Все повече обичам тиквичките, а си мислих, че от това няма накъде повече. И не спирам да се учудвам, защото не беше много отдавна когато реагирах с "бляк", когато чуех, че има такова за вечеря. Явно човек има определен капацитет за пържени картофи и кюфтета, след което му се отваря нова чакра и най-сетне може да изпитва удоволствие и от друга храна. Като да вдигнеш левъл на героя си. Аз се радвам, че го направих, защото менюто ни у дома никога не е скучно и смятам, че ключът към здравословното хранене е именно разнообразието. Няма проблем да хапнеш парче торта, а пък преди това си обядвал ( или вечерял) нормално количество добре приготвена, питателна, домашна храна.
Тиквичките са чудесен избор за тази цел, защото дори когато уж преям с тях, никога не ми става тежко, но все пак, аз ям почти без хляб :)
Казвам го, защото въпреки това, не можах да устоя на изкушението до потопя малки пухкави залъчета хляб в днешния сос. Толкава вкусен, че може би бих изяла и едни цял хляб, ако нямах самоконтрол. За щастие такъв нямам само по отношение на луканката, за която не нося отговорност, ако ме оставите насаме с нея.
Но да се върнем на темата, а тя днес е предимно зеленчукова, с малко участие на сирене и кашкавал, което е напълно достатъчно да извиси ястието така, че да допълни вкуса му, без да го прави тежко. Много хора биха добавили и някакъв колбас, но аз го избягвам, защото променя изцяло аромата на храната. Ако все пак у дома няма "да ви го ядат" без месо, подберете го според вкуса си.
Аз си знам, че така и така цялата тава тиквички ще си я хапана сама и си я направих по-най-специалния, вкусен и лесен начин, за който мога да се сетя.
След работа не ми остава много време за готвене, затова и тази рецепта е чудесна за делничните дни. Ако не сте ги познали досега, представям ви рецептата ми за ухайни Тиквички-ветрило в доматен сос.
Ако и вие искате да си ги направите, следвайте рецептата и сърцето си и ви обещавам, че няма да съжалявате. А ето и какво ви трябва:
Необходими продукти:
4 бр. тиквички
1 кг домати
200 гр кашкавал
100 г сирене
3-4 скилидки чесън
1/2 връзка магданоз
1-2 зелени чушки
1 глава лук
1 ч.л. захар*
сол/ олио
Тъй като имах няколко вече поомекнали домати у дома, както и такива за изрязване, реших да приготвя ястието в богат доматен сос. Вие може да използвате домати от консерва или пюре/ шише, но аз имам пресни и реших да ги употребя.
Започваме като измиваме и нарязваме тиквичките с няколко прореза по дължина, като оставяме 2-3 см до дръжката ето така:
Притискаме ги леко, така че да се разтворят като на ветрило и ги подреждаме във подходяща тавичка, в която сме сложили малко олио на дъното. Втриваме добре отвътре и отвън с олио, сол и ситно накълцани две глави чесън.
Във всеки прорез слагаме по малко кашкавал, сирене и резен домат, като ги редуваме, завършвайки с малко накълцан на ситно магданоз.
Останалия ни магданоз, чесън, лук и чушки, смиламе на ситно в чопър. Към тях прибавяме малко по малко от останалите домати, като получаваме богат доматен сос.
Запържваме го за кратко в 1/ 4 ч.ч олио, така че да поизври леко водата и подправяме на сол и захар*, като захар прибавям само, когато доматите ми са прясно смлени, тъй като са една идея по-кисели.
След като сосчето се сгъсти леко, го изсипваме при тиквичките и пъхаме ястието да се пече на 180 градуса за около час.
Когато тиквичките се запекат, ви съветвам да покриете тавичката с фолио, за да не прегарят и да оставите ястието да покъкри още малко, за да може сосът да се сгъсти, а самите зеленчуци да омекнат добре.
Готовото ястие поднасяме отново с украса от свеж магданоз ( много го обичам, още една чакра отворена ;))
Не знам дали имате нужда от убеждаване, но може би ще предположите и от снимките, че яденето е твърде вкусно, за да го пренебрегнете. Хем лятно, хем есенно, хем бързо, хем лесно, хем никак тежко и определено бих го препоръчала и за хора на диета. :)
п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;)
Благодаря ви, приятели!
Хаха, това с избягването на ядене на някои продукти и "чакрите" ми е толкова познато.
ОтговорИзтриванеДоста неща проядох едва след като започнах да готвя, или като сме на гости.
Дроб сарма и пача обаче не проядох, ама готвя 😀
Тиквичките не са ми любими, но чат пат приготвям нещо с тях и си хапвам. Минах едно ниво нагоре... ха ха
Изкусително вкусно изглежда ястието ти, Люси.
Абсолютно същата скица съм :) Готвя шкембе чорба и дробчета, но не ги ям. винаги се опитвам поне малко да видя дали нещо вкуса не ми се е променил, но някои неща така и не мога да се науча да хапвам. Аз съм инат обаче, все някога може да се науча, защото както се казва "Вкусът се възпитава" и трябва да може да ядем повече неща като цяло. Поздрави и усмивки от мен, Даре и ти благодаря, че намина!
ИзтриванеЛюси,
ОтговорИзтриванеспомням си твоите патладжани - ветрило, но и тиквичките изглеждат прекрасно.Рядко правя това ястие, но добре е,че ме подсети да направя скоро.Есента е много подходящ сезон именно за това.
Поздрави и прекрасни есенни дни !
Благодаря ти, Лени :) Тази година нямам много патладжани под ръка и наблягам на тиквичките. Все по-често ги ям и сурови, като нудели, но аз така или иначе не спирам да експериментирам :) Поздрави и усмивки, мила!
ИзтриванеНе устоях и ги направих. Не са фотогенични като твоите, но са неочаквано вкусни. До сега не бях комбинирала тиквички с домати, а те се оказаха много подходяща компания един за друг. Благодаря за поредната изкусително поднесена рецепта, че и лесна за приготвяне от мързеливи кулинари като мен ;)
ОтговорИзтриване