И тази седмица започна без да успявам да свърша всичко, както съм го замислила :( Времето не ми помага особено, като обикновено гледа да е слънчево и усмихнато, само докато съм на работа. Прибирайки се, веднага се захващам с готвене и докато успея да сготвя, вече е тъмно като в рог.
Обещах ви подпукам и рецептите за празниците, като съм натрупала немалко такива, от дребни сладки, до едри сладкиши, торти, постни ястия, тестени, такива от международната кухня и цяло новогодишно меню. Да, ама като компютърът ми е заложник в стаята, където ремонтът тече, едвам успявам да сколасам да нащрапам каквото мога на лаптопа, преди батерията да падне, тъй като се работи по електрическата инсталация ( направо да си умреш от кеф)
И така, разчитайки отново да съм спечелила благоволението ви с годините се моля да не ми се сърдите, ако коментарите и постовете се забавят, правя каквото мога, че и отгоре.
Само веднъж завинаги да се приключи с този ремонт и да усетя отново удоволствието да спиш на високо легло, а не на матрак на пода, сигурна съм, че ще повярвам отново в дядо Коледа!
Единственото нещо, което ме успокоява сега е да се отдам на бисквитко-правене, защото знам, че винаги може да спреш процеса, да си прибереш тестото в хладилника и да продължиш по-късно. След като ги опечеш,можеш пък да си ги украсяваш, когато ти скимне и да го ползваш като терапия. А, най-най-хубавата част... - те са супер трайни и могат да изкарат до Коледа без проблем.
Тези дни се отдадох именно на тази дейност, но се сетих, че ми останаха и тези бисквитки от миналата година, които така и не успях да споделя тогава. Е, дойде им времето! Още повече, че ако и вие сте на моята вълна, може да спечелите за този чудесен комплект за правене на бисквитки и две дънкови престилки, за да зарадвате своите деца, братя, сестри, братовчеди, племенници или въобще някой любим малчуган. Вижте как да го направите без никакви затруднения ТУК!
А сега ето и рецептата:
За тестото:
500 г | пшеничено брашно |
250 г | масло |
200 г | захар |
1 бр. | яйца |
2 ч.л. | бакпулвер Dr.Oetker |
2 - 3 капки | есенция ванилия Dr.Oetker |
3 г | сол |
0,5 пак. | Захар с аромат ром Dr.Oetker |
2 - 3 с.л. | какао премиум Dr.Oetker |
0,5 пак. | захар с канела Dr.Oetker |
За украса:
1 бр. | белтъка (бял айсинг) |
200 г | пудра захар (бял айсинг) |
2 - 3 капки | лимонов сок (бял айсинг) |
2 пак. | шоко перли Dr.Oetker |
С миксер разбиваме мекото масло със захарта на пухкав крем. Прибавяме яйцето, което също е на стайна температура и аромата. Накрая прибавяме малко по малко от сухите съставки - брашното, бакпулвера и солта, като слагаме брашното постепенно, за да видим колко ще поеме за меко бисквитено тесто.
Разделяме тестото на две равни части.
Към едната прибавяме канелената и ромовата захар какаото, а с другата част приготвих ангелите, които ще видите на снимката по-долу. ( Рецептата за тях може да видите тук)
Всяка една част от тестото доомесваме с още малко брашно (ако е необходимо), така че да може да се разточи. Изрязваме фигурки за сладките – от кафявата смес – звездички, от цитрусовата - ангелчетата.
Печем сладките в предварително загрята фурна на 170 градуса в тавичка, застлана с хартия за печене на дъното.
Печем сладките за около 6-8 минути, докато порозовеят краищата леко.
След като сладките изстинат, ги рисуваме с бял айсинг, направен като разбиваме 1 бр. белтък с около 200 г пудрата захар, докато получим бяла смес, която се точи леко.
Овкусяваме с няколко капки лимонов сок. Прехвърляме в пош и започваме да рисуваме сладки.
С помощта на айисинга закрепваме шоколадовите перли по звездичките.
Ако искате да си разпечатите лесно рецептата, направете го от тук , а аз се захващам със следващите, защото съм решила и тази година да ви донеса супер много усмивки. Щастието е е зарадвано и знам, че вашата радост ще ме накара да забравя за ремонта :)
Усмихната седмица, приятели!
п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;)
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!
Здравейте :)Изглеждат прекрасно :) Може ли съвет как да ги съхраним до Коледа?:)
ОтговорИзтриванеЗдравей, Непознат! Аз ги затварям в кутии, плътно затворени и издържат наистина до Коледа( ако ги скрием добре:) Поздрави и усмивки!
ИзтриванеБлагодаря :)
Изтриване0.5пак.захар....,означава половин пакетче от дадената захар,нали така 🤔 миналата година,зарадвах любимите хора с твой Коледни рецепти,тази година също ще заложа на теб и твоите вкусотий 😊
ОтговорИзтриванеЗдравей, Михи! Да, половин пакетче е, като ако искаш да имат още по-силен аромат, може и цяло да сложиш - няма да е беля :)Ще има още рецепти за коледни сладки, така че ще се радвам да ми даваш отзиви, ако приготвящ нещичко мое :) Изпращам ти много поздрави от сърце!
ИзтриванеМерси 😊 задължително ще пиша,като приготвя нещо 🍪🍩 сладки поздрави и на теб ❤
ИзтриванеЗдравейте, колко голяма е дупчицата на поша, за да може да се рисува толкова тънко и хубаво, като напълно начинаещ питам? И ако нямам пош, може ли с плик да стане?
ОтговорИзтриванеЗдравей! Всъщност е доста малак и ако има зрънца в пудрата захар може да се запушва и се налага понякога да я отпушвам с малка клечка за зъби. Разбира се, може да се спреш и на по-голям отвор, но пък няма да е толкова фино. Аз лично не бих опитала с отрязано парченце от торбичка по-скоро само с отвор на сладкарски пош, който също е от найлон, но е много по-здрав и твърд. Поздрави и усмивки :)
ИзтриванеЗдравейте,
ОтговорИзтриванеИмам едно останало пакетче от 250 грама свинска мас. Ако заменя маслото със свинска мас дали ще се получат? Че няма да издържи до великден за курабийки 🤗
Здравей, Анонимен. Може да сложите малко мас, но има други сладки, които са по-подходящи за мас, отколкото тези. Според мен е хубаво да си ухаят на масло, но все пак ако решите, ще станат. Поздрави и усмивки!
ИзтриванеЗдравейте! Имам проблем. След като изрежа тестото с формичката то се смалява и стават минита,а формичките ми са доста големи. Къде бъркам?
ОтговорИзтриванеЗдравей, Зори! Случва се, когато месото се премеси както се казва и маслото вземе, че се отпусне прекалено, вместо да се работи интегрира, се разтопява и става мазно. Хубаво е да е меко, но не и разтопено. Също е важно да е го месим твърде дълго, защото ще почне отпуска повече глутен и да става по-тегаво. Не се притеснявай, и на мен ми се е случвало - препоръчвам ти да си рендосаш по-скоро твърдо масло, да го размесиш колкото да се интегрира и да го прибереш в хладилника докато е още меко и леко лепне. Едва след като стегне и стане твърдо, тогава го разточи върху набрашнен плот и изрязвай. ще видиш че е по-добре :) Поздрави и усмивки!
ИзтриванеЗдравей Люси! Тестото ми стана ронливо вместо нормално тесто, а всичко точно по грамаж съм правила и не мога да го разточа. Какво да правя?
ОтговорИзтриванеЗдравей, Непознат! Тестото ти стана ронливо след като го остави да стегне в хладилника или?
ИзтриванеЗдравей,Люси. Правих веднъж от тези страхотни сладки,но на мен май ми беше в повече брашното. Стана много сухо и ронливо ,без да съм го слагала в хладилника
ОтговорИзтриванеЗдравей, Непознат. Много странно, наистина, правила съм бисквитите стотици пъти и е съм имала този проблем, но ще намаля грамажа в описанието и ще напиша , колкото поеме, за да може да се добавя постепенно.Поздрави сърдечни!
ИзтриванеЗдравей Люси!
ОтговорИзтриванеЩе правя бисквитките за 2-ри път, тъй като много се харесаха. Имам обаче 2 въпроса, за да ги подобря.
1. Тестото ми стана ронливо, като не съм го слагала в хладилник, но пък маслото беше разтопено в микровълновата, защото не ми се чакаше да омекне. Възможно ли е това да е причината?
2. Някои бисквити станаха твърде тънки. Колко горе-долу трябва да е дебело разточеното тесто?
Предварително благодаря за отделеното време.
Поздрави,
Гергана
Здравей, Анонимен! Да, много е важно маслото да е студено до меко, но не разтопено. Така прописва в маслото и става просто ронливо. Може да разточиш тестото на лист около 5 мм или повече, в зависимост колко е детайлна бисвкитката и формичката, защото понякога това влияе на подходящата за нея дебелина.
ИзтриванеЗдравей Люси, правим сладките, като станаха страхотни, вече ги нападнаха преди айсинга. При нас отне малко повече време за печене и на по-висок градус. Явно зависи от фурната. Светли празници и благодаря за чудните ти рецепти. Евгения.
ОтговорИзтриванеЗдравей, Евгения :) Важното е, че са станали и са ви харесали :) Благодаря, че ми писа и ти пожелавам весели празници!
ИзтриванеПри ронливо тесто сложете 2 яйца, вместо 1 и продължете да месите. Повечето подобни рецепти са 1 яйце за около 250г. брашно. Всичко друго си е както по рецепта.
ОтговорИзтриванеЗдравей, сладките меки ли са след изпичане?
ОтговорИзтриванеВеднага след изпичане - да, но после се втвърдяват
Изтриване