СТРАНИЦИ:

вторник, 12 май 2020 г.

Пържоли на фурна с праз и домати / Pork chops with tomato, leek and olives


Положението не е никак цветущо, скъпи мои приятели! Докато беше хладно последствията от карантината бях добре прикрити под oversized суитчъри и блузки, но ето че удариха 30 градуса и аз вече тотално ще си умра от жега. Крилцата дето съм си сложила като коланче на кръстчето направо ме карат да си направя ритуално сепуко и се чудя как можах да допусна да се отпусна така. 

Не, днешната рецепта няма да е за салата от глухарчета и нещо, което ще ви накара да отслабнете само при вида му, но определено е време да се насочим към по-солените рецепти и да загърбим захарта настрана. Ще я накажем да стои затворена в шкафа до второ нареждане или поне ще се стремя да раздавам от сладкишите на по-слаботелесните ми приятели, които се разхождат нагоре надолу с ребрата си и високата си осанка, сякаш за тях няма тревога на света :) 


























В тези тежки" дни, в които дори ходенето до офиса ми се струва кардио, а сутрешното обличане ме представя пред дилема какво да облека, така че да не си личи, че имам 4-ри крака, вместо два крака и две ръце, тъй като вторите са добили размерите на крака, смятам, че ще е хубаво да ви предложа една рецептичка, която ще е хем вкусна, хем лятна! Освен това ще ни държи настрана от хлебчето и захарчицата, тъй като ще ни наяде и ще ни стане супер сладко, дори и самата тя да не десерт сама по себе си.



Представям ви едно мое любимо ястие, което не съм измислила, но винаги съм и готвила на око, не знам дали няма специално име в Бг кухнята, защото за мен това са си моите пържолки с праз, домати маслини. 

Обичам този сос, който определено с топене може да "похарчи" поне един хляб, но аз оставям тази задача на половинката. Месото винаги ми действа много засищащо, а самите зеленчуци в соса са идеални за първия етап към връщане на режим. Никога не почвам директно със спиране на всичко, а по-скоро давам на тялото ми да се отърси от апетита си към опредени неща - хляб, захар и т.н, едно по едно. 


Ето днес ви  давам една чудесна рецепта, която веднъж опитате ли, ще готвите поне веднъж седмично - супер лесна за правене и още по-лесна за изяждане :) 
Ето какво ви трябва:

Необходими продукти:
Около 600 г свински пържоли ( 4 броя) 
6 стръка праз 
200 г млени домати
шепа маслини
сол/ черен пипер
олио

Започваме като си нарязваме праза на средно тънки парченца. Аз имам домашен праз, затова и слагам такава бройка. В магазина съм вижда праз, с който може да пребиеш човек като големина, та да си кажа, не се отнася за него :) 


Пържолите ги начукваме леко ( аз имах вратни) и ги овкусяваме със сол и черен пипер. 
В купичка си приготвяме и маслините - моите бяха микс, като някои нарязах, други оставих цели :) 

                            

В по-дълбок тиган загряваме мазнина и запържваме пържолите до кафяво от двете страни.


Изваждаме ги от тигана и на тяхно място слагаме да се запържи праза. Работим на умерена температура, за да не прегори. 

                         

След като поомекне, прибавяме маслините, 


а след това и млените домати и същото количество вода. Оставете ястието да покъкри 10-15 минути, и овкусете със сол, а ако доматите са пресни, а не консервирани и киселеят, сложете и половин чаена лъжичка захар, за да убиете киселия вкус.


В подходяща тавичка/ йена наредете пържолите и отгоре залейте с вкусния доматен сос.


Увийте ястието добре с фолио или сложете капак и печете на 180 градуса във фурната за около час, докато пържолите станат крехки, късат се с лекота с виличка, а сосът се сгъсти.


Отгоре може да поръсите с малко свеж магданоз, за да стане още по-лятна манджичката :) 


Обожавам това ястие -приготвям го и със пилешко, даже с каквото месо имам под-ръка, но съм убедена, че дори и да си го направите в постен вариант с някакъв друг зеленчук ( картофи )- няма да съжалявате :) 


Оставям ви с още малко вкусни кадри и ще чакам с нетърпение да ми споделите какво мислите за рецептата и вашите впечатления, ако я опитате ;) 
Не се притеснявайте да ми пишете в Инстаграм или да ми пращате вашите творения по мои рецепти - обичам да ги споделям в сторита :) 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 





Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!










9 коментара:

  1. Както винаги перфектна рецепта ....
    Обожавам твоя блог Люси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Обожавам този коментар, Катина! Благодаря :)

      Изтриване
    2. Обожавам всякакви рецепти с праз и доматки!

      Изтриване
  2. Страхотна рецепта, браво!

    ОтговорИзтриване
  3. Добре, че съм се натъпкала здраво, че иначе...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ха-ха, ще ми останат тогава малко и за вечеря :) Прегръдки!

      Изтриване
  4. Люси много ми хареса твоята рецепта. Вместо маслини ще сложа консерва от черен боб. Предполагам също ще стане вкусно ястие! Желая ти много успехи! Честита Награда!

    ОтговорИзтриване