Моя човек не яде риба. Малко като Рон Суонсън е, не мисли, че е възможно да се наядеш с риба, а и рецептите, които беше опитвал не му бяха сред любимите. Да не говорим, че чуеше ли за пържена риба, освен ако не е цаца с промишлено количество бира, му напомняше за дебела яйчена планировка и получаваше тикове от ужас. Колко хора са прояли рибка покрай мен и именно заради тази супер простичка рецепта, която според мен е най-вкусната. Мама я прави така и аз като нейн горд наследник я правя по абсолютно съшия начин. Забравете за специални брашна, за подправки, за маринати и такива чудесии. Олио, брашно, сол и прясна, речна риба е всичко, което ви трябва.
Пържете я в добре загрята мазнина докато опашката й стане хрупкава като чипс и сложете само сол. Вкусната риба няма нужда от много подправки, повярвайте ми. Може би само прясно изстискано лимонче ....и ето ви перфектната седмична вечеря.
Необходими продукти:
2 бр. пъстърва
брашно
олио
сол
лимон по желание
Гарнитура:
Зелена салата
Измиваме пъстървата и я почистваме от вътрешностите, ако е необходимо. След като е добре измита ( е, все пак няма нужда от сапун), я осоляваме добре от всички страни отвън и отвътре. Ако рибата е по-голяма, я разрязваме на две, за да ни се побере в тигана пък и става една идея по-бързо.
Някои хора махат главата, но аз не го правя. Смятам, че рибката става по-вкусна така, макар да не се яде. Същото и с опашката, която според мен пък е най-вкусната част - хрупкава като чипс. Овалваме добре рибата в брашно от всички страни и я изтупваме от излишното брашно. Оставяме я настрана за няколко минути, за да може браното да полепне добре, докато мазнината в тигана загрява.
След това слагаме рибката в тигана и пържим до златисто кафяво, а след това обръщаме.
Докато рибката се пържи си правим една сносна купа салата от маруля, репички, краставица и варени яйчица.
Готовата риба изваждаме в чиния с малко кухненска хартия на дъното, за а поеме мазнината.
Сервираме рибката със салатка и прясно изстискан лимонов сок. Безумно вкусно е!
Едва ли има нужда да пускам отделно рецепта за салатката, но ако искате, само ми напишете в коментар и ще го направя :)
Тази вечеря е една от най-лесните, бързи и полезни, които може да си приготвяте често. Винаги може да замените пърженето с печене на фурна за още по-диетичен вариант.
Пъстървата е много чиста, лека и "несмрадлива" риба, която се почиства с лекота от костите и с тази рецепта може да започнете да консумирате по-често рибка у дома...или поне аз така направих :)
а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !
Бъдете здрави и добри,
всичко друго ще се нареди!
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. Благодаря ви, приятели!
Люси,
ОтговорИзтриванемоят баща беше голям почитател на рибата.Но предпочиташе сам да си налови от нашата река таранка, отколкото да консумира напр.сьомга от търговската мрежа.Беше почитател на риби, отгледани в естествената си среда.Те са най - вкусни и най - полезни макар,че таранката има много кости.
Твоята рибка е прекрасна с тази салатка е бижу ! Бъдете здрави !
Благодаря :) Така си е, собственоръчно уловената рибка винаги е най-вкусна ;)
Изтриване