СТРАНИЦИ:

вторник, 8 октомври 2019 г.

Фокача с шоколад / Chocolate Focaccia


Изненадвам ви, но ще започна тази седмицата с нещо сладичко. Така го усетих, така го направих. След като събота и неделя прочиствах шкафовете в кухнята, изваждайки стари "находки", които трябва да бъдат употребени си дадох сметка, че ще да падне голямо готвене.

Не след дълго, на котлона се вареше любимата ми супчика от зелена леша, в печката се печеше първо блат за торта, после две ястия и накрая тази чудна фокача, за която ще ви разкажа днес. 
А между всички процеси, пекох и последните за сезона чушки от баба на чушкопека. 

В края на вечерта бях по-уморена отколкото в края на работната седмица и това ми било почивен ден :) 

Е, поне започна понеделника, за да си почина и най-хубавата част, наготвила съм си такива вкусотии у дома, че е като в зимника на някой дворец преди пиршество. Във всеки долап и шкафче се мъдри нещо вкусно и единственият въпрос е от какво да хапна сега. 

За следобедното кафенеце ще бъде тази чудна фокача с шоколад, която приготвих с най-голямо желание и хъс по ред причини. Първо, както знаете наскоро от любимото си магазинче Вера Италия си закупих семолина, с която приготвих още тази рецепта

В шкафа намерих и пакет брашно манитоба, пак от там, брашно, което купувам за Пенетоне, Коломба и всякакви други типично италиански вкусотии. 

Реших да изразходвам и последното си пакетче суха бирена мая пак от там, а при поседната си поръчка реших да се изкуша да си поръчам готов течен шоколад "сърце от лешник", който е без палмово масло. Много обичам течен шоколад и понякога една лъжичка ми трябва за да си заситя желанието за сладко, но и аз като много хора, вече обръщам внимание на състава и все повече се съобразявам какво слагам в устата си ( да не сте посмяли!)



 И така, отдавна се бях нагледала на тази фокача със семолино или иначе казано, твърда пшеница, която е полезна сама по себе си. Между двата пласта тесто намазах от невероятния лешников крем и се получи една невероятна чудесия, която обезателно трябва да опитата. Запекох я за още по-рустик усещане с чугунен тиган. Аз сложих малко повече семолина в тестото, затова и не се надигна толкова, но исках да изразходвам пакетчето, пък и знам, че тестата със семолина вътре са много вкусни и рохкави, затова и често използват дори и една-две лъжички за добавки в обикновеното такова. 
Но стига приказки знаете, че както винаги ще ви покажа всичко стъпка по стъпка и ще добиете пълна представа за рецептата, а ето я и нея: 


Необходими продукти:

4 ч.л. захар
200 мл хладка вода
щипка сол 

Може да натиснете линковете да прочете повече за моя избор, а в снимката по-долу да видите как изглеждат те, ако решите да се сдобиете с тях. Не използвах цялото бурканче, може би 1/3 или 1/2 , не знам точно, защото ядях от него с лъжичката  през това време ;) 


И така, най-лесната фокача се прави така: Пресяваме брашното в купа, правим кладенче и прибавяме маята.

                             

След това прибавяме захарта и зехтина и завършваме с хладката вода. Започваме да забъркваме тестото,  


като прибавяме постепенно от семолината, около 1/ 2 ч.ч от 200 мл. Оставих малко за поръсване на тигана и самата фокача отгоре. 
Може да добавите по желание, докато получите меко, но нелепнещо тесто още брашно или семолина, ако е необходимо. ( при мен беше) 

                             

Оставяме тестото да втаса на топло, при мен това значи във фурната, покрито със стреч фолио, на 50 градуса, докато удвои обема си. 
Ако готвите в чугунен тиган, не забравяйте да го намажете добре със зехтин и да го загреете редом до тестото.
След като тестото втаса, го разделяме на две части Поръсваме малко семолина по тигана и разпределяме с пръсти един "блат" от него, притискайки равномерно. 

                            

Слагаме отгоре от течния шоколад, като количеството е спрямо вашата лакомост и алчност :) 


 Завършваме с втория блат, който оформяме предварително върху плота и прехвърляме отгоре. Пристискаме краищата, които сме оставили ненамазани с шоколад, за да могат да залепнат добре един за друг и пълнежът да се запечата.
Поръсваме и отгоре с малко семолина и пъхаме тази вкусотия да се запече за около половин час на 190 градуса с обдухване.


Уханието на фокачата след изпичането й е просто..леле майко!!!


Украсих го с дантела от какао, а скоро си украсих и устата с няколко хапки вкусен сладки, които образуваха сладки слади от шоколад около устните ми. 
                                                      Хич и не съжалявам.
                      Не ми ли вярвате? 

                

 Опитайте и вие!

 

 п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;) 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!



4 коментара:

  1. Чудесно е да се отбие човек тук, за настроение, за някоя вкусна рецепта. Поздрави, Люси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце, че намина, Кате <3 Няма да те изпратя с празни ръце, веднага ти режа парченце <3 Прегръдки!

      Изтриване
  2. Страхотно изглежда, ще опитам да направя фокачата, но не разбрах само какво е това.. семолина?!! Моля обяснете ми! ��☕��Благодаря! ��

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Ренка ;) Писах повече за нея в линка към предишната публикация, която съм поместила в поста. Това е просто твърда пшеница, която седи малко като грис, но си е семолина :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване