СТРАНИЦИ:

неделя, 26 април 2020 г.

Ризото с лимец и аспержи / Еinkorn risotto with roasted asparagus ( Vegan, gluten-free)


По това време на годината с Ваничка обичахме да си правим един ден само по ресторанти - хапваме салата на ново място, после пием кафе в друго заведение, което сме набелязали, после отивахме в някой магазин за козметика да си купим някоя помада, хайде и на следобедно хапване в някое китно заведение и темата беше приемно здраволсовна. 

Πόσες φορές την εβδομάδα πρέπει να συναντάμε τις φίλες μας για να ...
Какво ли не обикаляхме по София и то не бяха веган кюфтенца, смутита и био магазинчета, което ни караше да се чувстваме толкова отговорни към себе си и света. Друг е въпросът, че вечерта прекарвахме в някой метъл бар, където също наблягахме на веган продукти от ечемик, малц, и картофи но в алкохолен вариант. 

Но нека да продължим със здравословната тема, защото истината е, че както се забелязва и в блога с годините ми става все по-любима. Признавам си, никога няма да ми писнат десертите, но дори и любимата ми торта не предизвиква в мен вълнение, колкото това да сътворя нещо вкусно със съвсем нови и различни продукти. Още повече, че като го ям да не чувствам вина, защото е част от балансираното хранене. 

Днешната рецепта е точно такава. Все още не мога да се върна на пълен режим на диета, макар да се опитвам през ден честно казано. Затова и реших, че докато карантината трае, поне да се опитам да поставя основите й с ястия, които са здравословни, супер вкусни и определено ще се отразят добре на организма ми. 


Звездата на днешното ястие  Лимецът. Готвила съм вече с  него ТУК и ТУК и след като от магазин Зелен решиха да ме предизвикат с още една рецепта за лимец, знаех какво точно ще приготвя без да се замисля. Любимото си ризото с лимец. 

Предизвикам ви и вас да го опитате, защото обещавам ви, ще се почуствате в пет-звезден ресторант и леко ще разтърси основите ви дали ризотото с ориз всъщност е най-вкусното? 


В рецептата присъстват още любимите ми аспержи, веган-пармезан ( направо съм изумена как е направен, абсолютен вкус на пармезан), лешници и още куп вкусотийки, които си набавих от магазин Зелен

Ще сложа линкове към описанието на продуктите за да може да цъкнете :) върху тях и да видите грамажи, съставки и друга важна за вас информация и да не се се налага да ги описвам в статията. Този път уцелих в десетата и няма продукт, който да се е изложил :) Но да се върнем към лимеца и тази красота в чинийка: 


Необходими продукти: 
1-2 скилидки чесън
200 г аспержи

 По рецепта е хубаво да пуснем лимеца на един -два импулса на кухненски робот, за да се раздроби леко. Моят обаче е твърде "паянтов" и нищо такова не се случи. За щастие ястието стана и така и може би, ако го начупите ще се приготви една идея по-бързо, но не е задължителен елемент. 


Следващата стъпка да разтворим две кубчета ( може и едно и половина, за да не е толкова солен) от бульона в литър вода. Прибавяме и нарязани на ситно чесън за да го ароматизираме. За първи път опитах такъв бульон и наистина ми харесва. Заклевам се виждат се цели парченца зеленчуци щом го разтворите :) 

                           

 Загряваме малко зехтин в тиган на котлона, 


и прибавяме лимеца. Разбъркваме го 3-4 минути, докато пусне аромата си и започваме да прибавяме черпак по черпак от бульона. Започваме с един черпак, като намаляваме температурата на по-слабо до средна степен. Моята беше на 3-4 от общо.

Едва след като лимецът поеме целия бульон, тогава слагаме втория черпак. 
Процесът е по-бавен, отнема около 40 минути, затова аз си направих и един веган десерт в същото време, но за него в друга публикация ;)  

                            

Използваме времето също и да запечем аспержите и лешниците във фурната. 

 За целта почистваме аспержите  от дебелите стволчета, измиваме ги, като нарязваме две от тях на дребно, а други оставяме цели. Измиваме и лешниците и ги слагаме до тях. Слагаме пръска зехтин на аспержите, а на лешниците - щипка сол. 


