СТРАНИЦИ:

петък, 10 януари 2020 г.

Боб с кисело зеле на фурна / Baked Beans and Sauerkraut Recipe


Не може зима без боб. Иначе защо ще изтъкваме термо ефекта му в мисълта " С бобът и стомахът сит и гащите - топли". Не бива да се заблуждаваме обаче, това не е стопроцентов ефект и не можа да разчитате на него като метод за отопление през студените месеци.

Ако изхвърляте водата от кисненето и първата вода на боба, и избягвате захарта след консумация, като нищо няма да има сеизмична активност на юг от пъпа. Но да не подхващам тази пръдлива тема, защото целта на публикацията освен да ви представя едно супер вкусно и полезно ястие е да ви напомня, че бобът е чудесен и достъпен продукт, за тези от вас ( НАС), които започваме диета през този сезон. 

Все още ми е студено и няма да го карам на маруля и пържен въздух, но затова пък трябва да заложа на ястия, които са питателни и засищащи, но от които не се дебелее. 

Ползите на боба са безкрайни, като славата на песента "Мммбоб " на Хенсън, а ако случайно не сте имали възможност да се запознаете с тях, да хвана да ви изредя една-две, а?







Бобът е чудесен за диета и най-вече за хора ( като мен), които изпитват апетит често през деня. Влияе благоприятно на метаболизма и не губи полезните си качества дори след термична обработка. Богат е на фолиева киселина, което го прави идеален за жените, а пък и за мъжете, като увеличава и половата потентност ( май и чаршафите топли) 

Намалява нивата на холестерола, регулира кръвната захар, предпазва от зъбен камък, помага на работата на бъбреците и има антибактериално действие!! 

ВСИЧКИ НА БОБАААААААА! 


В този ред на мисли си спретнах едно постно ястие с друга супер важна и полезна съставка -  киселото зеле на баба! Който не го изразходвал, сега е момента да му намери приложение в тази рецепта.
Дайте да направим малко почивни дни между празниците и да имаме дни без месо. Моята половинка може и да реже луканка за гарнитура на тези манджи, но аз си ги хапвам и така и си ми е много добре. Ако и вие сте на моя акъл, стягате гащите за лятото, но и кесията сте я стегнали и искате да готвите с достъпни продукти, вкусни, лесни и диетични рецепти, навъртайте се в блога, такива ще има още. Ето я и днешната; 



Необходими продукти: 
1 малка глава кисело зеле
1 1/2 ч.ч. бял боб
1/2 ч.ч. млени домати
1 бр. червена свежа или суха чушка
1 с.л червен пипер
2 скилидки чесън
1 с.л. брашно
1 глава лук
олио
Още подправки по желание:  сол,захар, пипер, чубрица) 

Продуктите са примерни, защото правя често това ястие на око, но ще съм подробна в описанието и няма да се притеснявате за нищо :) 

Започваме като си накисваме боба от предната вечер ( обикновено тогава решавам да правя тази манджа и се подготвям). На следващия ден изхвърляме водата на набъбналия боб и го сварявам веднъж с вода, колкото да го облее. Отцеждаме от водата и слагаме втора, като тук може да сложим ( за да го ароматизираме)  цяла чушка - червена,  половин глава лук, щипка сол и малко олио. Тях не съм ги описала в продуктите, но аз обикновено хвърлям от тях във водата, защото ми харесва бобът да се свари с това ухание. Варим до готовност и отцеждаме от водата. 


Може някой да попита колко време е това, но много зависи от сорта на боба. Опитвайте го п от време на време и щом спре да хруска, и стане мекичък на хапване, значи е готов. 

През това време си нарязваме на ситно лука и чесъна, и на средни парчета една малка кисела зелка. 

                             

В подходящ дълбок тиган слагаме малко олио, така че да покрие леко дъното и запържваме лука и чесъна, докато омекне. Работим на средна температура. 
Прибавяме зелето и пържим за още няколко минути, след което прибавяме брашното и червения пипер, като разбъркваме добре само още минута. 

                             

Добавяме хладка вода към ястието, колкото да облее зелето, заедно с нарязаната на средно ситно червена чушка и оставям ястието да  поври, докато зелето започне да омеква.


Опитваме го през това време, като след като усетим, че зелето е вече по-крехко, не така жилаво, прибавяме доматите ( ако са по-кисели, заедно с щипка - две захар) и подправки на вкус. Разбъркваме и оставяме ястието да поври още пет -шест минути, а след това прехвърляме в подходящ огнеупорен съд ето така:

                             

Пъхаме да се запече във фурната, на 180 градуса, докато течността изври и заухае неустоимо!


Боб с кисело зеле е нечовешки добра комбинация, която заслужава да се сервира в ресторанти със звезди Мишлин, но това си е тяхна загуба дето се казва.
 Добре, че ние може да си позволим това злато у дома ;) 


Аз не пропускам да си поръся боба с още малко от домашната чубрица на баба, която е толкова ухайна. 
Баба направи 80 години на Бъдни вечер и си пожелавам още много години да се радвам на нейните дарове и прегръдки! 


Ако и вие искате да се почувствате като в прегръдката на баба, без да се косите от надебеляване ( това хапване може и без хляб да се яде), пригответе си тази вкусотийка, а после ми пишете.
Ако искате да ми благодарите пък, може да го направите като ме последвате в социалните мрежи и споделяте рецептата ми <3 


п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;)



Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!

2 коментара:

  1. Много любима комбинация ми е боб и зеле, но аз ги готвя отделно и после си ги смесвам в чинията :) И обикновено ползавам прясно зеле, но заради твоите вкусни снимки, ще пробвам и вариантът да сготвя с кисело зеле и то заедно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам да ти хареса, Краси! Поздрави от все сърце и благодаря, че се отби и писа :)

      Изтриване