е заета от свежа салата, с хрупкави елементи от краставички, моркови и репички в сладки мотиви.
Ако искате да разберете как приготвих всичко стъпка по стъпка вижте рецептата:
500 г пилешко месо
1-2 с.л. MAGGI Щипка вкус
1 яйце
1/2 ч.ч. булгур
1/3 ч.ч. зеленчуков микс от грах, царевица и чушка ( консерва)
зелена салата, морков, репи, краставица и домат ( колкото по-пъстро, толкова по-добре)
Пасираме леко с пасатора пилешкото, така че да стане на кайма, но не цялото, тъй като е добре да си има цели парченца месо, а пасираната част да действа като лепило за кюфтенцата.
С мокра ръка оформяме кюфтенцата - ще ви излязат 11-12 бройки от тази порция, но все пак няма да си цапате ръцете само за 2-3 кюфтета я :)
Редим ги върху хартия за печене и печем без никаква мазнина на 200 градуса за около 20 минути.
През това време сваряваме булгура в малко вода - отнема буквално 10 минути. Към готовия булгур добавяме зеленчукови микс от грах, царевица и чушка и овкусяваме отново с малко Щипка вкус. Разбъркваме.
Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята!
Бъдете здрави и добри,
всичко друго ще се нареди!
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!
Люси,
ОтговорИзтриванепрекрасно лятно предложение, свежо и много красиво.Интересна комбинация от кюфтенца с пилешко, салата и булгур със зеленчуци.Булгурът от едрия или от дребния е ?
Поздрави и весело лято !
Благодаря ти, Елена! мисля, че ползвах от ситния булгур и честно казано ми е е едно от най-любимите неща напоследък. Поздрави и и усмивки!
ИзтриванеТова е прекрасно предложение! Редовно приготвям храна за училище и това е чудна идея! Със сигурност ще я опитам с малка вариация :) Ще се радвам на всякакви нови попълнения в графата "За училище" :) Благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за думите, Анна :) Ще се радвам да пусна и още рецепти. От същата кампания направих още и пълнени тиквички за деца, надявам се да ви харесат :)
Изтриване