Печем във фурната на 200 градуса за около 10 минути. аспержите трябва да са още ярко зелени и леко хрупкави. 

През това време рендосваме и пармезана. Наистина ме впечатли тази чудесия- и на вкус и на текстура го докарва. Най-интересно ми беше дали има същите свойства и ще се разтопи в ризотото както трябва. 


След като лимеца омекна и се посвари, накрая прибавих и пармезана към него. 


Стана идеално! Той се разтопи, стана една супер ароматна каша, а към самото ризото добавих нарязаните аспержи,които вече бяха изпечени охладени. 


Поднасяме в чиния като отгоре поставяме целите аспержи, малко нарязани печени лешници и още шипка от пармезана.


Ако и вие като мен като отидете на ресторант се пулите в менюто и накрая все пак винаги избирате ризото, тази рецепта е за вас. Толкова вкусно, креместо, а свежите аспержи и ядките просто го правят незабравимо. Нищо чудно сега да го включат и в менюто на ресторантите :) 

Дали от бульона или от пармезана, ястието стана една идея по-солено за мен, затова го опитвайте и добавете вода ако е така или просто по-малко от пармезана. И все пак, аз съм човек, който консумира доста малко сол и половинката често посяга към солницата за моите ястия :) Аз обаче да си кажа всичко, защото как да съм ви максимално полезна, ако премълчавам нещо ?! 


 Направих ястието във веган вариант, но вие може да използвате и истински пармезан, а искам да уточня, че макар лимецът да съдържа глутен, той всъщност е добър за хората с глутенова непоносимост, тъй като е в много по-ниски количества. Освен това протеинът, който влиза в състава на зърното - глиадин, се оказва нетоксичен за страдащите от цьолиакия. 


Надявам се с днешната ми рецепта да съм ви дала не само храна за размисъл, но и харна за душата и стомаха, Още хубаво настроение, желание за експериментиране и най-вече стимул да си спретнем нещо по-здравословно и щадящо природата :)  


Ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 

 Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

петък, 24 април 2020 г.

Десертни филийки от стар козунак / Easter bread french toast



Нямахме много възможност да се събираме с хората тази година и въпреки големите вкусотии, които се получиха,  все пак остана малко козунак. Ако и вие сте така и ви е писано от рецептата за "козунак с крем карамел", то ви предлагам да си спретнете едни козуначени пържени филийки за закуска. Стават супер лесно, а затоплянето на ароматните филийки ги превръща в нов десерт само по себе си. 


Има разлика в пържените филийки от обикновен хляб и козунака - няма място за сравнение. Особено ако е като моят с шоколад. Ако обаче не сте се сетили да сложите във вашия, отрежете просто две по-тънки филийки и ги спете е с течен шоколад. 


Няма да съжалявате, а единственият резултат, който може да очаквате е да почнат да ви искат такава закуска по-често :) 

Не съм от хората, които закусват със сладичко, но някои седмици просто го изискват! Изминавалата определено беше такава, така че сладката и ароматна закуска ( пък било то и следобедна) си е задължителна! 


Ето какво ви трябва за тях:
стар козунак
течен шоколад
3 яйца
2-3 с.л. кисело мляко
1 ч.л. сода ( равна)
малко газирана вода ( по желание) 
олио за пържене
плодове/ пудра захар за поднасяне

Започваме като нарязваме козунака на филийки. 


В купа разбиваме яйцата, а след това шупналото мляко със содата и малко газирана вода. Разбъркваме добре.


Слагаме олио да се загрее в тигана, а след това овалваме набързо филийката в яйчената смес. 


Пържим до златисто от двете страни! 


Филийките поемат мазнина, затова може да ги изваждате върху чиния с кухненска хартия. 


Ако решите да ги слепите с шоколад - процедурата ще е същата.
При разрязване ще получите красив шоколадов фонтан :) 


Понякога простичките неща са най-хубавите неща и носят много усмивки. 
А като говорим за усмивки - ако обичате да се смеете, защо не се включите в моята игра тук? 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!




сряда, 22 април 2020 г.

Великденски патладжани / Stuffed Eggplant Easter Recipe


Празниците приключиха, най-вкусната храна се изяде веднага, а тази, която бе повече за ганитура или имаше голямо количество още се "излежава" по хладилника. Мислех си да си продължа диетата, ама как като има толкова за дояждане. Сега и без това се намирам в едно странно ментално състояние между хубавото и лошото, надеждата и тоталната депресия, отпочинала "с единия крак", а "с другия" още потропвам нервно. Нито се наспах, нито си отпочинах, нито с роднини се видях този Великден, но пък се радвам, че го изживях! 

 И по-лоши неща се случиха на други семейства, така че животът го живея, а ако тялото ми не може да навакса с амбициите си за съотношение тегло/ височина, то се надявам голямата ми усмивка да го направи. 


Бавно и плавно ще започна да си правя разни диетични ястия - не толкова, че да ме стреснат, но достатъчно така че хем да премина към консумацията на повече зеленчуци, хем и да са все по-леки. 
Не искам коремчето да се усети как искам да го заблудя и му ограничавам доставките на сладко и тестено, затова е хубаво да му давам наистина вкусни неща.

 Най-вкусното за мен е когато храната е най-прясна, а не претопляна от вчера, затова обичам бързи и лесни рецепти, които мога да приготвям набързо. Днешната рецепта е за пълнени патладжани на принцип "изпразни хладилника" и " не надебелявай повече" - две в едно. 

Вярвам, че ще ви харесат, защото макар и да не броя калории, смятам рецептата за диетична и подходяща за режимно хранене сама по себе си. Нарекох я "великденски патладжани", защото ми приличат на пъстро яйце, а и зелнчукът има такава форма. 


Украсявам ги и с резенче варено яйце, което вярвам, че все ще намерите у дома ;) Ако рецептата ви изкушава, хвърлете й едно око как да си я приготвите: 

Необходими продукти:
2 бр. малки / средни патладжана ( 400 г) 
1 глава лук
250 мл млени домати
1 малък морков* по желание
1 топка скирела/ моцарела
1 с.л. масло
1 бр. варено яйце
олио
магданоз
сол, черен пипер, червен пипер


Супер-дупер лесно се правят. Започваме като измиваме патладжаните и ги разрязваме по дължина. Издълбаваме ги с помощта на лъжица и ги накисваме за няколко минути в студена, подсолена вода. През това време отделно нарязваме на малки кубчета вътрешността им.

В чопър пък смиламе доматите и лука на сос. Може да ползвате консервирани домати или пресни. Аз добавих и съвсем малко морков,тъй като  имах останал от друга рецепта. 

                         

Слагаме маслото и малко олио в тиган да се загреят и запържваме нарязания патладжан докато омекне, 

                         

 а след това и кашата от доматите и пържим, докато всички компоненти се готвят.


Овкусяваме с подправките на вкус и слагаме една четвърт от нарязаната скирела/ моцарела.

(Може да използвате и обикновен кашкавал или сирене) 

                       

Скирелата е вид прясно сирене, което се прави от скир ( продава с в Лидл) и е много хубаво за диетични ястия. Не е скъпо, но не се и запича както повечето кашкавали, затова ако не държите да е диетично, може просто да замените с моцарела или друго по желание. 


След като плънката стане готова, пълним патладжаните с нея, а отгоре нарязваме резенчета скирела, 

                            

и завършваме с още малко от плънката на места ето така: 


Поставяме последно резенче варено яйце по средата, малко магданоз, щипка сол и поръска от олио/ зехтин.


Сложете малко водичка в тавичката, за да не загори много кожата на патладжана. Завийте ястието добре с фолио и пъхнете във фурната да се пече на 180 градуса за около 40 минути. След като се изпече добре, махнете фолиото и запечете около 5-10 минути отгоре, за да хване хубав цвят. 


При поднасяне може да сложите още свеж магданоз за цвят, соев сос за овкусяване, а защо не и нарязан зелен чесън, който е чудесен за сезона! 

Ястието е много лекичко, свежо и вкусно и опредено е пъстро като Великденско яйце! 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!